Weerstation kopen | tips, advies en informatie

Overweeg je om een weerstation te kopen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt met handige tips om een goed weerstation te kiezen.

Direct weerstations vergelijken Bekijk en vergelijk

Weerstation kopen

Wat is een weerstation?

Gaat jouw interesse voor het weer verder dan de vraag of het vandaag lekker zonnig wordt? Dan biedt een weerstation je antwoord op alles wat je wilt weten. De meeste weerstations bestaan uit een display waarop je de data afleest en één of meerdere (draadloze) sensoren voor buiten. Je meet hiermee heel nauwkeurig zaken als de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid neerslag. De meer geavanceerde weerstations geven zelfs informatie over windsnelheid, uv-straling en nog veel meer.

Wil je een weerstation kopen, dan is eigenlijk de belangrijkste vraag hoe gedetailleerd je de weersomstandigheden wilt meten. Daarvoor is het goed om te weten wat er allemaal mogelijk is en op welke punten weerstations van elkaar verschillen. In dit artikel geven we je daarom alle informatie om jouw ideale weerstation te kiezen.

Direct weerstations vergelijken

Functies

Standaardfuncties van een weerstation

Hoe het weer er van dag tot dag uitziet is afhankelijk van talloze factoren. Met een weerstation kun je al die verschillende elementen van het weer zelf meten en bijhouden. Een weerstation is daarom uitgerust met allerlei meters. De meeste stations beschikken over de volgende standaardfuncties:


Thermometer

Meet de binnen- en buitentemperatuur.

Hygrometer

Meet de luchtvochtigheid binnen en buiten.

Barometer

Meet de luchtdruk binnen en buiten.

Regenmeter

Meet hoeveel regen er valt of gaat vallen.

Anemometer

Meet de windsnelheid.

Windvaan

Geeft de windrichting aan.

UV-meter

Meet de UV-straling.


Extra functies

Met de standaardfuncties van een weerstation krijg je al een mooi beeld van het weer. Maar voor wie nog meer data wil zijn er weerstations met allerlei extra functies. We zetten een paar interessante opties voor je op een rijtje:


Zelflegende regenmeter

Het levert je misschien geen extra informatie op, maar het is toch wel erg handig als je niet zelf je regenmeter hoeft te legen.

Min-/maxmetingen

Deze functie laat je zien wat voor verschillende weerskenmerken de minimale en maximale waarden zijn binnen een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld de hoogste en laagste temperatuur op een dag.

DCF-klok

Een DCF-klok ontvangt de exacte tijd van de atoomklok in Frankfurt via de lange golf van het radiospectrum. Zo weet je altijd precies de goede tijd.

Zon- en maan

Sommige weerstations laten je zien hoe laat de zon opkomt en weer ondergaat en wat de huidige maanfase is.

Weersvoorspelling

Al die data is reuze interessant, maar je wilt natuurlijk ook graag weten hoe het weer er morgen uitziet. Met een weersvoorspellingsfunctie kun je voortaan je eigen weerbericht samenstellen.

Aansluitingen

Tegenwoordig kun je van veel weerstations de data ook op je pc of laptop bekijken en vastleggen. Wil je hier gebruik van maken dan kun je een weerstation kopen met een usb- of wifi-aansluiting.

Tendensweergave

Het weer is constant in beweging. Met een tendensweergave kun je zien of verschillende aspecten, zoals bijvoorbeeld luchtvochtigheid, aan het toe- of afnemen zijn.


Soorten

Soorten weerstations

Zoals je ziet zijn er verschillende interessante functies om naar te kijken als je een weerstation wilt aanschaffen. Naast die functies is het ook goed om na te denken over het soort weerstation dat je wilt. Er zijn drie soorten weerstations verkrijgbaar: analoge, digitale en radiogestuurde weerstations.


  • Analoog weerstation

    Je komt ze in oudere interieurs nog wel eens tegen, van die massieve houten wandplanken met verschillende metertjes erop. Dit zijn klassieke analoge weerstations, maar tegenwoordig zijn deze ook in modernere uitvoeringen beschikbaar. De data is accuraat, maar beperkt zich vaak wel tot de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtdruk.

  • Digitaal weerstation

    Wil je graag wat meer weten over het weer, dan kun je beter een digitaal weerstation kopen. Je beschikt hiermee over een grote hoeveelheid gegevens, die je overzichtelijk kunt aflezen van een display. Ook is het in veel gevallen mogelijk om deze data te bekijken op een pc of laptop. Er zijn zelfs weerstations met een eigen app voor je smartphone of tablet. De gegevens voor je weeroverzicht worden verzameld door sensoren die je buiten plaatst, die tegenwoordig in de meeste gevallen draadloos zijn.

  • Radiogestuurd weerstation

    Vind je het het interessant om actuele weerdata te bekijken, maar ben je ook benieuwd naar de ontwikkelingen op korte termijn? Dan word je met een radiogestuurd weerstation op je wenken bediend. Deze registreert net als een digitaal weerstation een grote hoeveelheid data over het weer. Daarnaast ontvangen radiogestuurde weerstations ook gegevens van professionele weerstations, waar de weersverwachting op wordt gebaseerd. Verder beschikken radiogestuurde weerstations over een DFC-klok, die wordt aangestuurd door een atoomklok.


Keuzehulp

Wat is een goed weerstation?


Je weet inmiddels wat er allemaal mogelijk is met een weerstation en welke soorten er zijn. Met die kennis op zak kun je bepalen wat voor jou een goed weerstation is. Hoef je alleen maar te weten wat de temperatuur is en kijk je af en toe eens naar de luchtvochtigheid? Dan is een analoog weerstation eigenlijk alles wat je nodig hebt. Beperkt in de hoeveelheid data, maar wel lekker overzichtelijk en ook nog eens goedkoop in vergelijking met de meer geavanceerde weerstations.

Ben je wat nieuwsgieriger aangelegd, dan kun je beter een digitaal weerstation kopen. Je hebt hiermee inzicht in alle factoren die meespelen bij het weer, van temperatuur tot uv-straling en de windkracht. Al die informatie lees je eenvoudig af van het digitale display en vaak kun je de data ook nog bekijken en verwerken op je pc of laptop.

Wil je niet alleen alles weten over het weer van vandaag, maar ook over het weer van morgen? Dan helpt een radiogestuurd weerstation je met nauwkeurige gegevens die worden doorgestuurd vanaf de professionele weerstations. De ingebouwde ontvanger beschikt daarnaast ook over een verbinding met de atoomklok in Frankfurt, zodat je altijd over de exacte tijd beschikt. Een radiogestuurd weerstation is dus ideaal als je echt alles tot in de kleinste details wilt weten.

Klaar om je keuze te maken? Bekijk hier ons volledige aanbod weerstations!


Direct weerstations vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Het weer is nu eenmaal iets dat ons allemaal eindeloos bezighoudt. Op het gebied van weerstations duiken er dan ook steeds weer nieuwe ontwikkelingen op. Zo zijn er steeds meer weerstations die je in onderdelen aan kunt schaffen. Je begint met een basisstation en kunt er vervolgens een regenmeter, windmeter en andere onderdelen op aansluiten. Handig voor wanneer je een echt goed weerstation wilt, maar de hogere aanschafprijs een beetje wilt spreiden.

Ook op het gebied van weerstations doet het ‘internet of things’ zijn intrede. Het gaat hierbij om verschillende apparaten in huis die onderling via je Wi-Fi-netwerk met elkaar verbonden zijn. Registreert je weerstation dat de temperatuur onder een bepaalde waarde daalt? In combinatie met een slim thermostaat kun je regelen dat de verwarming al aangaat voordat de temperatuur in huis daalt of denk aan een berichtje om je te waarschuwen dat het begint te regenen wanneer je de ramen nog open hebt staan.


Beste weerstations
Populairste weerstations