Systeemcamera kopen | Tips en informatie

Wil je een systeemcamera kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk camera’s op Kieskeurig.nl!

Direct systeemcamera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Systeemcamera kopen

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is de stap tussen een compactcamera en een spiegelreflexcamera. Net als bij een spiegelreflex kun je verschillende lenzen op de camera plaatsen. In een systeemcamera zit echter geen spiegel waarmee je door de lens kijkt. Daardoor is de behuizing een stuk lichter en compacter. Een systeemcamera is dus een ideale oplossing als je de mogelijkheden van een compactcamera iets te beperkt vindt, maar wel een fotocamera met gebruiksgemak zoekt.

Direct systeemcamera’s vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een systeemcamera

Ga je een systeemcamera kopen, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende eigenschappen die belangrijk zijn voor jouw toekomstige camera. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je allemaal op moet letten. Daarom zetten we de belangrijkste eigenschappen van een systeemcamera voor je op een rijtje.


Megapixels en resolutie

Bij het zoeken naar de beste systeemcamera kijken veel mensen als eerste naar de hoeveelheid megapixels waarover de camera beschikt. Dit zegt namelijk iets over de resolutie van de fotocamera, oftewel de scherpte van de foto’s. Een megapixel bestaat uit één miljoen pixels, dat zijn de beeldpuntjes op de beeldsensor.

De hoeveelheid megapixels zegt echter niet alles over de kwaliteit. Je kunt nog zoveel megapixels hebben, maar met een matige lens of beeldsensor kunnen de resultaten alsnog tegenvallen. De hoeveelheid megapixels is vooral belangrijk wanneer je ook foto’s wilt gaan afdrukken. Voor foto’s tot en met A4-formaat heb je bijvoorbeeld al genoeg aan 10 megapixels.

Scherpstelling

Een van de voordelen van een systeemcamera is dat je veel vrijheid hebt om de instellingen van je camera handmatig aan te passen. Ook het scherpstellen doe je vaak met hand, waardoor je heel precies de focus kunt bepalen. Als je echter net met fotograferen begint kan het handig zijn als je systeemcamera ook de mogelijkheid biedt om automatisch scherp te stellen. Ook zijn er functies zoals continue autofocus, waarmee je makkelijk bewegende objecten zoals spelende kinderen scherp in beeld kunt houden.

Objectiefbajonet

De lens van een camera wordt ook wel het objectief genoemd. Het voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een compactcamera is dat je makkelijk van objectief kunt wisselen. Zo kun je mooie landschapsfoto’s maken met een groothoeklens. Zie je in de verte een bijzondere vogel in een boom? Dan zet je even snel een telelens op je systeemcamera. Je kunt echter niet elk objectief op elke camera plaatsen. Let er daarom op dat het objectief dezelfde vatting heeft als de objectiefbajonet van je camera.

Bestandsformaten

De meeste foto’s worden in het standaard JPEG-formaat gemaakt. Wil je echter de hoogst mogelijk kwaliteit en foto’s die je nog kunt bewerken met speciale software? Zorg dan dat je een systeemcamera kiest die ook foto’s in het RAW-formaat maken. Hou er wel rekening mee dat deze foto’s meer ruimte in beslag nemen op de geheugenkaart van je camera.

Optische zoeker

Kijk je liever net zoals bij een spiegelreflexcamera door een optische zoeker terwijl je foto’s maakt? Dan zijn er ook systeemcamera’s die dit mogelijk maken. Je kijkt dan alleen niet zoals bij een spiegelreflexcamera via een spiegel rechtstreeks door de lens. In plaats daarvan bestaat de zoeker uit een heel klein elektronisch beeldscherm. Dat werkt in principe hetzelfde, maar de dekking van het beeld is nooit helemaal zo accuraat als bij een spiegelreflex.

Aansluitingen

In de meeste gevallen zul je je foto’s via een geheugenkaart overzetten naar je computer. Wil je daarin iets meer mogelijkheden, kijk dan naar de aansluitingen die de systeemcamera ondersteunt. Met WiFi, Bluetooth en NFC kun je bijvoorbeeld eenvoudig draadloos je foto’s overzetten. Via een HDMI-kabel kun je ze rechtsreeks op je tv bekijken en er zijn ook camera’s met USB-aansluitingen. Sommige merken hebben ook hun eigen apps, waarmee je bijvoorbeeld makkelijk je foto’s doorplaatst op social media.

LCD-scherm

Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de zoeker via een spiegel rechtstreeks door de lens. Een systeemcamera heeft geen spiegel, hierbij bekijk je het onderwerp dat je fotografeert via een LCD-scherm. De grootte van dit scherm is dus ook iets wat je mee kunt nemen in je overwegingen wanneer een systeemcamera gaat kopen. Hierop zie je naast je onderwerp namelijk ook informatie over de belichting, sluitertijd, diafragma en andere instellingen.

Maak je graag selfies? Dan is het handig dat je camera een kantelbaar LCD-scherm heeft, zodat je vanuit verschillende hoeken op het scherm kunt kijken. Dat komt ook goed van pas wanneer je bijvoorbeeld foto’s vanuit een laag perspectief wilt maken. Ook beschikken steeds meer systeemcamera’s over een touchscreen LCD-scherm.


Soorten

Soorten systeemcamera’s

Wil je onderscheid maken in soorten systeemcamera’s, dan kijk je vooral naar het formaat van de beeldsensor. De meeste systeemcamera’s vallen in de categorie van de cropcamera’s, maar er zijn inmiddels ook full-frame systeemcamera’s op de markt.


  • Cropcamera

    Vroeger was de beeldsensor van een analoge camera standaard 35 mm, dit was namelijk het formaat van het filmrolletje. Omdat een digitale beeldsensor enorm kostbaar is om te maken, werd deze verkleind. Systeemcamera’s met zo’n kleinere beeldsensor noemen we dan ook wel cropcamera’s en deze vormen het grootste deel van het huidige aanbod. Naast het voordeel van de prijs profiteer je ook van een groter zoombereik. De beeldhoek zelf is daarentegen kleiner dan bij een full-frame camera.

  • Full-frame camera

    Bij een full-frame camera beschik je over een beeldsensor die precies even groot is als het ouderwetse filmrolletje van 35 mm. Dat vertaalt zich naar een hogere prijscategorie, maar ook naar een aanzienlijk betere kwaliteit van de foto’s. Je krijgt makkelijker grote gebieden scherp in beeld en ook loop je minder kans op ISO-ruis, het zogenaamde korrelige effect wat je soms in foto’s ziet. Veel mensen vinden dat effect trouwens heel mooi, dus het hoeft niet per se een nadeel te zijn.


Systeemcamera of spiegelreflexcamera?


Dat is een vraag die je vast al eens gesteld hebt in je zoektocht naar een nieuwe camera. Het is dan ook een belangrijke beslissing en beide camera’s hebben hun voor- en nadelen. Simpel gezegd is een systeemcamera ideaal als je meer mogelijkheden wilt dan bij een compactcamera. Je kunt makkelijk objectieven verwisselen en een systeemcamera is lichter van gewicht dan een spiegelreflexcamera.

Vind je een snel autofocussysteem belangrijk omdat je bijvoorbeeld veel fotografeert in de natuur of op het gebied van sport? Dan zul je betere foto’s maken met een spiegelreflexcamera. Ook op het gebied van objectieven vind je in de categorie van spiegelreflexcamera’s een groter aanbod. Meer informatie over de verschillen tussen systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s vind je op onze speciale vergelijkingspagina voor digitale camera’s.


Keuzehulp

Zo kies je de beste systeemcamera


Je hebt inmiddels een goed beeld van de mogelijkheden op het gebied van systeemcamera’s. Dat helpt je om te bepalen wat de beste systeemcamera voor jou persoonlijk is. Begin je bijvoorbeeld net met fotografie? Dan is het handig dat je camera over automatische scherpstelling beschikt. Bekijk ook de verschillende soorten scherpstellingsfuncties, zodat je weet of deze aansluiten bij jouw fotografiewensen.

Ben je al een stapje verder, dan wil je ook graag de mogelijkheid om verschillende soorten objectieven te kunnen gebruiken. De objectiefbajonet is daarbij bepalend voor welke lenzen je allemaal aan kunt sluiten. Waarschijnlijk wil je dan ook de mogelijkheid om foto’s in het RAW-formaat te maken. Deze kun je vervolgens weer bewerken in speciale fotobewerkingsprogramma’s.

Een systeemcamera kopen betekent ook dat je uiteenlopende prijzen tegenkomt bij het vergelijken. Dat prijsverschil zit vaak in het objectief dat wordt meegeleverd. Maar ook eigenschappen zoals de kwaliteit van de beeldsensor en extra opties zoals een kantelbaar LCD-scherm kunnen voor een hogere prijs zorgen. Verder maakt het natuurlijk uit of je voor een standaard cropcamera gaat of voor de duurdere full-frame camera.

Met alle informatie die je nu hebt kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw beste systeemcamera. Om je nog verder op weg te helpen hebben we zelfs een handige vergelijker voor je ontwikkeld, zodat je jouw ideale opties makkelijk naast elkaar zet.


Direct systeemcamera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen in systeemcamera’s


De ontwikkelingen op het gebied van systeemcamera’s gaan razendsnel. Op steeds meer punten evenaren systeemcamera’s de kwaliteit van spiegelreflexcamera’s. Als het aankomt op eigenschappen zoals snelheid doen systeemcamera’s het zelfs beter en de verwachting is dan ook dat die trend zich voortzet.

In de nabije toekomst zullen we zien dat systeemcamera’s steeds hogere resoluties krijgen. Ook de integratie van 4K-video zal breed uitgerold worden. De technologie op het gebied van autofocus staat ook niet stil, waardoor het voor steeds makkelijker zal worden om goede foto’s te schieten. De eisen van gebruikers worden daarbij steeds hoger, dus het aanbod in full-frame systeemcamera’s zal de komende jaren ongetwijfeld verder toenemen.


Beste systeemcamera's
Populairste systeemcamera's