Warmtepomp kopen: tips voor de beste warmtepomp

Inhoudsopgave

 1. Hoe werkt een warmtepomp?
 2. Hybride, lucht-water: welke soorten zijn er?
 3. Waar moet je op letten?
 4. Wat kost een warmtepomp?
 5. Wanneer heb je een warmtepomp terugverdiend?
 6. Warmtepomp: bestaande woning en nieuwbouw
 7. Kosten warmtepomp nieuwbouw
 8. Warmtepomp en zonnepanelen
 9. De voordelen van een warmtepomp
 10. Nadelen warmtepomp
 11. De beste warmtepomp merken

Wie duurzamer wil leven, kan haast niet meer om een warmtepomp heen. Je helpt hiermee namelijk het milieu en bovendien kun je hiermee op een goedkope manier je huis verwarmen. Je verhit het tapwater met een warmwaterpomp zonder aardgas, zodat je goed voorbereid bent op een duurzame toekomst. In de meeste huizen installeer je zonder al te veel problemen een warmtepomp.

Vloerverwarming, radiatoren en/of ventilatie-units vormen in de meeste gevallen een prima combinatie met deze vooruitstrevende verwarming. Wil je graag de beste warmtepomp aanschaffen voor jouw woning? De installatie-mogelijkheden verschillen per huis, dus verdiep je eerst goed in de materie. Wij geven je tips, zodat je de beschikbare producten met elkaar kunt vergelijken.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp beschouwen veel mensen terecht als hét alternatief voor een ouderwetse cv-ketel op aardgas, maar wat is een warmtepomp nou precies? Allereerst sluit je de apparatuur uitsluitend aan op het lichtnet, dus er komen geen fossiele brandstoffen (aardgas) aan te pas. Voor de warmtepomp-werking bestaan er drie methoden, waarbij het duurzame systeem rechtstreeks warmte wint uit de lucht, de bodem of het grondwater. Een voordeel, want deze natuurlijke bronnen zijn altijd in de nabije omgeving van je huis beschikbaar.

Wil je lucht als bron gebruiken, dan heb je te maken met een buitenunit. Die monteer je bijvoorbeeld op de gevel, op het dak, op het balkon of zet je ergens in de tuin neer. Deze buitenunit bevat een verdamper en compressor, die warmte opneemt uit de buitenlucht en via leidingen naar de warmtepomp-cv in de woning vervoert. Via een warmtepompboiler is het daarnaast mogelijk om tapwater te verwarmen door warmte uit (mechanische) ventilatielucht te halen.

Sommige woningbezitters kunnen er ook voor kiezen om aardwarmte uit de bodem te winnen, al vereist dat meestal wel een bronboring. Dat geldt ook als een geothermische warmtepomp grondwater als warmtebron gebruikt. Het water loopt eerst langs een speciale wisselaar, waarna de warmte bijvoorbeeld terechtkomt in het warmtepomp radiator-systeem. Vervolgens loopt het water weer de grond in. Bodemwarmtepompen hebben als voordeel dat ze zeer efficiënt zijn en buitenshuis geen geluid produceren.

Hybride, lucht-water: welke soorten zijn er?

Een warmtepomp wekt warmte op via een natuurlijke bron, namelijk de lucht, de bodem of het grondwater. De gekozen bron bepaalt grotendeels welke warmtepomp je nodig hebt. Zoals de naam al doet vermoeden, is een lucht/lucht-warmtepomp (ook wel luchtwarmtepomp genoemd) geschikt om warmte uit de buitenlucht te winnen. Via ventilatiegaten blaast deze warmtepomp de warme luchtstroom in alle ruimtes van je woning. Overigens gebruik je dit warmtepomptype ook om binnenruimtes tijdens warme dagen te koelen.

In huizen met vloerverwarming en radiatoren ligt een lucht/water-warmtepomp voor de hand. Dit apparaat onttrekt eveneens warmte uit de lucht via een buitenunit, waarna het afgifte- en/of tapwatersysteem wordt verwarmd. Bepaalde lucht/water-warmtepompen dienen als ventilatiewarmtepomp, aangezien dit type warmte uit mechanische ventilatielucht kan winnen. Je hebt hierbij keuze tussen een split unit of monoblock-uitvoering. In het eerste geval bestaat de warmtepomp uit een binnen- en buitenunit. Bij een monoblock-uitvoering zitten alle onderdelen van de warmtepomp in een enkel apparaat verwerkt.

Een water/water-warmtepomp haalt zijn warmte uit grondwater. Dit apparaat pompt het grondwater omhoog, haalt de warmte eruit voor het verwarmingssysteem en voert het grondwater weer netjes af. Bij een bodem/water-warmtepomp zit er een horizontaal of verticaal buizenstelsel in de bodem, waarmee aardwarmte uit de grond gehaald wordt. 

Voor Nederlandse huishoudens is de hybride warmtepomp of een hybride cv-ketel een interessante optie, aangezien je dit apparaat vaak naast een bestaand verwarmingssysteem kunt monteren. Daarnaast bestaan er ook kant-en-klare hybride verwarmingssystemen. Dit apparaat wint warmte uit buiten- of ventilatielucht om de woning te verwarmen. De cv-ketel behoudt zijn functie voor het verwarmen van tapwater. Een voordeel van een cv ketel met warmtepomp is dat het tijdens zeer koude winterdagen makkelijk is om de woning op temperatuur te krijgen. In geval van ‘nood’ kan de cv-ketel namelijk bijspringen.

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een duurzaam verwarmingssysteem komt heel wat kijken, dus wat nuttige warmtepomp weetjes zijn geen overbodige luxe. Kies je voor een hybride warmtepomp, dan heb je een zeer energiezuinige bijverwarming. In Nederland is het zelden extreem koud, waardoor de luchtwarmtepomp voldoende capaciteit biedt om de volledige woning te verwarmen zonder hierbij de cv-ketel aan te spreken. Je verbruikt bij een hybride warmtepomp weliswaar meer elektriciteit, maar tegelijkertijd bespaar je tot wel tachtig procent op aardgas. Zeker wanneer je elektriciteit zelf opwekt, bespaar je dus op de vaste lasten.

Het is nuttig om de belangrijkste specificaties van warmtepompen te kennen. Met name het cop (coefficient of performance) is interessant om te weten. Hoe hoger het cop, hoe efficiënter de warmtepomp een natuurlijke bron omzet in warmte. Er is kortgezegd minder vermogen nodig om tot een hoge temperatuur te komen. Meestal bevat een lucht/water-warmtepomp ook een zogeheten buffervat. Dit is in feite energieopslag voor het geval het verwarmingssysteem het verhitte cv-water niet kwijt kan in het afgiftesysteem (radiatoren en vloerverwarming). Hiermee creëer je dus letterlijk een buffer met warm water voor later gebruik.

Handig om te weten is dat veel warmtepompen zowel verwarmen als koelen, zodat je in de zomer meteen een luxe airco hebt. Een lucht/lucht-warmtepomp levert niet alleen luchtverwarming, maar kan hete lucht als alternatief ook naar buiten afvoeren. Niet voor niets zijn de buitenunits van lucht/lucht-warmtepompen in warme landen op veel plekken zichtbaar.

Wat kost een warmtepomp?

Wat de exacte kosten zijn voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp, hangt af van allerlei factoren. Zeker in het geval van een warmtepomp met bronboring lopen deze aardwarmte-kosten op tot al gauw zo’n tien- à vijftienduizend euro. Laagdrempeliger is om in plaats van aardwarmte lucht als warmtebron te gebruiken. De prijs van een warmtepomp met een benodigde buitenunit ligt rond de vier- à tienduizend euro. 

Door met meerdere woningbezitters uit de buurt bij een leverancier aan te kloppen, lukt het wellicht om de kostprijs voor de montage van een warmtepomp te verlagen. Als alternatief kun je een duurzaam verwarmingssysteem ook huren, waarbij je maandelijks premie afdraagt. Na de installatie kom je mogelijk nog in aanmerking voor een warmtepomp-subsidie. De subsidie ligt afhankelijk van het type verwarmingssysteem ergens tussen de 1.250 en 2.500 euro.

Wanneer heb je een warmtepomp terugverdiend?

Een belangrijke overweging om wel of juist geen warmtepomp aan te schaffen, is de verwachte terugverdientijd. Dit hangt onder meer af van het verbruik, rendement en type afgiftesysteem van de warmtepomp. Bovendien ligt het er ook maar net aan in hoeverre de woning voldoende is geïsoleerd. Mits de omstandigheden in orde zijn, verdienen woningbezitters binnen tien jaar de aanschaf en montage van een warmtepomp weer terug.

Bij normaal gebruik en voldoende onderhoud is de verwachte levensduur van een warmtepomp ongeveer tussen de vijftien en twintig jaar. Veel mensen zien op tegen het relatief forse stroomverbruik van warmtepompen. Maar ten opzichte van wat je aan aardgas bespaart bij een reguliere cv-ketel vallen de energiekosten van een warmtepomp gunstiger uit. Stroom kun je bovendien ook nog eens zelf opwekken.

Warmtepomp: bestaande woning en nieuwbouw

Zoek je voor jouw situatie de beste warmtepomp? Bestaande woning of nieuwbouw maakt nogal een verschil. In het eerste geval kun je een bestaande cv-ketel vervangen door een warmtepomp, zodat je volledig van het aardgas afgaat. Je kunt ook voor een hybride warmtepomp kiezen, waarbij je de bestaande cv-ketel in huis onberoerd laat. Je gebruikt beide verwarmingssystemen dan kortgezegd naast elkaar.

Kosten warmtepomp nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning heeft als voordeel dat de kosten voor een warmtepomp al zijn inbegrepen. Bovendien is het de bedoeling dat toekomstige woningen niet meer zijn aangesloten op het aardgasnet. 

Bij nieuwbouw is het uit praktisch oogpunt gemakkelijker om een bronboring te doen, waardoor een warmtepomp aardwarmte kan winnen. Je hoeft dan geen (lelijke) buitenunit te monteren. Een ideaal warmtepomp-huis bestaat overigens niet, want aan ieder type kleven specifieke voor- en nadelen.

Warmtepomp en zonnepanelen

Het mag inmiddels duidelijk zijn: duurzaam verwarmen met waterpomp is de toekomst! Hiervoor is het apparaat uitsluitend aangesloten op het lichtnet. Door zelf stroom op te wekken via zonnepanelen creëer je een zelfvoorzienend systeem. Mooi meegenomen is dat je door deze maatregelen het energielabel van het huis verhoogt. De woningwaarde stijgt hierdoor.

De voordelen van een warmtepomp

De montage van een warmtepomp heeft één belangrijk voordeel. Met dit apparaat kun je de woning namelijk duurzaam verwarmen. In tegenstelling tot reguliere cv-ketels vereist het verwarmen van een huis (inclusief tapwater) geen fossiele brandstoffen. Je draagt dus bij aan de toekomst van deze planeet door minder co2 uit te stoten. De overheid bouwt de aardgaswinning in Groningen bovendien in rap tempo af, dus het is belangrijk om in heel Nederland het gasverbruik te beperken.

Overigens betekent de montage van een waterpomp niet meteen het einde van je energieverbruik. Warmtepomp-installaties maken namelijk gebruik van stroom. In tegenstelling tot gas is het mogelijk om stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen of windmolens. Onder aan de streep vallen de energiekosten van een warmtepomp lager uit vergeleken met cv-ketels.

Nadelen warmtepomp

Een warmtepomp kent ook enkele nadelen. Zo is dit verwarmingssysteem vergeleken met een cv-ketel op aardgas een stuk duurder. Wil je aardwarmte winnen, dan vallen de kosten wegens bronboringen nóg hoger uit. Verder neemt een warmtepomp meer ruimte in beslag, zeker wanneer gebruikers kiezen voor een variant met boiler. Tot slot produceert de buitenunit van een warmtepomp behoorlijk wat geluid. Een zorgvuldige positionering is belangrijk om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

De beste warmtepomp merken

De markt voor warmtepompsystemen is inmiddels drukbezet. Zo staan een Daikin warmtepomp en Elga warmtepomp bekend om hun betaalbaarheid. Daarnaast kun je ook kiezen voor een Nefit warmtepomp, Nibe warmtepomp, Vaillant warmtepomp, Mitsubishi warmtepomp, Panasonic warmtepomp, Viessmann warmtepomp of LG warmtepomp ... Er is dus keus genoeg!