Informatie over thermostaten

Met een thermostaat regel je de warmte in je woning door middel van een kastje met schakelaar waarmee je de gewenste temperatuur instelt. De thermostaat, vaak kamerthermostaat of ruimtethermostaat genoemd, is gekoppeld aan het centrale verwarmingssysteem en verhoogt of verlaagt dus de temperatuur in je woning. De keuze van het type thermostaat bepaalt voor een belangrijk deel het energieverbruik in je woning en de stookkosten die je maakt. Op deze pagina vind je meer informatie.

Bekijk alle Thermostaten

Conventionele thermostaat

De conventionele thermostaat vind je nog geregeld in huishoudens maar wordt bij de bouw van nieuwe woningen niet veel meer gebruikt. Je hebt een mechanische (handgeschakelde) conventionele thermostaat en een elektronische (met display) conventionele thermostaat. Een kwikschakelaar (of electronische module) meet de kamertemperatuur en vergelijkt deze met de ingestelde waarde. Vervolgens wordt de temperatuur gecorrigeerd door de afwijking in temperatuur aan te passen. In conventionele thermostaten wordt een kwikschakelaar nog wel toegepast, maar wegens milieubezwaren is dit in moderne thermostaten niet meer toegestaan.

                                 

De klokthermostaat

De klokthermostaat vind je in de meeste huishoudens tegenwoordig. De klokthermostaat maakt gebruik van bijvoorbeeld een klok om te bepalen of de temperatuur moet worden veranderd. Deze klokthermostaat is voorzien van een tijdsdetectie om waar te nemen dat de bewoner de ruimte verlaten heeft en zal de ruimte na een ingestelde periode op een lagere temperatuur brengen. Deze manier is natuurlijk erg effectief en energiebesparend. De energiebesparing kan in huishoudens met een klokthermostaat dan ook oplopen tot 20% tot zelfs 50%. Je kan je voorstellen dat het bij een klokthermostaat uitgesloten is dat de ketel dagenlang blijft stoken omdat je vergeten bent de thermostaat omlaag te zetten. Ook hoef je geen koud huis meer in omdat je bij een klokthermostaat van te voren kan instellen wanneer deze 'aanspringt'.

Beste thermostaten
Populairste thermostaten