Informatie over verf

Iedereen weet wel wat verf is en dat je met verf een nieuwe frisse laag op hout of muren aanbrengt. Maar er bestaan ontzettend veel soorten verf, zodat het som lastig is om precies te weten welke verf je het beste kunt nemen.

Bekijk alle Verf

Grondverf

Essentieel voor een eerste grondlaag. Het hoeft niet dik te zijn, een dunne laag is voldoende. Maar het is heel belangrijk voor een goede hechtingslaag tussen hout en lakverf. Als je hout gaat schilderen is een blik grondverf onmisbaar.

Alkydverf en acrylverf

Lakverf is bedoeld voor het lakken of schilderen van hout. Er zijn twee soorten lakverf: acrylverf en alkydverf. Lakverf is verkrijgbaar in mat, zijdeglans en hoogglans. De soort glans heeft niets te maken met kwaliteit, maar alles met persoonlijke voorkeur. Houd je van glimmende meubels en kozijnen, kies dan vooral een hoogglans lak.

Alkydverf is eigenlijk met name bedoeld voor buiten. Het is een goed dekkende en sneldrogende lak. Schilders gebruiken alkydlak graag vanwege het mooie gladde eindresultaat. Acrylverf is lakverf op waterbasis.  De verf is minder goed dekkend dan alkydlak, daarom moet je altijd goed schuren en echt eerst een laag grondverf schilderen. Voor acrylverf kun je niet alle kwastsoorten gebruiken, let daar ook op. Bovendien kun je over een oude laag acrylverf geen alkydlak aanbrengen. De oude laag moet dan eerst verwijderd worden. Acrylverf is uiteraard wel een stuk beter voor je gezondheid en voor het milieu.

Muurverf of latex

Muurverf of latex is verf op waterbasis. Deze verf is geschikt voor het schilderen van muren. Hout kun je er ook wel mee verven, maar daar spat het zo weer van af of het beschadigt snel. Bovendien beschermt het hout niet tegen vocht. Muurverf is vrijwel in alle RAL kleuren te verkrijgen. De namen muurverf en latex worden regelmatig door elkaar gebruikt. Er bestaan verschillende soorten muurverf, waarvan latex er één is.

Waterbasis, terpentinebasis en oplosmiddelen

Als je verfblikken leest dan kom je allerlei termen tegen die je in eerste instantie misschien niet zoveel zeggen. De termen waterbasis en terpentinebasis geven aan met welk materiaal de verf verdund is en verdund kan worden. Een verf op waterbasis verpest je echt helemaal als je die gaat aanlengen met terpentine en andersom natuurlijk ook.

‘Oplosmiddelvrij’ of ‘bevat oplosmiddel’, dat heeft te maken met de hoeveelheid oplosmiddel die in de verf verwerkt is. Bij een verf op waterbasis is de basis watergedragen. Hierin is dus geen oplosmiddel, maar water verwerkt. Oplosmiddelen zitten dus alleen in verf die je verdunt met terpentine. Oplosmiddelen zijn schadelijk voor het milieu, daarom is het wel goed om op te letten dat er weinig oplosmiddel in de verf zit.

Beste verf
Populairste verf