Informatie over vloerkleden

Een vloerkleed zorgt voor warmte en gezelligheid in huis en voelt ook lekker aan aan je voeten. Je kunt er in één keer de hele look van je woonkamer – of elke andere kamer - mee veranderen. Er zijn kleden in veel soorten en maten; van een groot hoogpolig tapijt voor de woonkamer tot een (nep)berenvel voor bij de openhaard. Maar welk kleed kies je? Op deze pagina vind je alle informatie over soorten kleden en waar je bij aankoop op kunt letten. Wij helpen jou in je zoektocht naar het perfecte vloerkleed.

Bekijk alle Vloerkleden

Vloerkleed kopen

De eerste stap bij het kiezen van een vloerkleed is het bepalen van de afmeting, maar er zijn natuurlijk meer punten waar je aan moet denken. Denk bijvoorbeeld aan de plaats waar het vloerkleed komt te liggen: is het voor de woonkamer of voor de kinderkamer? Dat maakt nogal een verschil. Daarnaast is het voor gezinnen met kinderen of huisdieren vaak verstandiger om een kleed te kiezen dat gemakkelijk schoon te maken is. Hieronder noemen we de belangrijkste punten op die mee kunnen spelen bij je keuze voor het perfecte kleed.

Afmeting en vorm:
Waar komt het kleed te liggen en welke vorm past het best in jouw interieur? Je kunt kiezen voor vierkant, rechthoekig of rond; maar er zijn ook kleden in afwijkende vormen.
Hoogpolig of laagpolig?
Je kunt kiezen voor een hoogpolig of een laagpolig kleed – of iets ertussenin. Een hoogpolig kleed is warm en speels en een laagpolig kleed is strakker. Verderop vertellen we meer over de voor- en nadelen van beide soorten.
Materiaalkeuze:
Kies je liever voor een natuurlijk of een synthetisch materiaal? Ook deze hebben verschillende eigenschappen, verderop is daar meer over te lezen.
Rand:
er bestaan diverse afwerkingen voor de randen van vloerkleden. Sommige randen vallen op en andere juist niet.
Kleur:
Niet onbelangrijk is de kleur van het tapijt. Kies je voor een opvallende kleur of liever een natureltint? Er zijn ook       vloerkleden met opvallende dessins. Een natureltint is gemakkelijker te combineren, maar met een tapijt in een felle kleur kunt je wel snel je interieur tot leven brengen. Zorg vooral dat het goed past bij de andere kleuren in huis. Neem     eventueel iets mee uit je huis om in de winkel te zien of het vloerkleed de juiste (bijpassende) keur heeft.
Effen of gemêleerd:
Bij een gemêleerd kleed zijn er verschillen tussen de polen, daardoor is een gemêleerd vloerkleed minder besmettelijk dan een effen kleed.

Materialen

Globaal gezien kun je kiezen tussen natuurlijke materialen en synthetische materialen. Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld katoen, wol, kokos en sisal. Synthetische materialen zijn kunststoffen, maar deze zijn zo geproduceerd dat ze zacht zijn en voelen als stof. Hieronder is meer te lezen over de meest gebruikte materialen voor vloerkleden. Er zijn overigens ook kleden waarbij een combinatie van twee materialen wordt gebruikt, zoals wol en synthetisch materiaal.

Katoenen vloerkleed

Katoen is een sterk materiaal en heeft een hele mooie uitstraling. Katoenen vloerkleden zijn laagpolig en erg plat. Ze zijn er met rafelranden – voor een natuurlijke look – of met afgewerkte strakke randen. De uitstraling van dit materiaal is door geen ander materiaal te evenaren. Het materiaal is helaas wel gevoelig voor vlekken en zal sneller verkleuren dan andere materialen.

Wollen vloerkleed

Een wollen kleed heeft een luxe uitstraling. Het grote voordeel van wol is dat het redelijk goed vuil-afstotend is. Ook is wol erg veerkrachtig, het voelt daardoor zacht aan en keert nadat erop is gelopen vaak weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Een andere reden waarom veel mensen voor wol kiezen is dat het isolerend en geluiddempend werkt. Dat komt doordat tussen de vezels veel stilstaande lucht zit. Een nadeel van wol is dat het in het begin nogal kan pluizen. Daardoor is het goed voor de akoestiek van de ruimte. Soms wordt wol gecombineerd met andere materialen, bijvoorbeeld (geiten)haar.

Sisal vloerkleed

Sisal vloerkleden zijn sterk en duurzaam. Ze zijn gemaakt van de sterke natuurlijke vezel sisal (ook gebruikt om touw te maken) en gaan daardoor lang mee. Sisal kleden zijn zeer slijtvast en passen in elke ruimte. Meestal hebben ze hun eigen natuurlijke kleur – maar zeker niet altijd - en een grove uitstraling door de kleine kleur en -structuurverschillen. De kleden zijn niet zacht en vrij lastig schoon te maken. Een ander materiaal dat hierop lijkt zijn kokos vloerkleden.

Synthetisch vloerkleed

Tegenwoordig worden er ook veel tapijten gemaakt van kunststof. Men kan synthetische materialen zo bewerken dat ze heerlijk zacht worden. Een voordeel van synthetische vloerkleden is dat ze lichtecht zijn, verkleuren doe ze dus niet snel. Daarnaast zijn ze meestal gemakkelijk schoon te maken. Ideaal voor mensen met kinderen of huisdieren.

De juiste plek en afmeting

Je hebt besloten dat je een vloerkleed wilt aanschaffen, maar wat is nu de juiste plek om het neer te leggen? En welke afmeting kun je het best kiezen? Vanzelfsprekend zal dit per interieur flink verschillen, toch kunnen we een aantal tips geven. Heb je bijvoorbeeld een bank met een kleine salontafel? Dan heb je twee opties: je legt het kleed voor de bank óf je laat het er gedeeltelijk onder verdwijnen. Wanneer je het kleed onder de meubels legt vormen ze samen één geheel en lijkt de ruimte groter. Leg je het juist vóór de zitmeubels dan zorg je dat de ruimte knusser oogt. Het is ook mogelijk om een vloerkleed onder de eethoek te leggen. In dat geval is het mooi om het aan alle kanten minimaal 60 centimeter te laten uitsteken (inclusief stoelen). Om een idee te krijgen van de ruimte die het kleed zal innemen kun je met oude kranten of schilderstape op de vloer de afmetingen van het vloerkleed aangeven.

Ook vorm kan veel doen met de sfeer van de ruimte. Je kunt ervoor kiezen om met de vorm van het kleed de vorm van de ruimte te benadrukken – of juist niet. Een vierkant kleed in een vierkante ruimte ziet er heel anders uit dan wanneer het in een rechthoekige kamer ligt. Een rechthoekig of vierkant kleed is echter niet altijd de juiste keuze. In sommige kamers is een rond kleed juist een goede optie. Ook erg trendy is het om meerdere kleine vloerkleden met elkaar te combineren, dat geeft een speels effect

Hoogpollig vloerkleed

Een tapijt is hoogpolig, laagpolig of iets daartussenin. Hoogpolig wil zeggen dat het tapijt gemaakt is met een lange lus wat zorgt voor een wat dikkere en zachtere structuur. Doordat het dikker is lijkt het ook meer aanwezig in de ruimte en zorgt het voor extra contrast. Door de losse samenstelling geeft een hoogpolig vloerkleed vaak een nonchalant effect. Het is heerlijk om met blote voeten overheen te lopen en maakt de ruimte warmer. Er bestaan verschillende soorten hoogpolige tapijten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vrij vaste poolstructuur, waardoor de polen goed rechtop blijven staan en de dikte van het kleed behouden blijft. Er zijn ook kleden met lossere polen, waardoor ze iets meer geplet kunnen worden en het vloerkleed redelijk plat kan worden. Een nadeel is dat een hoogpolig tapijt vaak lastig schoon te maken is. Er kan vuil tussen de hoge polen komen te zitten en dat is er vaak moeilijk tussenuit te krijgen. Voor mensen met huisdieren of kinderen is een laagpolig tapijt daardoor vaak praktischer.

Laagpollig vloerkleed

Een laagpolig tapijt is veel strakker dan een hoogpolig kleed; het heeft een kleine lus en is daardoor mooi plat. Ook dit type vloerkleed is er met verschillende structuren, bijvoorbeeld glad, speels of stoer. Deze kleden zijn er in veel kleuren en met de meest bijzondere dessins. Daardoor is er voor elk interieur een passend laagpolig kleed te vinden. Het voordeel van deze vloerkleden is dat ze vrij gemakkelijk schoon te krijgen zijn.

Beste vloerkleden
Populairste vloerkleden