Informatie over toetsenborden

In Nederland gebruiken we een zogeheten qwerty-toetsenbord. De naam van dit toetsenbord is afgeleid van de eerste zes letters die op het toetsenbord van een typemachine staan.

productgroep

Bekijk alle Toetsenborden

Algemeen

De indeling komt oorspronkelijk van de typemachine. Om te voorkomen dat de hamertjes in elkaar zouden haken zijn de meest voorkomende lettercombinaties zo ver mogelijk uit elkaar geplaatst. Omdat deze lettercombinaties per land verschillen zijn er meerdere toetsenbordindelingen in de wereld in gebruik. Zo wordt er in Frankrijk en België gebruik gemaakt van een zogenaamd azerty-toetsenbord. Ook de naam van dit toetsenbord is gebaseerd op de eerste zes letters op het toetsenbord.

Extra toetsen

Naast de standaardtoetsen beschikken steeds meer toetsenborden over extra sneltoetsen, zoals multimediatoetsen. Met deze extra toetsen kun je bijvoorbeeld de muziekspeler van je computer bedienen zonder dat je steeds naar dit programma hoeft te gaan. Vaak zijn de extra toetsen op een dergelijk toetsenbord instelbaar zodat je zelf je eigen voorkeurshandelingen aan deze toetsen kunt koppelen.

Aansluiten

Het toetsenbord kan op meerdere manieren op de computer worden aangesloten. Tegenwoordig beschikken de meeste toetsenborden over een usb-aansluiting, hoewel er ook nog toetsenborden met een PS/2-aansluiting verkocht worden. Via een verloopstekker is het mogelijk om een usb-toetsenbord op een PS/2-ingang aan te sluiten. Bij de keuze voor usb of PS/2 dien je te kijken naar de vrije aansluitingen op je computer.

Draadloos

Je kunt ook kiezen voor een draadloos toetsenbord. Het voordeel is dan dat je iets mobieler bent. Het nadeel is dat het apparaat op batterijen werkt en je in geval van lege batterijen het toetsenbord niet meer kunt gebruiken. Voor het aansluiten van een draadloos toetsenbord gebruik je een bijgeleverde ontvanger. Deze sluit je aan op je computer waarna de signalen van het toetsenbord naar de ontvanger worden gestuurd en via de ontvanger naar de computer gaan.

Ergonomie

Om rsi te voorkomen zijn er ergonomische toetsenborden op de markt. Een ergonomisch toetsenbord heeft dezelfde lay-out als een gewoon toetsenbord alleen is het toetsenbord als het ware in het midden in tweeën gesneden en daarna schuin tegen elkaar gezet. Het voordeel hiervan is dat de armen en polsen ten opzichte van de rest van het lichaam in een meer natuurlijke stand staan en er minder kans op rsi is.

Beste toetsenborden
Populairste toetsenborden