nintendo switch kopen

Nintendo Switch kopen – tips voor je Switch

Inhoudsopgave

  1. Wat is een Nintendo Switch?
  2. Waar moet je op letten als je een Switch koopt?
  3. Multiplayer op de Switch
  4. De beste Nintendo Switch games

De Nintendo Switch is de nieuwste console van Nintendo en laat je zowel thuis op de televisie als onderweg op het apparaat zelf games spelen. Stel, je wilt een Nintendo Switch kopen: waar moet je dan op letten? Wat zijn goede tips om rekening mee te houden? In welke gevallen kun je het beste deze nieuwe console van Nintendo kopen? Dit artikel legt het allemaal uit.

Wat is een Nintendo Switch?

De Nintendo Switch is de nieuwste spelcomputer van Nintendo. Het apparaat kwam begin 2017 uit en is inmiddels uitgegroeid tot een groot succes. De console is zo opvallend omdat het de reguliere console-ervaring combineert met handheld gaming.

Dat betekent dat je de Switch via een bijgeleverde ‘dock’ thuis op je televisie kunt aansluiten, maar hem daar ook altijd uit kunt halen en op het scherm van het apparaat zelf verder kunt game, waar je maar wilt: in het openbaar vervoer, op school of op kantoor. Daarmee combineert Nintendo als het ware zijn gebruikelijke consoles en kun je de Switch vergelijken met zowel de Nintendo Wii en GameCube als de Nintendo Gameboy en 3DS, de populaire handhelds van Nintendo.

De Switch blinkt net als elke nieuwe Nintendo spelcomputer uit in games die door het Japanse bedrijf zelf worden gemaakt. Bekende series als Super Mario, The Legend of Zelda, Super Smash Bros. en Pokémon zijn allemaal beschikbaar op het platform, of komen binnenkort uit. Deze games zijn vaak geschikt voor alle leeftijden. Ze zijn niet zó gewelddadig dat kinderen er niet van kunnen genieten, maar bieden vaak ook genoeg uitdaging om volwassenen te vermaken. Daarbij zullen veel volwassen gamers die zijn opgegroeid met Nintendo de nostalgische gevoelens die men krijgt tijdens het spelen van deze games kunnen waarderen.

Waar moet je op letten als je een Switch koopt?

Er zijn verschillende manieren om te gamen op de Switch

Je kunt de Switch op allerlei manieren gebruiken. Je kunt hem plaatsen in het ‘dock’, dat met een HDMI-kabel (bijgeleverd met de console) aangesloten zit aan de televisie. Zo kun je op tv gamen. Je kunt hem daarnaast ook als handheld gebruiken en overal waar je wilt verder spelen. Mocht je dit overigens de belangrijkst eigenschap van een spelcomputer vinden, dan kun je misschien beter een Nintendo 3DS of 2DS kopen. Wanneer je met de Switch op de televisie aan het spelen bent, hoef je de Switch alleen maar uit het dock te schuiven en kun je meteen verder spelen op het scherm van de Switch zelf. Achter op de Switch zit ook een uitklapbare standaard waarmee je hem overal kunt neerzetten.

Qua besturing geldt hetzelfde: er zijn vele manieren om games te spelen. Aan de Switch zitten twee ‘Joy-Cons’ vast: kleine afstandsbedieningen met knoppen die je eraf kunt schuiven. Je kunt ze ook in een Joy-Con Grip plaatsen die bij de console geleverd wordt om zo een ‘normale’ controller te maken. Je kunt de Joy-Cons tevens op de console laten zitten en op het Switch-scherm zelf spelen. Ook is het mogelijk om een Pro Controller te kopen. Deze controller lijkt qua design meer op de controllers van andere spelcomputers.

De Switch heeft een online eShop

Wanneer de Switch verbonden is met internet, kun je online winkelen via de Nintendo eShop. Dit is een online Nintendo shop waar je diverse games kunt vinden, zowel spellen die ook fysiek in de winkels verkrijgbaar zijn als unieke, kleinere titels die alleen gedownload kunnen worden. Betalen voor deze games kan onder andere via PayPal of creditcard, maar je kunt ook een Nintendo eShop Card kopen om je tegoed aan te vullen.

Nintendo Switch bundel

Er zijn verschillende Nintendo Switch-bundels verkrijgbaar om uit te kiezen. Sowieso kan er gekozen worden tussen een Switch met grijze Joy-Cons en een Switch met een blauwe en rode Joy-Con. Deze hebben geen verschil in functie, het verschil is puur esthetisch. Daarnaast zijn er bundels met games verkrijgbaar, waaronder bundels met de populaire games Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Soms zijn deze aantrekkelijk geprijsd, waardoor de uiteindelijke Nintendo Switch prijs goedkoper uit kan vallen.

Bekijk hier alle aanbiedingen en bundels voor de Nintendo Switch.

Multiplayer op de Switch

Zoals elke console geeft de Switch spelers de mogelijkheid om zowel lokaal als online multiplayer met en tegen andere gamers te spelen. Er zijn diverse games die om dit soort gameplay draaien. Het leuke van de Switch is dat je bij aankoop van de console zelf in principe al gereed bent voor lokale multiplayer: schuif de Joy-Cons eraf en geef er eentje aan een andere speler. Zo hebben beide spelers een remote en kan iedereen meteen samen aan de slag.

Ook is het mogelijk om online te gamen, zolang er een internetverbinding (via wifi) is. Op moment van schrijven is het, in tegenstelling tot de concurrentie, nog kosteloos om online te kunnen gamen. Met ingang van september 2018 kost het 19,99 euro per jaar (of 3,99 euro per maand). Voor dat geld kunnen alle games die daar geschikt voor zijn online gespeeld worden en krijgen abonnees ook toegang tot een scala aan oude Nintendo-games die verschenen zijn op de NES, een console uit de jaren ’80 en ’90.

Verschillende multiplayergames hebben diverse online opties op de Switch. Voor sommige games, zoals Splatoon 2, kun je een losstaande en gratis app voor op de smartphone downloaden om zo in contact te komen met andere spelers. In andere games, zoals Fortnite, is het mogelijk om een koptelefoon in de Switch te pluggen en zo contact met spelers te onderhouden.

De beste Nintendo Switch games

Er is al een groot scala aan uiteenlopende games voor de Switch verkrijgbaar. De meest populaire titels zijn de grote singleplayer-avonturen. Zo kun je The Legend of Zelda: Breath of the Wild kopen, en kun je voor de Nintendo Switch Mario’s nieuwe game Super Mario Odyssey aanschaffen. Zelda geeft spelers ongekende vrijheid in een gigantische, fantasievolle wereld, terwijl Super Mario Odyssey een kleurrijke, avontuurlijke platformervaring is. Voor fans van multiplayergames kan er met verf geschoten worden in het vrolijke Splatoon 2, met karts geracet worden in Mario Kart 8 Deluxe en gevochten worden met personages die springveren als armen hebben in Arms. Voor de jongere gamers is de platformer Kirby Star Allies een bijzonder geschikt Nintendo Switch spel.

Nintendo heeft ook twee Nintendo Labo pakketten uitgebracht voor de Switch. Dit zijn kartonnen bouwplannen waarmee spelers via gedetailleerde en overzichtelijke aanwijzingen op het Switch-scherm hun eigen objecten kunnen bouwen, zoals een robotpak, een vishengel en een piano. Met bijgeleverde spellen kan er vervolgens met deze kartonnen bouwprojecten gespeeld worden.

Eind 2018 verschijnen twee andere grote games voor de Switch. In december komt Super Smash Bros. Ultimate uit, een ultieme versie van het populaire vechtspel waarin talloze Nintendo-personages het tegen elkaar opnemen. Er zitten wel meer dan zestig speelbare personages in de game. Eind dit jaar verschijnen ook Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee!, een nieuw soort Pokémon-avontuur waarbij spelers van de mobiele game Pokémon Go hun zakbeestjes over kunnen zetten naar de games op de Switch.

Hoewel de Switch vooral uitblinkt in games van Nintendo zelf, brengen ook steeds meer andere uitgevers hun spellen naar het platform. Zo is FIFA elk jaar verkrijgbaar en zijn ook populaire shooters als DOOM en Wolfenstein 2: The New Colossus op de Switch uitgebracht. De populaire futuristische voetbalgame Rocket League is op de Switch verschenen en het epische fantasiespel The Elder Scrolls V: Skyrim heeft een prima versie op de console. Tot slot is ook de immens populaire battle royale-shooter Fortnite gratis te downloaden via de Switch eShop.