Informatie over schilderijen

Een schilderij aan de muur maakt een ruimte pas echt af. De keuze aan kunst is natuurlijk enorm. Ben je op zoek naar een olieverf schilderij op doek of heb je liever een betaalbare zeefdruk? Op gebied van kunst lopen de prijzen ontzettend uiteen. Je kunt op zoek gaan dat ene bijzondere schilderij als eyecatcher van de ruimte. Maar ook met iets minder budget is er zeker iets moois te vinden. Kieskeurig.nl helpt je op weg.

Bekijk alle Schilderijen

Schilderij kiezen

 Een kunstwerk kiezen kan flink lastig zijn, want er is ontzettend veel keuze. Volg bij het kiezen van een schilderij altijd je gevoel, het gaat er namelijk vooral om dat je het mooi vindt. Daarnaast moet het kunstwerk bij het interieur passen. Heb je al een bepaalde plek in gedachten om het schilderij op te hangen? In dat geval kun je alvast opmeten hoe groot het ongeveer mag zijn. Let daarnaast goed op de kleuren in het interieur en stem het schilderij daarop af.

Abstract of figuratief

Als je een schilderij gaat kopen dan kun je kiezen voor een abstract of een figuratief schilderij. Een abstract schilderij valt vaak wat minder op aan de muur en vertelt niet meteen een verhaal, iedereen kan er zijn eigen interpretatie aan geven. Met een figuratief schilderij kun je een onderwerp kiezen dat je aanspreekt, bijvoorbeeld een afbeelding van je favoriete dier of vakantieland.

Abstract

Mensen die houden van een strakke en minimalistisch inrichting kiezen vaak voor abstracte kunst. Abstracte kunst is een stroming binnen de moderne kunst. Op deze schilderijen hoeven geen zaken uit de reële wereld te zijn afgebeeld. Daardoor passen ze bijna overal en leiden ze niet snel af. Onder de abstracte kunst vallen weer verschillende stromingen zoals de geometrische kunst van Piet Mondriaan.

Figuratief

Figuratieve kunst is het tegenovergestelde van abstracte kunst. Op deze schilderijen zijn alleen herkenbare onderwerpen zichtbaar. Voorbeelden zijn landschappen, portretten of stillevens. Wil je dus een schilderij met een bepaald onderwerp, dan kies je voor een figuratief schilderij.

Schilderstijlen

Er zijn veel soorten schilderijen. Erg populair zijn schilderijen van bijvoorbeeld bloemen, dieren en landschappen, maar ook abstracte kunst vinden veel mensen mooi. Hieronder beschrijven we een aantal moderne schilderstijlen.

Impressionisme

Bij impressionistische kunst gaat het vooral om de beleving van het moment. We zien in deze stijl dan ook veel schilderijen met beelden uit het eigentijdse leven. Er is bijzonder veel aandacht voor licht en kleur en er wordt geschilderd op een schetsachtige wijze. Bekende impressionisten zijn Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Paul Cézanne. Door de vlotte penseelstreken lijkt de uitvoering enigszins slordig, passend in de vluchtigheid van het dagelijks leven.

Abstracte kunst

Op abstracte kunstwerken hoeven geen voorwerpen uit de reële wereld zichtbaar te zijn. Binnen deze moderne kunststroming zijn veel bijzondere kunstwerken te vinden. Vaak hebben de werken veel felle kleuren en zijn ze zeer levendig. Op een abstract werk kunnen onderliggende principes zichtbaar gemaakt worden met behulp van vormen, kleuren, ritmes en contrasten. Een stroming binnen de abstractie is geometrische abstractie, waarin enkel geometrische abstracte vormen worden afgebeeld.

Kubisme

Het kubisme is een van de belangrijkste stromingen binnen de moderne kunst. Kubistische kunstenaars gaan – in tegen stelling tot abstractie - wel uit van een bepaald onderwerp, dat meestal ook herkenbaar blijft. In deze schilderijen zien we vaak verschillende standpunten en driedimensionale vormen. De bekende Cobra-kunst wordt gezien als moderne voortzetting van het kubisme.

Popart

Popart is een kunststroming die in het midden van de jaren vijftig is ontstaan. Het is een moderne stroming die voortkwam uit een bepaalde tijdsgeest van vrijheid en vrouwenemancipatie. De kunstwerken zijn kleurrijk en doen soms denken aan striptekeningen. Natuurlijk is een van bekendste kunstenaars van de popart Andy Warhol. Ook nu zijn popart kunstwerken nog populair voor aan de muur.

Grafische prints

 Naast schilderijen zien we tegenwoordig ook vaak grafische prints in het interieur. Deze worden digitaal gemaakt door ontwerpers, bijvoorbeeld met programma’s als Adobe illustrator. Daardoor is er nog veel meer mogelijk dan met de schilderkunst. De prints zijn meestal strak en uiterst decoratief. Het is mooi om meerdere grafische prints als collage aan de muur te hangen.

Zeefdruk

 Een origineel kunstwerk kopen is vaak prijzig, daarom kiezen veel mensen voor een zeefdruk. Een zeefdruk is een manier om een kunstwerk af te kunnen drukken. Het voordeel hiervan is dat een schilderij gemakkelijk gekopieerd kan worden. Andy Warhol was een van de eersten die dit op grote schaal toepaste voor zijn popart werken. Op deze manier kunnen meer mensen genieten van een bepaald schilderij en wordt de kunst beter betaalbaar.

Meerluik

 Een meerluik bestaat niet uit één schilderij, maar uit meerdere. Zo zijn er tweeluiken, drieluiken en vierluiken. De schilderijen in een meerluik passen bij elkaar en op die manier kan een grotere muur creatief worden gevuld. Soms vertellen de schilderijen samen een verhaal en soms heeft elk schilderij een individuele afbeelding. Bij de meeste meerluiken hebben alle schilderijen dezelfde afmetingen, maar ze bestaan ook met verschillende groottes.

Beste schilderijen
Populairste schilderijen