USB-stick kopen | Tips en informatie

Wil je een USB-stick kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct usb-sticks vergelijken Bekijk en vergelijk

USB-stick kopen

Wat is een USB-stick?

Een USB-stick of memory stick is een handzaam hulpmiddel om gemakkelijk en snel bestanden mee uit te wisselen, mee te nemen en te verplaatsen. Dit kunnen allerlei soorten bestanden zijn. Denk daarbij aan data als muziek- en videobestanden, digitale foto’s en documenten. Je sluit een USB-stick op elke pc of laptop aan die over een USB-poort beschikt. Sluit je een USB-stick aan op een computer die draait op Windows of Mac OS X, dan wordt de memory stick automatisch herkend en geïnstalleerd. Maak je gebruik van een ander besturingssysteem? Dan is het een kwestie van installatie met behulp van de meegeleverde software.

Direct USB-sticks vergelijken

Eigenschappen

Features van een memory stick


Opslagcapaciteit

USB-sticks zijn vrij kleine apparaatjes en er komen ook steeds meer extra kleine USB-sticks op de markt. In principe zegt het formaat van de USB-stick nog helemaal niets over de opslagcapaciteit. Die wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid flashgeheugen in de memory stick. De opslagcapaciteit wordt weergegeven in Gigabyte (GB). De meeste USB-sticks hebben een opslagcapaciteit van 8GB of 16GB, maar er zijn ook modellen van 128GB of maar liefst 256GB.

Interface

Daarnaast bepaalt ook de interface wat je met een bepaald type USB-stick allemaal kan. Je hebt tegenwoordig de keuze uit USB 2.0 en USB 3.0. De tweede optie is een verbeterde en snellere versie van de eerste en wordt tegenwoordig meer en meer als standaard gebruikt.

Beveiliging

Ook de beveiliging van een USB-stick is een belangrijke feature. Dat kan via een wachtwoord of een vingerafdruk maar bijvoorbeeld ook via encryptie (het versleutelen of coderen van de gegevens).

U3

Zit er U3 op een USB-stick dan kun je er programma’s opzetten die op elke willekeurige pc draaien.

LED-indicatie

Een knipperende LED-indicatie zorgt ervoor dat zichtbaar is of de stick aan het lezen of schrijven is. Op die momenten mag je de stick nooit uit de computer halen, omdat je dan gegevens kunt verliezen.

Stootvaste behuizing

Een stootvaste behuizing is handig om eventuele schade te voorkomen. Je neemt een memory stick nu eenmaal gemakkelijk mee en het gevaar van stoten ligt keer op keer op de loer.

Inschuifbare USB-connector

Raak je ook vaak de dopjes kwijt die de kop van de USB-stick beschermen? Dan is een inschuifbare USB-connector een uitkomst.

Readyboost

Tot slot is Readyboost een door Microsoft ontwikkelde techniek die computers met Windows Vista of 7 sneller kan laten werken. Het geheugen van de stick wordt dan gebruikt als intern werkgeheugen wat zorgt voor betere computerprestaties.


Soorten

Soorten USB-sticks


  • Er zijn verschillende soorten USB-sticks. Je kunt ze indelen op basis van opslagcapaciteit. Of je kijkt naar het formaat van de USB-stick zelf. Zoals gezegd komen kleine USB-sticks meer en meer voor. Daarnaast kun je ook kijken naar de behuizing van de USB-stick. Is het een USB-stick met een los dopje ter bescherming, of is het er eentje die beschikt over een draaibare bovenkant om het aansluitpunt van de USB-stick bloot te leggen? De meest eenvoudige indeling is nog op basis van interface. Maakt de memory stick gebruik van de 2.0- of de 3.0-technologie?

    Hoe je het ook bekijkt: het is een feit dat er enorm veel verschillende soorten USB-sticks verkrijgbaar zijn. Van klein tot superklein, met of zonder beschermdopjes of stootvaste behuizingen of gewoon met veel of weinig opslagcapaciteit.


Voordelen

Voordelen van een USB-stick


Je gebruikt een USB-stick voor de opslag en overdracht van computerbestanden. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om data op te slaan en met je mee te nemen. Zo kun je je bestanden bijvoorbeeld nog
op een cd-r of dvd-r branden. Op een cd-r past helaas niet zo heel veel data, want de opslagcapaciteit bedraagt daarbij minder dan 1GB. Op een dvd-r past heel wat meer, maar het feit blijft dat dit soort schijfjes wat minder makkelijk mee te nemen zijn, Bovendien kan na verloop van tijd de cd of dvd beschadigd raken waardoor toch nog informatie verloren gaat.


Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een externe harde schijf. Die koppel je ook gemakkelijk aan je pc of laptop en de opslagcapaciteit is meestal ook behoorlijk. Wel heb je hier weer met de handzaamheid te maken: een externe harde schijf is behoorlijk groot en kun je niet even in je zak of portemonnee meenemen. Een andere optie is om te kiezen voor een cloudoplossing. Al je bestanden staan dan ergens op een server die je vanaf elke plek via het internet kunt benaderen. Sommigen zijn van mening dat je daarbij wel het gevaar loopt dat je gegevens gehackt worden, omdat alles online staat. Een beveiligde USB-stick met bijvoorbeeld een wachtwoord is dan een veel betere optie.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste memory stick


Het is bij je keuze voor de juiste USB-stick van belang om te weten wat je met je USB-stick gaat doen. Gaat het puur en alleen om het bewaren van wat documenten en enkele foto’s? Dan is een goedkope USB-stick met niet zo veel opslagcapaciteit een slimme keuze. Wil je juist allerlei video- en muziekbestanden van de ene computer op de andere over kunnen zetten, dan kom je al snel bij een USB-stick uit die over veel opslagcapaciteit beschikt. Hoe vaker je de USB-stick denkt te gaan gebruiken, hoe belangrijker het wordt dat hij over een stootvaste behuizing beschikt. Hetzelfde geldt voor de optie van een uitschuifbare connector: het zijn allemaal features die je USB-stick extra beschermen zodat hij veel langer meegaat dan andere modellen.

Bepaal dus vooraf goed wat voor jou de belangrijke features bij een USB-stick zijn en stem daar je keuze op af. Houd daarbij ook goed je budget in je achterhoofd. Als je bijvoorbeeld vooral zoekt naar een goedkope USB-stick, dan moet je er rekening mee houden dat je concessies zult moeten doen op het gebied van opslagcapaciteit en andere mogelijkheden.

Weet je inmiddels al welke USB-stick voor jou het meest geschikt is? Of heb je toch nog wat extra hulp nodig? Maak dan gebruik van onze uiterst functionele vergelijker.


Direct usb-sticks vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen bij USB-sticks


Op het gebied van USB-sticks volgen de ontwikkelingen zich in hoog tempo op. Een van de laatste ontwikkelingen is een USB-stick met de aanduiding type C. Dat houdt in dat de connector van de USB-stick op twee manieren in de USB-poort past, daar waar dat vroeger maar op één manier kon. Je moet dan wel over een ingang op je pc of laptop beschikken die USB type C aankan. Heb je dat niet, dan moet je gebruikmaken van adapterkabeltjes. Gelukkig beschikken de meeste nieuwe pc’s en laptops die nu op de markt komen wel standaard over een type C-ingang.


Beste usb-sticks
Populairste usb-sticks