Informatie over skischoenen

De skischoen stuurt de lat aan. Het dragen van kwalitatief goede en comfortabele skischoenen is daarom erg belangrijk. Je staat al snel 6 tot 8 uur per dag op de latten. De schoen moet een stevige en juiste pasvorm hebben. Knellende skischoenen zijn niet alleen onprettig en gevaarlijk, ze beïnvloeden ook het skiën. Ook de aanpassingsmogelijkheden op de schoen zelf zijn van belang.

Sta je op het punt een paar skischoenen te kopen, dat is het verstandig om jezelf af te vragen hoe intensief je de schoenen gaat gebruiken. Ook je skiniveau en gewicht zijn punten op rekening mee te houden.

 

Bekijk alle Skischoenen

Onderdelen van de skischoen

De binnenschoen, buitenschaal en instellingen vormen de belangrijkste elementen van de skischoen.

Een kunststof buitenschaal
De stijve buitenschaal zorgt voor stevigheid en een goede overbrenging van lichaamsbewegingen. Enkels, voeten en onderbenen worden beschermd. Ook zorgt een buitenschaal ervoor dat men niet te ver door kan buigen, zodat het risico op blessures tot een minimum beperkt wordt. De ervaren en sportieve skiër kiest voor een harde buitenschaal: deze biedt meer krachtoverbrenging en controle, maar minder comfort. De recreatieve of beginnende skiër kiest voor een zachtere buitenschaal, waarbij comfort belangrijker is dan prestatie.

De binnenschoen
De beschermde binnenschoen zorgt voor warmte en bescherming van de voeten tegen harde klappen. Een goede aansluiting en pasvorm zijn van groot belang bij de binnenschoen. De binnenschoen is er in vele soorten; voor elke voet is kun je een andere comfortabele binnenschoen kopen.

Binnenschoenen zijn er in drie verschillende categorieën:

Foam
De foam zorgt voor extra pasvorm en elasticiteit in bepaalde zones van de binnenschoen.

Memory foam
Deze foam vormt zich precies naar de voet waardoor de pasvorm nog beter wordt. Wanneer je de schoen uittrekt, komt de memory foam weer in zijn oorspronkelijke vorm terug.

Thermische vervormbare binnenschoen
Het foam wordt onder invloed van warmte vervormd. Door in de voorverwarmde schoen te stappen vormt het zacht geworden foam zich perfect naar de voet, enkel en het onderbeen. Na 20 minuten is het foam weer afgekoeld en hard geworden. De binnenschoen heeft nu de perfecte vorm.

De binnenschoen is grotendeels bepalend voor de pasvorm. Dikkere binnenschoenen met een ruime pasvorm zijn extra comfortabel en worden vaak door recreatieve skiërs gebruikt. De gevorderde skiër gebruikt vaak dunnere, strakkere en meer compacte binnenschoenen. Deze zorgen echter wel voor meer controle maar minder voor comfort. Wil je dit type binnenschoen kopen, houd er dan rekening meer dat deze vaak wat duurder is.

Skischoenen instellen

De meeste skischoenen zijn uitgerust met twee, drie of vier schnallen. Ze zorgen ervoor dat je de schoen persoonlijk kunt instellen en hem zo strakker kunt laten zitten. Daardoor heb je meer controle. Duurdere schoenen hebben bovendien vaak micro schnallen. Dit geldt ook voor veel van de Salomon skischoenen en skischoenen van andere bekende merken zoals Atomic en Nordica. Micro schnallen hebben naast verschillende standen ook vaak een traploze micro afstelling, zodat je kunt bepalen op welke plaatsen je de schoen strakker wilt hebben. Je maakt als ware de skischoenen op maat.

Extra instellingsmogelijkheden zijn vaak aangebracht op de buitenschaal, zodat je de schoen compleet kunt aanpassen naar jouw wensen. Veel voorkomende instellingsmogelijkheden zijn:

Canting instelling
Je kunt de ski optimaal in de sneeuw laten liggen door de canting instelling. Met deze instelling kun je de skischoen aanpassen aan de stand van het onderbeen.

Flex instelling
De skischoen is aan te passen aan verschillende omstandigheden met de flexinstelling. Hiermee kun je de flexibiliteit instellen. Een schoen met minder flex zorgt bijvoorbeeld voor extra grip en controle op harde ijzige pistes.

Vorlage instelling

Een vorlage instelling zorgt ervoor dat je de hoek kunt instellen die de schacht met de zool maakt. Een gevorderde skiër heeft vaak meer behoefte aan vorlage dan een recreatieve skiër.

Verschillende soorten en uitvoeringen

Elk model skischoen heeft zijn sterke en zwakke kanten. Natuurlijk geldt hierbij dat persoonlijke wensen, voorkeur en ervaring een belangrijke rol spelen. Hieronder vind je de meest gangbare modellen skischoenen:

Skischoen met achterinstap
Prima keuze voor de beginnende skiër. Het is een eenvoudige en goedkope skischoen, maar met voldoende comfort. De schoen is gemakkelijk aan en uit te trekken; het enige wat je hoeft te doen is de gespen aan de flap aan de achterkant los te maken.

Skischoen met voorinstap
Deze schoen wordt ook wel overlap skischoen genoemd. Het ontwerp biedt een prima controle en precisie. De schoen komt tot ver boven de enkels en wordt door vier of vijf gespen afgesloten. Een schoen met voorinstap geeft veel extra instellingsmogelijkheden. Deze schoen is aan de achterkant iets hoger, zodat je minder gemakkelijk naar achteren kan leunen. Wil je overlap skischoenen kopen, houd er dan rekening meer dat de instap wat lastiger is dan bij andere schoenen.

Skischoen met middenopening of centrale
Deze schoen is eigenlijk een combinatie van de twee eerdergenoemde modellen, met als voordeel dat comfort en prestaties zo gecombineerd worden. Deze schoen is te herkennen aan een bovenkant die wijd open is aan de voor- en achterkant. De skischoen bevat tevens een loopstand. Terwijl de schoen dicht is, kan hij naar achteren scharnieren. Zo wordt het lopen met skischoenen eenvoudiger.

Softboots
Tegenwoordig kun je ook softboots kopen. Dit zijn zachte schoenen waarbij de harde schaal is vervangen door een soort frame. Het frame zorgt voor meer kracht en controle, terwijl de zachte schoen voor meer comfort zorgt. Omdat de meer ervaren skiër vooral de directheid en controle mist, wordt de softboot vooral gekocht door de recreatieve skiër.

Tips bij het passen

Sta jij op het punt om een paar skischoenen te kopen? Wij hebben een paar handige tips voor je:

  • Draag skisokken bij het passen, zo maak je de omstandigheden zo realistisch mogelijk. En voorkom je dat je achteraf spijt hebt van de verkeerde maat skischoenen.
  • Het is verstandig schoenen aan het einde van de dag te passen, aangezien je voeten overdag de neiging hebben om op te zwellen.
  • Skischoenen hebben andere maten dan normale schoenen.
  • Loop goed rond met de nieuwe schoenen en houd ze minstens een kwartier aan. Probeer te buigen en te steunen, zodat je een indruk krijgt of ze stijf of juist soepel genoeg zijn.
  • Of je de juiste maat skischoen te pakken hebt, kun je checken door te voelen of je voldoende ruimte overhebt bij je tenen.
  • Blijven er twee paar over? Trek dan van het ene paar de linkerschoen aan en van het andere paar de rechterschoen. Zo kun je makkelijker de skischoenen vergelijken. Wissel dit na even gelopen te hebben om.
  • Kijk bij het uittrekken van de skischoen of je pijn hebt op belangrijke plekken als voet, tenen, hiel, enkels en schenen.

Wat is de perfecte pasvorm voor nieuwe skischoenen?

Koop of leen geen gebruikte schoenen. De skischoen is waarschijnlijk vervormd door de eerdere gebruiker. Hierdoor zal hij niet op de juiste manier aansluiten en loop je eerder blessures of irritaties op.

Het is belangrijk dat de schoen nog steeds comfortabel zit na het vastmaken van de schnallen. De doorbloeding moet goed zijn, dus daarom mag de schoen niet te strak of te los zitten. Bovendien moeten de tenen voldoende ruimte hebben.

Als je rechtop staat en je door je knieën buigt (de skihouding), moet je hiel op zijn plek blijven en mag er niet teveel ruimte in de schoen ontstaan. Gebeurt dat wel, kijk dan nog even naar een andere maat skischoen.

Ben je een beginner, dan raden wij aan bij skischoenen te kopen met beperkte verstelmogelijkheden. Hoe meer verstelmogelijkheden de schoen heeft, hoe meer kans je hebt op een goede pasvorm.