Informatie over zitzakken

In een zitzak kun je heerlijk wegzakken. Ideaal als je ultiem wilt kunnen ontspannen, bijvoorbeeld voor de televisie of met een boek. Er bestaan ook zitzakken voor buiten. Perfect om in de zomer op een hele relaxte manier van de zon te kunnen genieten. Er is best veel keuze als je een zitzak wit aanschaffen. Zo zijn ze er van diverse materialen en bestaan er modellen met verwisselbare hoezen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij het aanschaffen van een zitzak.

Bekijk alle Zitzakken

Geschiedenis van de zitzak

Wist je dat de zitzak van origine een Italiaans ontwerp is? De eerste zitzak werd ontworpen door de Italianen Piero Gatti (1940), Cesare Paolini (1937) en Franco Teodoro (1939). Het was een pvc-zak gevuld met polystyreen korrels en zij noemden het de ‘Sacco’. Het ontwerp werd voor het eerst in productie genomen in 1968 in Milaan door het merk Zanotti. In de jaren zeventig was dit meubel ontzettend populair bij de flowerpower generatie. De Sacco stoel is een icoon geworden voor lichtgewicht, informele en nomadische ontwerpen. Het is een van de belangrijkste voorbeelden van een design product dat een verandering teweeg bracht in de opvattingen over het interieur. Het design merk Zanotti produceert deze zitzak nog steeds in zijn originele vorm. Sindsdien zijn er echter ook veel andere merken bijgekomen die zitzakken produceren, bijvoorbeeld het bekende Fatboy.

Wat is een zitzak

 Een zitzak bestaat uit een omhulsel van kunststof dat meestal met korrels van kunststof of zaagsel is gevuld. Eigenlijk zou je het kunnen vergelijken met een groot kussen. De zak vormt zich naar het lichaam wanneer iemand erop gaat liggen of zitten. Veel mensen vinden dat ontzettend comfortabel, je kunt er namelijk lekker in wegzakken. Let er wel op dat zitzakken vaak onvoldoende steun bieden aan de rug. Een zitzak is daarom voor mensen met rugklachten meestal niet aan te raden. Voor hen is een ligstoel wellicht een betere keuze. Een zitzak is multifunctioneel, gebruik hem bijvoorbeeld als loungeplek, loveseat of zonnebed.

Zitzak vulling

Let bij aankoop ook goed op of de zitzak bij te vullen is. In dat geval heeft hij ergens een rits of opening waar je nieuwe vulling kunt toevoegen. Na enige tijd verliest elke zitzak namelijk wat van zijn stevigheid of luchtigheid. Hij zal dan minder lekker liggen en bijvullen is dus nodig. Houd er dus rekening mee dat wanneer je altijd optimaal van je zitzak wil genieten, dat soms wat extra kosten op kan leveren. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om een zitzak bij te laten vullen, maar het kan ook zelf gedaan worden.

Waar kan ik zitzak vulling kopen?

Zitzakvulling is vrij gemakkelijk verkrijgbaar. Meestal kun je het kopen bij de winkel waar je de zitzak hebt aangeschaft en anders is het vaak wel verkrijgbaar bij de producent. Welk type vulling je gebruikt maakt niet veel uit, dat is een persoonlijke keuze. Meestal heb je genoeg aan 50 tot 100 liter vulling om de zitzak bij te vullen. De oude vulling kun je meestal laten zitten.

Hoe kan ik een zitzak bijvullen?

Een zitzak bijvullen doe je het best in een schuurtje. Bij een grote zak is het aan te raden dit met zijn tweeën te doen. Maak de rits van de zak open. Meestal hebben de zakken een omgekeerd ingenaaide rits, zodat hij niet per ongeluk kan worden geopend. Gebruik een pvc-buisje en steek dat voor de helft n de zak met vulling. Knoop de zak vast rond de buis en je kunt hem zonder knoeien vullen.

Vulling en stevigheid

Als je een zitzak gaat aanschaffen is het belangrijk te letten op het soort vulling en de stevigheid van de zak. Sommige vullingen kunnen bijvoorbeeld hinderlijke geluiden produceren als er een andere positie wordt aangenomen. De meest gebruikte vullingen zijn EPS-parels en polystyreenkorrels. EPS-parels vormen zich beter naar het lichaam en zijn comfortabeler, maar zijn wel wat duurder dan polystyreenkorrels.

EPS-parels

Een veelgebruikte vulling voor zitzakken zijn EPS-korrels of EPS-parels. Dit zijn mooie ronde egale bolletjes van ongeveer 4-6 mm. Deze korrels zijn veerkrachtig en geven het beste comfort. Goed om te weten is dat EPS-korrels niet giftig zijn. Daarnaast zijn ze anti-allergeen én geur-vrij. Ook zijn ze comfortabel, want ze nemen de vorm van het lichaam aan bij het zitten of verplaatsen. De korrels zijn uiterst duurzaam en kunnen ook gerecycled worden.

Polystreenkorrels (tempex)

Een goedkopere vulling zijn polystyreenkorrels, ook wel tempex genoemd. Deze korrels zijn gemaakt van (gerecycled) piepschuim. De korrels worden gemaakt van piepschuim blokken die je vaak in verpakkingen vindt. In de fabriek worden ze vermalen, gewassen en gestoomd. Deze korrels zijn hoekig en hebben verschillende vormen. Deze zitzakvulling is zachter, maar vormt zich minder goed mee met het lichaam. Toch is het een uitstekend alternatief voor de duurdere EPS-parels.

Zitzak voor buiten

Wist je dat er ook zitzakken zijn die geschikt zijn om buiten te gebruiken? Deze hebben een extra stevige onderkant die geen vocht doorlaat. Ideaal om lekker van de zon te genieten of ontspannen een boek te lezen. Je kunt deze zakken gewoon buiten neerleggen en achteraf gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek. Het is wel aan te raden om de zitzak met slecht weer binnen te leggen. Op die manier blijft hij langer mooi. Ook UV- straling kan de kleuren na verloop van tijd laten vervagen. De zitzak blijft daarom het mooist wanneer je deze opbergt na gebruik of uit de zon legt.

Verwisselbare hoezen

Er zijn verschillende merken met zitzakken met verwisselbare hoezen. Wanneer je een zitzak koopt waarvan de hoes verwisselbaar is, is dat in meerdere opzichten handig. Zo kun je de hoes er gemakkelijk vanaf halen en hem in de wasmachine doen. Let wel op of de hoes geschikt is voor de wasmachine. Daarnaast verander je in een handomdraai de look van je zitzak. Ben je de kleur dus zat of geef je je hele interieur een make-over? Dan pas je de hoes er zo op aan. Op die manier zal je er dus veel langer plezier van hebben.

Beste zitzakken
Populairste zitzakken