Sfeerhaard kopen | Tips en informatie

Wil je een sfeerhaard kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk je sierhaard op Kieskeurig.nl!

Direct sfeerhaarden vergelijken Bekijk en vergelijk

Sfeerhaard kopen

Wat is een sfeerhaard?

De naam zegt het al: een sfeerhaard kopen doe je vooral omdat je er sfeer mee wilt creëren in je interieur. De haard geeft ook daadwerkelijk warmte af, dus hij is ook zeker wel functioneel, maar hij wordt toch voornamelijk ingezet als sfeerelement. Bovendien vinden veel mensen het mooi om een dergelijke haard in hun kamer te hebben. Daar komt ook de term sierhaard vandaan.

Direct sfeerhaarden vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een sfeerhaard


Plaatsing

De plaatsing van een sfeerhaard is zeer bepalend voor de ruimte die hij inneemt en hoe ingrijpend de aanschaf ervan is. Kies je voor inbouw, dan komt de haard in de wand en moeten er dus voorbereidingen worden getroffen hiervoor. Bij wandmontage wordt de sierhaard tegen de wand gemonteerd. Je kunt ook kiezen voor een vrijstaand model, dat je in principe overal kunt plaatsen waar je wilt.

Vuurbed

Het vuurbed is het gedeelte van de sfeerhaard dat brandt. Eigenlijk is dit vooral een vorm van versiering. Als je een voorkeur hebt voor een vuurbed dat lijkt op hout, kiezels of kooltjes, kun je hierop jouw ideale haard selecteren.

Regelbaar vlameffect

Wil je eenvoudig de hoogte van de vlammen kunnen instellen, kies dan een sfeerhaard met een regelbaar vlameffect.

Instelbaar vermogen

Beschikt de sfeerhaard over instelbaar vermogen, dan kun je de haard op meerdere standen zetten. Is het wat kouder in de winter, dan zet je de haard wat hoger. In de zomer zet je hem op een lagere stand, maar kun je wel genieten van de sfeer die hij biedt.


Verschillen

Verschillende soorten sfeerhaarden

Er zijn diverse soorten sfeerhaarden. Welke het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. We zetten de diverse types voor je op een rij, op basis van de brandstof. Zo kun je zelf beslissen wat voor jou de beste sierhaard is.


  • Elektrische haard

    Voor een elektrische sfeerhaard heb je alleen een stopcontact nodig, geen schoorsteen of afvoerkanaal. Je kunt hem overal in huis plaatsen, als er maar stroom is. Bovendien kun je sommige elektrische haarden aan de muur monteren als een soort brandend schilderij. De nagebootste houtblokken of kolen in deze modellen zijn niet van echt te onderscheiden. Veel elektrische sfeerhaarden geven ook warmte af, die je afzonderlijk kunt instellen.

  • Gelhaard

    Kies je voor een gelhaard, dan plaats je blikjes met brandbare gel in de haard en steek je deze aan. Je hebt voor dit type sfeerhaard geen rookkanaal nodig. Ventilatie is wel belangrijk, want de verbranding van de gel kun je ruiken.

  • Gashaard

    Wanneer het gaat om gashaarden zijn er open en gesloten verbrandingsystemen beschikbaar. Een open verbrandingsysteem zuigt de lucht die nodig is voor de verbranding aan uit de woonruimte of uit de buitenlucht. De rookgassen worden afgevoerd via het dak door een afvoerkanaal of schoorsteen. Een gesloten systeem betekent dat de gashaard een dubbelwandig afvoersysteem heeft. De buitenste buis zuigt verse lucht aan, terwijl de binnenste buis de verbrandingsgassen naar buiten afvoert. Voor dit type is geen schoorsteen nodig.


Design

Design van de sierhaard

Er zijn ook nog verschillen aan te geven in het design van de sfeerhaard. Zo zijn er modellen die een schilderij, een open haard of een houtkachel nabootsen.


Schilderij

Dit bijzondere type sfeerhaard wordt in de muur ingebouwd of aan de wand gemonteerd. De vlammen in het schilderij geven echte warmte af. Zo heb je dus volop sfeer, maar ook echte haardfunctionaliteit.

Open haard

Er zijn ook sfeerhaarden die je kunt inzetten als vervanging van een bestaande open haard met houtblokken. Deze types beschikken over een gaselement of een elektrisch element dat je zonder frame in de schouw kunt plaatsen. Dit biedt je het vlameffect dat je wenst zonder dat je daarvoor een open haard met houtblokken nodig hebt.

Houtkachel

Wil je een nostalgisch effect? Dan is een sfeerhaard in de vorm van een houtkachel ideaal voor jou. Zet hem op een centrale plek voor een warme omgeving. Het nephout is niet van echt te onderscheiden, maar ondertussen werkt de haard op gas of elektriciteit met eenzelfde vlameffect. Vaak zit er een gietijzeren kast om de sierhaard om een ouderwets effect uit te stralen.


Voordelen

Wat is het voordeel van een sfeerhaard?


Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een open haard, gaskachel of allesbrander. Waarom zou je dus kiezen voor een sfeerhaard?

De belangrijkste reden voor veel mensen om een sfeerhaard te kiezen, is dat ze veel gemakkelijker te installeren zijn dan een echte open haard of allesbrander. Bovendien heb je er veel minder werk mee, want je hoeft geen hout te hakken of andere materialen op het vuur te gooien om warmte en sfeer te creëren. Vooral de elektrische varianten en gaskachels maken het je veel gemakkelijker.

Een sfeerhaard op gas is vrijwel hetzelfde qua werking als een reguliere gaskachel. Het enige verschil zit hem vaak in het design.


De beste sfeerhaard kopen doe je zo


Bepaal eerst welk plaatsingstype je wilt, want het maakt veel uit of je voor inbouw, wandmontage of een vrijstaand model kiest. Dat bepaalt immers ook of je nog een installateur nodig hebt om bepaalde wijzigingen aan te brengen aan je woning. Dit brengt vervolgens weer extra kosten met zich mee.

Ook over het brandstoftype heb je vast en zeker al nagedacht. Wordt het gas, gel of stroom? Verder is het design van de haard belangrijk als je een sfeerhaard kopen wilt. Een schilderij, open haard of houtkachel: het kan allemaal.

Wanneer je de prijsverschillen tussen de diverse sfeerhaarden analyseert, zie je dat deze vooral worden veroorzaakt door het verschil in design en de mogelijkheden die de haard biedt. Hoe meer je zelf kunt instellen en hoe hoogstaander het design, des te hoger wordt de prijs.


Direct sfeerhaarden vergelijken Eenvoudig sfeerhaarden vergelijken

Trends in sfeerhaarden


Elektrische sfeerhaarden lijken door nieuwe ontwikkelingen steeds meer op echte open haarden met hout. Het licht van de vlammen worden door bewegende spiegeltjes geprojecteerd, waardoor het net echt lijkt.

Design wordt ook steeds belangrijker, vandaar dat fabrikanten steeds meer sfeerhaarden aanbieden die echt een bijzonder uiterlijk hebben. Daarnaast ligt de focus steeds meer op veiligheid. De diverse typen sfeerhaarden hebben steeds meer ingebouwde veiligheidsopties.


Beste sfeerhaarden
Populairste sfeerhaarden