Wekker kopen | Tips en informatie

Wil je een wekker kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk de beste wekkerradio’s op Kieskeurig.nl!

Direct wekkers vergelijken Bekijk en vergelijk

Wekker kopen

Wekker kopen: waar moet je op letten?

Hoe word jij het liefste wakker? Met je favoriete muziek, relaxte natuurgeluiden of gewoon met een ouderwetse rinkelwekker? Hoe je ook wilt ontwaken, er is altijd wel een wekker te vinden die bij je past. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat er allemaal mogelijk is en waar je op moet letten. Dat is precies waar we je op deze pagina mee helpen. Zo weet jij straks zeker dat je de beste wekker zult kopen.

Direct wekkers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van wekkers

Voor we de verschillende soorten wekkers bespreken, kijken we naar de eigenschappen waarover deze kunnen beschikken.


Type tuner

Ga je een wekkerradio kopen, let dan op het type tuner waarover deze beschikt. Dat kan een analoge of een digitale tuner zijn. Bij een analoge tuner draai je aan een knop om je favoriete radiozender te vinden.

Bij deze methode kan het soms lastig zijn om heel precies op de juiste golflengte af te stemmen. Dat gaat bij een digitale tuner veel makkelijker. Bovendien geeft deze je vaak ook de mogelijkheid om zenders in het geheugen op te slaan.

Dock voor iPhone/iPod

Een wekkerradio met een dock voor je iPhone of iPod heeft twee voordelen. Allereerst kun je zo makkelijk muziek vanaf je iPhone of iPod afspelen voor je gaat slapen of als je wakker wordt. Daarnaast wordt je telefoon of mp3-speler ook gelijk opgeladen in het dock. Zo word je altijd wakker met fijne muziek én een volle accu.

Groot display

Wil je ook de tijd kunnen lezen zonder dat je je bril erbij op hoeft te zetten? Kies dan een wekkerradio met extra groot display.

Dubbele wektijd

Hoeft je partner er niet zo vroeg uit als jij, of ben jij thuis degene die wat langer kan blijven liggen? Dan is het slim om een wekker te kopen waarbij je dubbele wektijden in kunt stellen. Zo weten jullie allebei zeker dat je op tijd wakker wordt.

USB-aansluiting

Op een wekkerradio met USB-aansluiting sluit je eenvoudig een ander apparaat aan om muziek van af te spelen. Dat kan bijvoorbeeld een USB-stick of een mp3-speler zijn. Maar bijvoorbeeld ook je smartphone, die je op deze manier ook gelijk weer oplaadt.

Snoozefunctie

Draai je je graag nog even om voordat je uit bed stapt? Dan kun je het beste een wekker kopen met snoozefunctie. Je drukt op de snoozeknop als de wekker afgaat om deze uit te zetten. Na acht of negen minuten (afhankelijk van het model) gaat de wekker dan opnieuw af. Per ongeluk door de wekker heen slapen is er dan dus niet meer bij.

Timerfunctie

Luister je graag nog even naar muziek of de radio voordat je gaat slapen? Dan is een wekker met timerfunctie erg handig. Je stelt dan in na hoeveel minuten de wekker automatisch stopt met afspelen. Zo val je heerlijk in slaap zonder weer wakker te schrikken van de radio die nog aanstaat.


Soorten

Soorten wekkers

De tijd dat we allemaal wakker werden met een ouderwetse rinkelwekker ligt intussen ver achter ons. Er is volop keuze, zodat je wakker wordt op de manier die jij het prettigst vindt. Welke van deze soorten wekkers past het best bij jou?


 • Wekkerradio

  Het type wekker dat in de meeste Nederlandse slaapkamers te vinden is. Uitgerust met een radio, zodat je voor het slapengaan of direct bij het wakker worden een fijn muziekje hoort. Wekkerradio’s beschikken daarnaast ook over een alarmsignaal dat klinkt als een zoemer of pieper. Handig voor wanneer je als vaste slaper van alleen het geluid van de radio niet wakker wordt.

 • DAB+ wekkerradio

  DAB+ is een techniek op basis van een digitaal verzonden radiosignaal. Het voordeel is dat je zenders zonder storing of ruis beluistert. Ook is het aanbod in zenders veel groter en switch je makkelijker tussen zenders. Je hoeft niet aan een knop te draaien maar kiest je favoriete zender gewoon uit een lijst.

 • Lichtwekker

  Het natuurlijke dag- en nachtritme wordt bepaald door de zon. Een lichtwekker speelt in op dit principe door je te wekken met een licht dat heel rustig steeds iets feller schijnt. Zo wordt als het ware de zonsopkomst nagebootst. Daarnaast kun je ook wekgeluiden instellen, zoals het geluid van vogels, de ruisende wind of een kabbelend beekje. Een lichtwekker wordt ook wel een Wake-up Light genoemd.

 • Projectiewekker

  Geen zin om je ’s nachts om te draaien om op je wekker de tijd af te lezen? Met een projectiewekker hoeft dat niet, je projecteert de tijd dan namelijk ook op het plafond of op de muur. Een projectiewekker heeft verder dezelfde functies als een gewone wekkerradio.

 • Wekkerradio met cd-speler

  Radio en mp3’s zijn natuurlijk handig om in bed muziek te luisteren, maar de cd-verzamelaar luistert natuurlijk graag naar cd’s. Gelukkig zijn er wekkerradio’s met cd-speler, zodat je ook onder de wol naar muziek in perfecte geluidskwaliteit luistert. Maak wel wat ruimte vrij op je nachtkastje, want deze modellen nemen wat meer ruimte in dan de gemiddelde wekkerradio.

 • Retrowekker

  Hou je wel van een beetje design met een nostalgisch tintje in de slaapkamer? Dan is een retrowekker echt iets voor jou. Hou er wel rekening mee dat retrowekkers over minder technologische snufjes beschikken dan de meeste moderne wekkers.


Keuzehulp

Wat is nu de beste wekker?


Zoals je tot nu toe hebt gelezen zijn er verschillende soorten wekkers die je allemaal op een andere manier wakker maken. Wat voor jou de beste wekker is, hangt dus vooral af van jouw eigen voorkeuren.

Ben jij bijvoorbeeld echt een vaste slaper? Dan is het verstandig om een wekker te kopen die ook over een zoemer beschikt. Bij sommige modellen kun je zelfs het volume van de zoemer instellen.

Wil je juist wat relaxter wakker worden, dan is een lichtwekker een interessante optie. Door het langzaam sterker wordende licht wordt je lichaam als het ware voorbereid op het wakker worden. Veel mensen merken dat ze hierdoor heel uitgerust en ontspannen ontwaken.

Is muziek voor jou het beste recept voor een goede nachtrust en een fijn begin van de dag? Dan zijn functies zoals de radio en eventueel een cd-speler het belangrijkst. Luister je veel muziek vanaf een mp3-speler of smartphone? Let er dan op dat je deze makkelijk aan kunt sluiten.

Alle informatie voor jezelf op een rijtje gezet? Je hoeft nu alleen nog maar je wensen in te vullen in onze handige vergelijker. Je ziet dan direct wat voor jou de beste wekkers zijn:


Direct wekkers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen in wekkers


Het afgaan van de wekker is een moment dat we zo prettig mogelijk willen maken. Er wordt dus continu gezocht naar nieuwe manieren om de dag zo fijn mogelijk te laten beginnen. Dat resulteert in allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wekkers.

Zo zijn er ook al wekkerradio’s die reageren op geluid. Gaat de wekker af, dan knip je met je vingers of geef je een stemcommando om de wekker uit te zetten. Voor wie echt moeilijk wakker wordt zijn er zelfs wekkers die bij het afgaan op kleine wieltjes wegrijden, zodat je wel uit je bed moét komen!

Ook wat betreft de lichtwekker zien we interessante ontwikkelingen. Wat dacht je van een mooie sterrenhemel op je plafond om lekker bij weg te dromen? Tot slot zijn er ook al slimme wekkers die je via wifi verbindt met je koffiezetapparaat. Gaat de wekker af, dan begint direct de koffie al te pruttelen.


Beste wekkers
Populairste wekkers