Informatie over wafelijzers

Heerlijk je eigen wafels thuis maken? Dat kan met een handige wafelijzer. Wil je een wafelijzer kopen, of verschillende wafelijzers vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over wafelijzers.

wafelijzer

Bekijk alle Wafelijzers

Wafelsvormen

Rechthoekig, rond of een hartje? Je kunt de wafels bakken in de traditionele rechthoekige vorm. Je kunt ook kiezen voor een wafelijzer dat hartvormige of ronde wafels bakt.

Aantal wafels

Het aantal wafels dat tegelijkertijd gebakken kan worden in een wafelijzer verschilt per model. Zo zijn er modellen waar je twee wafels in kunt bereiden, maar er zijn ook wafelijzers waarin je vijf wafels tegelijk kunt maken.

Temperatuur

Voordat je het wafelijzer kunt gebruiken, moet het apparaat eerst op temperatuur komen. Aan het controlelampje is te zien of het wafelijzer klaar voor gebruik is. De temperatuur in het wafelijzer wordt geregeld door de thermostaat. Met een regelbare thermostaat kun je zelf de temperatuur van het wafelijzer regelen. Zo bepaal je zelf wanneer je wafel klaar is. Hoe snel de wafels klaar zijn, hangt ook af van het vermogen van het wafelijzer. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je de wafels op tafel kunt zetten.

Wafelplaten

Bij sommige wafelijzers is het mogelijk om de platen uit het apparaat te halen. Zo kun je ze makkelijk schoonmaken. De platen worden erg heet tijdens het gebruik van het wafelijzer. Wees dan ook altijd voorzichtig wanneer je het apparaat gebruikt.

Eenvoudig wafelrecept

Mix de ingrediënten tot een beslag. Doe dit beslag in het wafelijzer. Het patroon op de ijzeren platen zorgt ervoor dat het beslag de karakteristieke wafelstructuur krijgt. Door de verhitting van de platen wordt het beslag gaar. Na een paar minuten zijn de wafels klaar en kun je ze op tafel zetten.

Voor het beslag voor ongeveer 25 wafels heb je nodig:
250 gram boter
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram suiker
4 eieren

Splits eerst de eieren. Doe het eiwit en het eigeel elk in een aparte kom. Zeef het meel. Smelt dan langzaam de boter. Voeg hier de suiker en de vier eidooiers aan toe. Mix tot een romig geheel. Klop de vier eiwitten. Voeg de meel toe aan het mengsel en meng dit er goed door. Voeg als laatste de eiwitten toe. Het beslag is klaar voor gebruik.

Je maakt de wafels nog lekkerder door ze te serveren met slagroom, ijs, vers fruit of chocolade!

Beste wafelijzers
Populairste wafelijzers