Informatie over ski's

De markt wordt tegenwoordig overspoeld met nieuwe concepten op het gebied van ski’s. De lange latten die te verkrijgen zijn bieden tal aan mogelijkheden. Wil jij nieuwe ski’s kopen, kijk dan vooral naar jouw persoonlijke eisen, niveau en wensen. Als je een beginnend skiër bent, is het aan te raden om eerst ski’s te huren. Op deze manier kan je eenvoudig ski’s vergelijken en vaststellen welke ski’s het beste bij je passen.

Bekijk alle Ski's

Soorten ski’s

We raden je aan om de verschillende soorten ski’s te vergelijken en af te stemmen op jouw gebruik. Weet jij niet welke soorten ski’s er zijn? We zetten de verschillende latten voor je op een rij:

  • Alpine ski’s
  • De alpine ski is snel en reageert met veel precisie. Zeer geschikt voor het gebruik op harde pistes. Hoewel dit officieel geen competitieski is, gebruiken veel skiërs ze hier wel voor.

  • Carve ski’s
  • Bijna alle ski’s die je vandaag de dag de in de winkel vindt zijn carve ski’s. De ski heeft een kenmerkende vorm: hij begint breed, is smal in het midden en loopt weer breed uit. Ze zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Verder bieden ze voldoende controle en is skiën in hoog tempo geen probleem, afhankelijk van de soort carve.

  • Freeride ski’s
  • Deze ski’s zijn all-mountain en allround, maar wel bedoeld voor de gevorderde skiër. Ze zijn gemaakt voor moeilijke omstandigheden en doen het goed op elk oppervlak. Freeride ski’s kom je zowel tegen op on- en off-pistes.

  • All mountain ski’s
  • All mountain ski’s zijn geschikt voor een groot scala aan mogelijkheden. De naam verklapt al veel: ze zijn ideaal voor nagenoeg alle pisteomstandigheden en sneeuwcondities.

  • Freerange ski’s
  • Wil je ski’s kopen die ideaal zijn voor diepere, verse sneeuw? Dan adviseren we dit type ski. Freerange ski’s zijn namelijk geschikt voor skiërs die het liefst op verse onbetreden sneeuw skiën.

Kenmerken van de ski

De vier belangrijkste kenmerken van ski’s zijn: de lengte, breedte, taillering en de stijfheid.

Lengte
De juiste maat ski’s kopen heeft alles te maken met jouw lengte. Tien jaar geleden werden er nog regelmatig ski’s verkocht die 10 tot 15 centimeter boven de lichaamslengte uit kwamen. De laatste jaren worden de ski’s echter steeds korter. Een kortere ski is wendbaarder en een langere ski biedt meer stabiliteit en controle.

Breedte
Hoe breder de ski, hoe meer stabiliteit en drijfvermogen. Dit maakt de ski, naast off-piste skiën, zeer geschikt voor verschillende ondergronden, zoals verse zachte sneeuw.

Taillering
Taillering geeft het verschil in breedte tussen voorkant (tip), taille (waist) en achterkant (tail) aan. De taillering wordt meestal aangegeven op de ski’s, door drie getallen (bijvoorbeeld 120-96-110). Uiteindelijk wordt de radius van een ski bepaald door de taillering.

Stijfheid
Nieuwe materialen en constructies laten ook de kortere ski’s over voldoende stijfheid beschikken. Zo worden de voordelen van kortere ski’s (wendbaarheid en draaigemak) gecombineerd met stabiliteit bij hogere snelheden. Je kunt dus gerust kortere ski’s kopen dan je misschien van vroeger gewend bent.

Lengtestijfheid

Het totale gevoel van een ski is voor een groot gedeelte afhankelijk van de lengtestijfheid van een ski. Een stugge ski is stabieler bij hoge snelheden, maar het vergt meer kracht om de ski de bocht in te sturen. Een soepele ski is minder stabiel bij hoge snelheden, maar stuurt veel gemakkelijker een bocht in. We adviseren een beginnend skiër nog niet meteen een hele soepele ski te kopen, wacht even tot je wat meer ervaring hebt.

Torsiestijfheid
De torsiestijfheid staat voor de stijfheid in diagonale richting. Een stijve ski heeft een goede controle en kantengrip. Ook is het tegenwoordig mogelijk om ski’s die soepel in de lengte zijn, voldoende torsiestijfheid te geven.

Eigenschappen van ski’s

Of je nu goedkope ski’s of duurdere latten koopt, draaigemak, kantengrip, stabiliteit, kantenwissel en drijfvermogen zijn belangrijke eigenschappen van alle ski’s.

Radius
Hoe korter de radius, hoe korter de bochten die je kunt maken. De radius is een maat voor de kleinste cirkel die met de ski’s gemaakt kan worden. Een korte radius, met grote wendbaarheid, wordt bereikt door een sterk getailleerde ski. Een minder getailleerde ski zorgt voor een grotere radius met langere bochten. De nieuwste generatie ski’s is breder en sterk getailleerd. Dit zorgt ervoor dat ze zowel op als buiten de piste zeer goed te gebruiken zijn.

Kantengrip
Een goede kantengrip is belangrijk bij hogere snelheden en op harde, ijzige pistes. De mate van kantengrip wordt onder meer bepaald door de torsiestijfheid van de ski. Een hogere torsiestijfheid betekent meer kantengrip, omdat de volledige staalkant in de sneeuw wordt gedrukt. De hoek en de scherpte van de staalkant zijn ook van invloed op de kantengrip. Houd hier rekening mee als je nieuwe ski’s koopt.

Demping
Hogere snelheden en het skiën op ijzige pistes zorgen ervoor dat de ski de neiging heeft om te gaan trillen. Dit heeft ook een grotere belasting van spieren en gewrichten tot gevolg. Het zijn vooral de duurdere ski’s die daarom over geavanceerde dempingsystemen beschikken. Ten opzichte van veel goedkope ski’s, zorgt dit voor een sterke verbetering van het comfort.

Beste ski's
Populairste ski's