Informatie over snijmachines

Een snijmachine is gemaakt om gemakkelijk plakjes etenswaren, zoals kaas, vlees, groenten en brood, te snijden. Het te snijden product moet op de slede van de snijmachine worden geplaatst. Stel de gewenste dikte in en beweeg de slede langs het mes richting de stopplaat. En voilà, jouw plakjes kaas, vlees of groenten zijn klaar voor gebruik.

snijmachine

Bekijk alle Snijmachines

Dikke en dunne plakken

Vaak is de snijbreedte van de snijmachine aan te passen. Dit kan door het aantal millimeters in te stellen. Zo kun je zelf bepalen hoe dik of dun de plakjes gesneden moeten worden.

Opvangschaal

Als de snijmachine voorzien is van een opvangschaal, dan komen de plakjes daarin terecht in plaats van op het aanrecht. Sommige snijmachines zijn tevens uitgerust met een opvangreservoir voor de restjes die overblijven.

Mes

Een snijmachine kan jouw etenswaren snijden met een glad of een gekarteld mes. Een glad mes is goed te gebruiken om compacte producten, zoals vlees en kaas, te snijden. Ook kan een snijmachine een gekarteld mes hebben. Dit mes is handig om de meer luchtige etenswaren te snijden, bijvoorbeeld brood. Soms wordt er bij de snijmachine een slijpsteen geleverd om de messen te slijpen. De messen kunnen over het algemeen altijd verwisseld worden.

Hygiëne

Als je verschillende producten wil snijden op de snijmachine is het belangrijk dat je de snijmachine tussendoor goed schoonmaakt. Het kan zijn dat een snijmachine demonteerbaar is zodat het reinigen eenvoudiger gaat. Dan kun je de onderdelen bijvoorbeeld in de vaatwasser zetten. Dit is niet bij iedere snijmachine het geval.

Pas op de vingers!

Een snijmachine is een gevaarlijk apparaat. Let daarom goed op de veiligheidsaspecten. Vaak heeft een snijmachine antislipvoetjes, zodat hij goed op zijn plek blijft staan tijdens het gebruik. Ook is er veelal een vingerbescherming op de slede aanwezig, zodat jouw vingers niet in de buurt kunnen komen van het ronddraaiende mes. Om te voorkomen dat de snijmachine per ongeluk wordt ingeschakeld, hebben veel snijmachines inschakelbeveiliging. Andere veiligheidsaspecten waar je aan kunt denken zijn kinderblokkering en een volledig afgedekt mes.

Enkele tips op een rij om de snijmachine veilig te gebruiken:

  • Plaats de snijmachine altijd op een vlakke en stabiele ondergrond.
  • Het mes van de snijmachine is scherp, zorg dan ook dat kinderen niet bij de snijmachine kunnen. Let natuurlijk ook op jouw eigen vingers wanneer je het apparaat gebruikt.
  • Haal altijd de stekker uit het stopcontact wanneer je de snijmachine wilt schoonmaken.
  • Kijk goed hoelang het apparaat te gebruiken is. Vaak is het nodig om de snijmachine na bijvoorbeeld 10 minuten uit te schakelen om de motor af te laten koelen.

Beste snijmachines
Populairste snijmachines