Informatie over wijnrekken

 De echte wijnliefhebber moet een wijnrek in huis hebben, want wijn behoort namelijk liggend bewaard worden. Maar niet alleen voor de wijn is een wijnrek nuttig, hij is namelijk ook uiterst decoratief. Stel bijvoorbeeld jouw favoriete wijnen tentoon in huis met een opvallend design wijnrek. De keuze voor wijnrekken is groot, daarom hebben wij hieronder alle informatie verzameld om je te helpen kiezen.

Bekijk alle Wijnrekken

Wijnrek kopen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een wijnrek aan te schaffen. Voor sommige mensen hebben ze vooral een praktische functie en staat het rek in de kast of de wijnkelder. Anderen kiezen een wijnrek vooral op de looks en gebruiken hem als decoratieve toevoeging aan het interieur. Bij je keuze voor een wijnrek kun je op de onderstaande punten letten:

Formaat:
Een echte verzamelaar heeft een groot wijnrek nodig waar heel veel flessen in passen, misschien wel tot aan het plafond. Maar voor de meeste mensen is een kleiner rek – voor ongeveer 6 tot 8 flessen - vaak wel voldoende. Er       bestaan ook modulaire rekken die je gemakkelijk uit kunt breiden, mocht je toch meer ruimte nodig hebben.
Ontwerp:
De meeste mensen gebruiken een wijnrek ter decoratie, in dat geval is het uiterlijk van het rek belangrijk. Ze zijn er in veel soorten en maten en in allerlei stijlen, van klassiek tot design. Is het rek vooral voor praktisch gebruik             bedoeld? Dan kun je beter voor een simpel en stevig rek kiezen.
Materiaal:
De meest gebruikte materialen bij wijnrekken zijn hout en metaal. Tegenwoordig zijn er daarnaast ook veel         (design) wijnrekken van plastic. Meer over materialen is verderop te lezen.
Soort flessen:
Wil je alleen wijnflessen kwijt kunnen in het rek of ook grotere flessen zoals die van champagne?
Ruimte:
Zorg dat er voldoende ruimte is om het rek neer te zetten. Bedenk dat er ook rekken zijn die aan de muur               gehangen kunnen worden en anderen zijn weer bedoeld om op het aanrecht te zetten. Kies eerst een goede plek voor je een wijnrek gaat kopen.

Materiaal

Bij de keuze voor een wijnrek is het materiaal best belangrijk. De meeste mensen maken een keuze tussen hout of metaal, maar ook plastic is tegenwoordig erg populair. Het ligt er maar net aan of je liever voor een functioneel rek gaat of voor een mooi opvallend wijnrek. Hieronder kun je meer lezen over de meest gebruikte materialen.

Houten wijnrek

Al eeuwen worden wijnrekken gemaakt van hout, ze zijn mooi en tijdloos. Het voordeel van hout is dat deze rekken vaak op te stapelen zijn en je je wijncollectie zo gemakkelijk uit kunt breiden. Traditionele houten rekken hebben vaak een inkeping voor de hals van de fles wat voorkomt dat hij kan gaan rollen. Als de fles goed stil ligt is dat beter voor de wijn. Een ander voordeel van hout is dat het lang mee gaat en niet snel zal buigen of breken. Wil je dus een grote verzameling wijn aanleggen en de flessen lang bewaren dan is hout de beste keuze.

Smeedijzeren wijnrekken

Smeedijzeren wijnrekken hebben een nostalgische look en passen goed in huizen met een landelijke of brocante inrichting. Ze zijn elegant en ontzettend sterk. Vaak zijn ze redelijk groot waardoor er veel flessen in passen.

Andere metalen wijnrekken

Er zijn ook wijnrekken van andere soorten metaal zoals aluminium RVS. Metalen wijnrekken zijn betaalbaar en zijn geschikt als staande maar ook als hangende rekken. Metaal is modern, chique en stijlvol. Houd er wel rekening mee dat metaal zou kunnen breken of buigen.

Plastic wijnrekken

Veel hippe merken maken tegenwoordig wijnrekken van plastic. Het leuke hieraan is dat deze rekken de meest bijzondere vormen en kleuren hebben. Wel zijn ze over het al gemeen beter geschikt voor kleinere wijnverzamelingen, ook al bestaan er ook plastic rekken die modulair zijn. Een plastic wijnrek kan de eyecatcher zijn van de kamer.

Wijnkelder

De meeste wijnen zijn niet geschikt om langere tijd te bewaren. Deze kun je beter gewoon binnen één of twee jaar na aankoop opdrinken. Mensen die serieus wijn verzamelen en bewaren hebben daarvoor meestal een wijnkelder. Het is namelijk belangrijk dat een bewaarwijn op de juiste temperatuur bewaard wordt. In een goede wijnkelder ligt de temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celsius. Er moet worden voorkomen dat er abrupte temperatuurschommelingen voorkomen in de ruimte en de temperatuur mag nooit onder vriespunt of boven de 25 graden Celsius komen. Ook andere zaken spelen een rol zoals licht, vochtigheid, trillingen en geuren.

Wijn bewaren

De meeste wijnen zijn niet bedoeld als bewaarwijn en dienen binnen een bepaalde tijd gedronken te worden. Bij witte wijn is dat 1 tot 2 jaar en bij rode wijn 1 tot 3 jaar. Maar ook als je de wijn in de huiskamer, eetkamer of keuken bewaard kun je rekening houden met een aantal dingen om de smaak van de wijn zo goed mogelijk te houden.

• Bij extreme kou beschadigd de wijn. Probeer ook grote temperatuurschommelingen te voorkomen.
• Wijn moet altijd liggend bewaard worden, daarom is het hebben van een wijnrek ook zo belangrijk. Doordat de fles ligt blijft er contact tussen de kurk en de wijn en kan de kurk niet uitdrogen.
• Zorg voor een goede luchtvochtigheidsgraad, het liefst tussen de 60% en 70%. Ook dit voorkomt dat de kurk uitdroogt.
• Wijn mag niet bloot worden gesteld aan fel licht, zowel zonlicht als kunstlicht. Als de wijn warm wordt kan hij namelijk oud en muf gaan smaken.
• Voorkom trillingen van de wijn, dit is vooral belangrijk bij lange opslag en bij mousserende wijnen. Een goede reden om   voor een stevig rek te kiezen.

Let bij de keuze voor een wijnrek dus vooral op of het rek stevig is en de wijn erin kan liggen. Een droge kurk is namelijk niet alleen slecht voor de wijn, het zorgt ook dat de kurk er moeilijker uitgaat en dus eerder breekt.

Beste wijnrekken
Populairste wijnrekken