Hoeveel energie verbruikt een inbouw-oven?

Inhoudsopgave

  1. Wat is het stroomverbruik van een oven?
  2. Wat is een energiezuinige oven?
  3. Je oven energiezuinig gebruiken

Of je alleen nog maar denkt aan het kopen van een nieuwe oven, al verschillende modellen aan het vergelijken bent via Kieskeurig.nl of gewoon al een trouwe inbouw-oven hebt staan, het is altijd goed om je te verdiepen in het energieverbruik van het apparaat. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee! Om je te helpen met besparen, geven we je graag wat tips. Zo gaan we in dit artikel in op het stroomverbruik van verschillende soorten ovens. Welke oven is het meest energiezuinig? Ook geven we handige tips over het besparen van energie. En uiteraard kan een bespreking van het energielabel niet ontbreken.

Wat is het stroomverbruik van een oven?

Het aantal personen bepaalt voor een groot deel het verbruik van energie in een woning. Meer personen gebruiken immers meer apparaten, die ook nog eens vaker gebruikt worden. Naast het aantal apparaten is ook de leeftijd van de apparaten van belang, evenals de soort apparaten, de tijd dat deze aanstaan en hoe vaak ze worden gebruikt. Van al deze factoren is het soort apparaat de factor met de grootste impact op het elektriciteitsverbruik! Als vuistregel kun je nemen dat apparaten die verwarmen of verkoelen de meeste energie verbruiken. Hieronder valt natuurlijk ook keukenapparatuur als koelkastenen ovens.

Bij het kopen van een nieuwe oven kijken steeds meer mensen naar het stroomverbruik. Een lager energieverbruik is immers beter voor het milieu en voor je portemonnee, omdat de verbruikskosten lager liggen! Helaas is en blijft een oven een flinke verbruiker: zo ligt het vermogen van veel ovens bijvoorbeeld op 2000 watt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Daarover vertellen we je in de volgende paragraaf graag meer. Eerst geven we echter een rekenvoorbeeld.

Stel dat je oven een uurtje aanstaat, inclusief voorverwarmen. Na het voorverwarmen gebruikt de oven niet meer de volledige 2000 watt. Dat is echter wel afhankelijk van de isolatie van de oven. Alsnog kost 10 minuten voorverwarmen en 50 minuten bakken je echter al snel 0,97 kWh. Omgerekend komt dat neer op bijna 22 cent.

Wat is een energiezuinige oven?

Alle ovens hebben tegenwoordig een energielabel. Dit energielabel geeft je informatie over de energie-efficiëntie en het verbruik per cyclus. Het energielabel van ovens loopt van A+++ tot en met D. Daarbij is A+++ het meest energiezuinig. Als een oven in energieklasse D valt, is het trouwens wel een oude oven. Ovens die nieuw op de markt komen, zijn tegenwoordig verplicht een zuiniger energielabel te voeren.

Natuurlijk doe je er goed aan om bij het kopen van een nieuwe inbouw-oven te kijken naar de energieklasse. Let daarbij extra op de functie die je het meest gaat gebruiken, bijvoorbeeld hetelucht of onder- en bovenwarmte. Staar je echter ook niet blind op het label! Als je ovens echt met elkaar wilt vergelijken op energie-efficiëntie, kun je beter kijken naar het energieverbruik per keer of per jaar. Op die manier kom je er bijvoorbeeld achter of die kleinere oven met label A niet toch zuiniger is dan die grotere oven met label A+. Het energielabel is namelijk relatief. Dat betekent dat het aangeeft hoe zuinig de oven is in vergelijking met andere ovens van hetzelfde formaat. Probeer zodoende goed na te denken over het formaat van je oven. Als je meestal gerechten voor twee personen bereidt, is het niet nodig de grootste oven te kopen. Een grote oven verbruikt namelijk meer energie om een gerecht te bereiden dan een ietwat kleinere oven.

In principe is de heteluchtoven de zuinigste elektrische oven. Deze is over het algemeen toch al snel zo'n 15 procent zuiniger dan een gewone elektrische oven. Dat komt omdat je met een heteluchtoven met een lagere temperatuur hetzelfde bakresultaat kunt bereiken. Daarnaast zijn heteluchtovens ook nog eens sneller en kun je er meer gerechten in kwijt, omdat de hitte goed verdeeld wordt. Een andere goede optie om energie mee te kunnen besparen, is de combimagnetron met heteluchtfunctie.

Zo lees je het energielabel

Het energielabel is een verplicht logo van de Europese Unie voor elektrische apparaten en lampen. De letter op het label laat zien hoe het energieverbruik van een apparaat is in vergelijking met soortgelijke apparaten. Daarnaast vind je ook informatie over de energie-efficiëntie en het energieverbruik in kWh of MJ per cyclus. Deze maten zijn zoals gezegd soms nog veelzeggender. Vergelijk ze daarom goed! Ook handig: bij ovens geeft het pictogram aan of om een elektrische oven (snoer met stekker) of een gasoven (gasvlammetje) gaat.

Je oven energiezuinig gebruiken

Ook bij het bereiden van gerechten kun je trouwens flink besparen op je verbruikskosten. Laat bevroren of gekoeld eten bijvoorbeeld liever eerst even op kamertemperatuur komen. Zet deze niet direct uit de koelkast of diepvries in de oven. Het is overigens meestal niet nodig om de oven voor te verwarmen. De oven is dan alleen maar onnodig lang warm en ook moet je de deur nog een keertje openen, waarbij er veel hitte ontsnapt. Als je ervoor kiest de oven niet eerst op te warmen, moet je de baktijd natuurlijk wel iets verlengen. Alsnog verbruikt dat echter minder energie dan je oven voorverwarmen. Je kunt de oven vaak ook wel iets eerder uitdraaien. Als je de deur dicht laat, blijft de oven nog een poos heet, zodat je gerecht gewoon door gaart. Wanneer je de bakplaat niet gebruikt, kun je deze het beste verwijderen. Deze belemmert namelijk de luchtstroom in je oven. Datzelfde geldt voor folie op de ovenroosters. Als het niet nodig is, kun je de roosters het beste vrij laten.

Andere tips

Plaats je oven nooit naast je koelkast. Als de apparaten te dicht bij elkaar staan, dan zal je koelkast meer stroom nodig hebben om koel te blijven.

Sommige ovens hebben een reinigingsfunctie. Deze is heel handig, maar kost helaas ook bijzonder veel energie. Gebruik deze optie dus liever niet te vaak.

Ga je je oven gebruiken? Probeer dan zoveel mogelijk verschillende gerechten in één keer te bakken of bak grotere hoeveelheden tegelijkertijd. Aangezien voorverwarmen veel stroom kost, kan efficiënt gebruik een groot verschil maken.

Zelfs als je oude oven het nog doet, kan het wat betreft energieverbruik beter zijn om een nieuw apparaat te kopen. Wanneer een oven al 10 jaar in gebruik is, dan bestaat de kans dat deze erg veel energie verbruikt. Zeker in vergelijking met nieuwe modellen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle inbouwovens op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!