Informatie over thuistaps

Wanneer je een feestje geeft, is het leuker om uit een biertap een biertje voor te zetten, dan uit een flesje of een blikje. Een biertje is met de thuistap in een handomdraai getapt, maar voor een goed biertje heeft Kieskeurig voor jou een aantal tips op een rijtje gezet. Wil je een biertap kopen, of verschillende biertaps vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over biertaps.

biertap

Bekijk alle Thuistaps

Voorkoelen van het fust

Koel eerst het fust voor in de koelkast voordat je het aansluit. Als je het fust direct koelt in de thuistap duurt dit aanzienlijk langer. Een andere mogelijkheid is om het voor te koelen met een coolpack. Deze zorgt ervoor dat het binnen twee uur op de juiste temperatuur is. De thuistap zorgt vervolgens voor een constante temperatuur van het bier. Als een te warm fust wordt gebruikt, geeft het bier te veel schuim en smaakt het minder lekker. Koel het fust nooit in het vriesvak! Het fust kan barsten en bevriezing leidt tot kwaliteitsverlies.

Houdbaarheid van het fust

Na het aansluiten van het fust is deze 30 dagen houdbaar in de thuistap. De fusten voor de Krups BeerTender kunnen gedurende deze periode ook overgeplaatst worden naar de koelkast, waarin het reeds geopende fust maximaal zeven dagen kan worden bewaard. Zo kun je dus meerdere smaken tegelijk tappen. De fusten van de Philips Perfect Draft kunnen niet tussentijds uit de thuistap gehaald worden. Er ontsnapt dan koolzuur en dan kan de houdbaarheid niet langer worden gegarandeerd.

Inhoud fust

Het verschilt per biermerk hoeveel inhoud een fust heeft. Het ene merk heeft fustjes van vier liter (ca. 18 tot 20 glazen bier) en het andere merk zes liter (ca. 30 glazen bier).

Accessoires

Om het helemaal compleet te maken zijn er diverse accessoires te verkrijgen. Bijvoorbeeld een handige koeltas om de thuistap makkelijk ergens anders mee naar toe te kunnen nemen, tapkranen met biermerken en een coolpack.

Biersoorten

De biersoorten die nu te gebruiken zijn voor een thuistap zijn: Affligem Blond, Amstel, Amstel 1870, Amstel Bokbier, Bavaria, Brand, Brand Urtyp, Dommelsch, Grolsch, Heineken, Hertog Jan, Hooghe Bock, Jupiler, Leffe, Murphy's Irish Red en Wieckse Witte.

Tips

Taptips:

  • Spoel het glas om in schoon, koud water voordat je gaat tappen.
  • Houd het glas schuin onder de tap, zonder de tap aan te raken met het glas.
  • De hendel in één keer open trekken.
  • Op het moment dat het schuim bij de bovenkant van het glas zit, het glas rechthouden en de hendel in één beweging terugduwen.
  • Daarna terugzetten op de lekbak en wachten tot het schuim minder wordt.
  • Met een natte afschuimer het overtollige schuim verwijderen, daardoor blijft de schuimkraag beter staan.
  • Let er op dat het eerste glas van een nieuw fust veel schuim kan geven.

Glastips:
  • Gebruik bierglazen alleen om bier uit te drinken, andere dranken beïnvloeden de kwaliteit van het glas en dus de smaak van het bier.
  • Was de bierglazen bij voorkeur met de hand, met spoelglans, niet in de vaatwasmachine.
  • Gebruik alleen echte bierglazen. Andere formaten verhinderen de vorming van een mooie schuimkraag.
  • Droog de bierglazen af met een schone, zachte, droge doek.
  • Spoel de bierglazen voor gebruik nog even om in schoon, koud water.
  • Wanneer je het bier afschuimt, tik dan niet tegen het glas. Het glas kan hierdoor gaan splinteren.
  • Zet het bierglas na het tappen op een viltje, zo voorkom je kringen.

Beste thuistaps
Populairste thuistaps