Informatie over tekentabletten

Teken je afbeelding op de tekentablet net als op traditioneel papier. Met dit invoerapparaat teken je handmatig de digitale afbeelding en bewerk je hem zoals je zelf wilt met de bijgeleverde software.

Invoer

tekentablet
De tekentablet werkt met sensoren. Deze sensor meet waar je de pen (of stylus) neerzet. Deze pen gebruik je als potlood om te tekenen of als vervanging van de muis. Naast de muis kun je tegenwoordig ook tekentabletten bedienen met de vingers. Dit werkt met een tweede sensor. Geavanceerde mogelijkheden als in- en uitzoomen behoren nu ook tot de mogelijkheden.

Bekijk alle Tekentablets

Mogelijkheden

De meeste tekentabletten zijn drukgevoelig. Dit betekent dat, in een beeldbewerkingsprogramma, harder drukken met de pen leidt tot een dikkere lijn. Hiermee wordt het echte tekenen zo goed mogelijk benaderd. Een eigenschap die vooral in grafische beroepen onmisbaar is.

Daarnaast hebben een groot aantal tekentableau’s een absolute positionering, wat wil zeggen dat wanneer je op je tekentablet je pen rechtsboven zet, deze ook rechtsboven op dezelfde plek op je tekening/scherm komt.

Grootte

Gebruik je een groot beeldscherm bij beeldbewerking, dan is een groot tekentablet aan te raden. Met een kleiner scherm is een normale grootte geschikt. In het algemeen zijn grotere tekentabletten duurder dan kleine.

Software

Heb je nog geen beeldbewerkingsoftware op de computer, dan is de bijgeleverde software belangrijk. Vaak is er interessante software meegeleverd door de fabrikant van de tekentablet.

Beste tekentablets
Populairste tekentablets