Hybride smartwatch: een écht horloge met slimme functies

Met een hybride smartwatch heb je eigenlijk het beste van beide werelden. Je hebt functies van een echte smartwatch, met het design van een horloge. Zo is je smartwatch een slim sieraad. Maar wanneer kun je het beste een hybride smartwatch kopen?

Hoewel we smartwatches steeds vaker in het straatbeeld zien en we er min of meer aan gewend zijn, kunnen we nog niet echt stellen dat ze net zo stijlvol zijn als een luxe horloge. Het grote lichtgevende scherm, dat als het tegenzit nog vierkant of rechthoekig is ook... Voor de bediening noodzakelijk natuurlijk. Smartwatches moeten natuurlijk een bedienbaar schermformaat hebben en ruimte bieden aan een accu en tal van sensoren, zoals een gyroscoop en hartslagmeter. Dat kost eenmaal ruimte, en vooral voor kleinere polsjes kan dat een beetje lomp ogen.

Het is natuurlijk niet dat ontwerpers van een traditioneel uurwerk geen onderdelen kwijt moeten in het horloge. Achter de wijzerplaat zit natuurlijk een fijn uurwerk en accuutje om deze zijn werk te laten doen. Jarenlange expertise hebben ervoor gezorgd dat de mechaniek verfijnd genoeg is om horloges kleiner en dunner te kunnen maken dan smartwatches. 

Qua functionaliteit is er natuurlijk wel een groot verschil

Hybride smartwatch

Toch laat een gewoon horloge nog zat ruimte over voor chipjes en sensoren. Zo kan het dat mechanische horloges ook uitgerust kunnen worden met een stappenteller, hartslagmeter en vibratiemotortje om meldingen door te geven. Een chipsetje met bluetooth zorgt ervoor dat het horloge communiceert met je smartphone. Zo weten beperkte smartwatch-functies zijn weg alsnog te vinden naar je fraaie horloge: kortom, een hybride smartwatch.

Op het oog zie dus geen verschil tussen een hybride smartwatch en een gewone smartwatch. Qua functionaliteit is er natuurlijk wel een groot verschil. De hybride smartwatch is vooral voor passief gebruik, zoals meldingen doorgeven activiteits-, hartslag- en slaapmeting. Data die je vervolgens op je smartphone inziet. Een gewone smartwatch heeft een touchscreen en laat zich daardoor ook actief bedienen... en personaliseren: je kunt apps installeren en zelfs de wijzerplaatjes veranderen. Wat natuurlijk bij een (hybride) horloge niet mogelijk is.

Op het oog is een hybride smartwatch niet te onderscheiden van een gewoon horloge.

Always-on screen

Maar een smartwatch heeft een ander nadeel ten opzichte van een horloge. Het scherm moet aan staan om je de tijd te kunnen vertellen. Het scherm activeert op beweging, dus alleen als je smartwatch een polsbeweging detecteert springt het scherm aan. Niet altijd is dus de tijd af te lezen en het komt ook vaak genoeg voor dat een beweging niet geregistreerd wordt waardoor je de beweging moet herhalen. Of het scherm licht opeens een donkere ruimte, zoals een slaapkamer, op omdat er per ongeluk een beweging wordt geregistreerd. Een gewoon horloge heeft natuurlijk een wijzerplaat en geen scherm, waardoor de tijd altijd af te lezen is... Hoewel je in die donkere ruimte natuurlijk juist weer licht kunt gebruiken om het uurwerk te zien.

Sommige smartwatches, zoals de duurdere uitvoeringen van de Apple Watch of de smartwatches van Fitbit beschikken over een always-on functie. Hiermee staat je scherm altijd aan, zodat de tijd altijd afleesbaar is. Overigens kun je het scherm desgewenst even uitschakelen of op gezette tijden uitzetten, zodat je niet in een slaapkamer overnacht die door je horloge verlicht blijft.

Nadeel van zo’n always-on screen is natuurlijk wel dat het batterij van je smartwatch vreet. Een minpunt waar je hybride horloge geen last van heeft. Een batterij van een hybride horloge gaat wel aanzienlijk minder lang mee dan een gewoon horloge. Ga uit van ongeveer een half jaar. Daarna moet je het batterijtje opladen of (meestal) het knoopcelbatterijtje vervangen. Dit is een eenvoudig klusje. Bovendien is een half jaar altijd nog veel langer dan de enkele dagen die een smartwatch nodig heeft om de accu leeg te krijgen.

Design

Maar het is vooral het design waarom je een hybride smartwatch zou kopen. Merken als Fossil bieden ze aan. Zo kun je in stijl een horloge onder je jasje dragen naar je werk, date of een etentje. In de tussentijd doen de sensoren van het horloge hun werk ongemerkt. Kortom, het beste van twee werelden.

Bekijk alle smartwatches