Informatie over terrasverwarmers

Als het in de avond koeler wordt, is een heater of terrasverwarmer een uitkomst. Er bestaan meerdere varianten. Van de staande verwarmer op gas tot de elektrische heater die je aan de muur kunt bevestigen. Lees hier waar je op moet letten.


Bekijk alle Terrasverwarmers

Model

Terrasverwarming is er in meerdere varianten die elk hun eigen plaatsing hebben.

De staande terrasverwarmer plaats je op de grond of op een tafel (tafelmodel). Een staand model is ongeveer een meter of twee hoog terwijl een tafelmodel een hoogte van minder dan een halve meter heeft. Het tafelmodel kun je gemakkelijk verplaatsen maar heeft minder verwarmingscapaciteit dan een staande terrasverwarmer.

Een heater die je in de parasol kunt plaatsen, heet een parasolmodel. Dit type heaters is vaak ook aan de muur te bevestigen. Andersom komt minder vaak voor, omdat een muurmodel soms een te hoge temperatuur bereikt voor een parasol.

Gas of elektrisch

Terrasverwarmers zijn zowel in een elektrische als in een gasvariant te verkrijgen. De gasvariant werkt op butaan-/propaangas. In de voet van de heater zit ruimte voor de gasfles, zodat deze netjes weggewerkt is.

Het gebruik van een elektrische heater is wel iets duurder, maar dat wordt gecompenseerd door een hoger rendement. Uiteindelijk is een elektrische heater goedkoper in gebruik dan een heater op gas.

Element

Een terrasverwarmer/heater werkt met een infraroodlamp. De stralen van deze lamp zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar wel voelbaar op de huid. Vaak is de lamp gevuld met halogeengas en is het buitenste deel van kwartsglas. In deze combinatie is het rendement en dus de warmte-afgifte het grootst. Door het gebruik van de terrasverwarmer wordt de omgevingstemperatuur verhoogd en zo wordt een behaaglijke gevoelstemperatuur bereikt. Wind verlaagt de omgevingstemperatuur en dus zal een terrasverwarmer op een winderige plek geen zin hebben.

Warmte

Voor elke situatie is er een geschikte heater. Naast het model (of plaatsing) is het vermogen het belangrijkste kenmerk van de heater. Hoe meer vermogen, hoe meer warmte de heater afgeeft.

Benodigd vermogen
Wanneer je een groot oppervlak wilt verwarmen, is het aan te raden meerdere heaters te gebruiken. Het is beter om twee heaters te plaatsen met wat minder vermogen dan één heater met veel vermogen. Zo is de spreiding beter.

Stelregels

tot 6 m2 1x 1,5 kW of 1x 2 kW
6 tot 8 m2 1x 2 kW of 2x 1,5 kW
8 tot 9 m2 2x 1,5 kW

Beveiliging

Veel (staande) heaters beschikken over een omvalbeveiliging. Mocht de terrasverwarmer omvallen dan zorgt de omvalbeveiliging ervoor dat de gasaansluiting afgesloten wordt. Zo kan er geen gas ontsnappen en kan er geen gevaarlijke situatie ontstaan.

Beste terrasverwarmers
Populairste terrasverwarmers