Wat is VOIP?

Inhoudsopgave

  1. Hoe werkt VoIP?
  2. VoIP protocol en standaarden
  3. VoIP telefoons
  4. De voor- en nadelen van VoIP

Wat is VoIP? VoIP is de afkorting van Voice over Internet Protocol. We spreken ook wel over IP-telefonie, internettelefonie of bellen via het internet. Deze uitdrukkingen maken meteen duidelijk wat VoIP is, namelijk een telefoongesprek via internet. In dit artikel gaan we dieper in op de VoIP telefoon. We bespreken hoe de technologie werkt. Ook hebben we aandacht voor de voor- en nadelen. Na het lezen van deze tips kun jij met een gerust hart beslissen of VoIP iets voor je is.

Hoe werkt VoIP?

Bij VoIP bel je over een computernetwerk. Je spraak wordt daarbij via een datalijn verstuurd, meestal het internet. Als je VoIP gebruikt, heb je niet langer een analoge of digitale telefoonlijn nodig. Vandaar dat VoIP ook vaak bellen via internet wordt genoemd. Desalniettemin werkt VoIP bellen in feite niet anders dan de vaste lijn van voorheen. Deze telefoons zien er zelfs (vrijwel) hetzelfde uit.

Er zijn verschillende VoIP aanbieders, die internetbellen aanbieden. VoIP-verkeer kan echter niet alleen plaatsvinden tussen telefoons, maar ook tussen computers met telefoonsoftware. In dat laatste geval heb je enkel een computer, internetaansluiting en headset nodig. Er zijn ook VoIP-oplossingen voor je mobiele telefoon.

VoIP protocol en standaarden

Voice over IP converteert het analoge signaal naar digitale pakketten. Deze worden via het internet verstuurd. Bij de ontvanger wordt het signaal weer omgezet. VoIP maakt gebruik van verschillende protocollen, waaronder Session Initiation Protocol (SIP). Het SIP-protocol zorgt ervoor dat de gesprekskwaliteit optimaal is en dat er weinig bandbreedte verbruikt wordt. Een ander voordeel van SIP is dat er gewone telefoonnummers gekoppeld kunnen worden, waardoor je voor iedereen gewoon bereikbaar bent.

Ondanks dat VoIP een prima oplossing voor thuis kan zijn, zie je het op dit moment echter nog vooral bij (grote) bedrijven. VoIP-bellen is namelijk vaak goedkoper en sneller is dan de conventionele manier van zakelijk bellen, namelijk via een eigen fysieke telefooncentrale. Als je op zoek gaat naar opties op het gebied van de IP telefoon kom je zodoende verschillende termen tegen die allemaal te maken hebben met een VoIP telefooncentrale.

VoIP telefoons

Op het gebied van VoIP telefonie zijn er in principe twee opties:

1.Wil je je huidige vaste telefoon gebruiken voor VoIP-telefonie? In dat geval kun je bij je provider informeren naar de mogelijkheden. Je krijgt dan een kastje toegestuurd, waarop je je telefoon aansluit.

2.Wil je liever gebruik maken van een VoIP toestel? In dat geval heb je een SIP-account nodig. Dat betekent dat je een speciaal telefoonnummer krijgt, dat enkel werkt bij VoIP-telefonie. Er zijn diverse VoIP toestellen te koop. Er bestaan bijvoorbeeld bureautelefoons met snoer en draadloze DECT-handsets.

De voor- en nadelen van VoIP

Een van de grootste voordelen van VoIP ten opzichte van het traditionele vast bellen is dat bellen via het internet gemiddeld flink goedkoper is. Je betaalt meestal een lager vast maandbedrag dan bij analoog of digitaal bellen. Dat komt omdat VoIP efficiënt gebruik maakt van de beschikbare bandbreedte. Daarnaast is de kwaliteit van het signaal vaak ook een stuk beter. Een derde voordeel is dat er met VoIP abonnement meer dingen mogelijk zijn. Zo worden vaak functionaliteiten van een professionele telefooncentrale aangeboden en is het mogelijk om andere vormen van communicatie (voicemail, e-mail, fax, beeldbellen) op één apparaat te bundelen. Het is daarbij eveneens mogelijk om de verbindingen te versleutelen, zodat afluisteren heel lastig wordt.

Een van de grootste nadelen van een VoIP nummer is dat je natuurlijk niet kunt bellen als er geen internet is. Dat is een groot verschil met oude analoge telefonie, waarbij je zelfs nog kon bellen als de stroom uitviel. Een tweede nadeel is dat je vaak toch wel een nieuwe telefoon moet kopen, tenzij je kiest voor telefoonsoftware als VoIP Connect. Het is (soms) mogelijk om je oude toestel te gebruiken, maar dan mis je hoogstwaarschijnlijk wel verschillende functies. Ook is het soms nodig om je netwerk te upgraden als je internetverbinding niet goed genoeg is. Je VoIP-verbinding is immers slechts zo betrouwbaar als je internetverbinding.