Informatie over subwoofers

Met de komst van de surroundsystemen is het aanbod van subwoofers flink toegenomen. Ze zijn te verdelen in actieve en passieve subwoofers. Bij een actieve subwoofer is er een versterker ingebouwd in de subwoofer. Om je wegwijs te maken in het aanbod volgt nu een uitleg van een aantal veelgebruikte termen.

productgroep

Bekijk alle Subwoofers

Actieve subwoofer

Een actieve subwoofer heeft een eindversterker ingebouwd in de behuizing van de woofer. Een actieve subwoofer heeft daarom ook altijd voeding nodig. Het grootste voordeel van een actieve subwoofer is dat ingebouwde versterker alleen maar de (lage) tonen hoeft te versterken die door de woofer worden voortgebracht. De versterker hoeft deze dus niet te 'delen' met de hoge- en middentonen. Dit in tegenstelling tot een passieve subwoofer waarbij één versterker moet zorgen voor de hoge, midden en lage tonen.

Vermogen

Dit getal geeft het vermogen van de versterker in de (actieve) subwoofer aan. Over het algemeen kan een zwaardere versterker luidere bastonen geven. Voor een grotere ruimte is het wenselijk om een subwoofer te gebruiken met een hoger vermogen dan voor het gebruik in een kleinere ruimte.

Downfiring

Een subwoofer met de luidspreker aan de onderkant van de kast, heet downfiring. Dit systeem heeft als voordeel dat de plaatsing van de subwoofer minder kritisch is.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft het gebied weer dat de luidspreker kan weergeven. Geluidsgolven met een frequentie onder 100 Hz zijn niet richtingsgevoelig, daarom dragen ze ook niet bij aan het stereo effect. Het is daarom mogelijk deze tonen uit één speaker te laten komen; de subwoofer.

Aansluitingen

Wil je de subwoofer op een surroundversterker aansluiten dan heb je een Line level input (RCA) of een LFE ingang op de subwoofer nodig. Alle actieve subwoofers beschikken over een dergelijke ingang. Als je de subwoofer op de speakeruitgangen van een stereoversterker wilt aansluiten gebruikt u de "High level inputs" op de subwoofer. Alle passieve en de meeste actieve subwoofers hebben deze ingang.

Beste subwoofers
Populairste subwoofers