Sapcentrifuge of slowjuicer kopen | Tips en informatie

Wil je een sapcentrifuge of slowjuicer kopen? Met deze tips en informatie weet je precies waar je op moet letten. Vergelijk juicers op Kieskeurig.nl!

Direct sapcentrifuges vergelijken Bekijk en vergelijk

Sapcentrifuge of slowjuicer kopen

Direct slowjuicers en sapcentrifuges vergelijken

Dat vers fruitsap hartstikke gezond is weten we natuurlijk allemaal. Maar wat is nu de beste manier om van al dat fruit barstensvol vitamines lekkere drankjes te maken? Kies je voor het gemak van een sapcentrifuge of is de trage techniek van een slowjuicer juist beter?

Op deze en andere vragen gaan we op deze pagina uitgebreid in. Zo weet jij straks precies welke sapcentrifuge of slowjuicer je het beste kunt kopen.

Bekijk en vergelijk

Werking

Sapcentrifuge of Slowjuicer?


 • Hoe werkt een sapcentrifuge?

  Bij een sapcentrifuge doe je groente en fruit via een vulopening in het apparaat. Het komt dan direct in een razendsnel ronddraaiende centrifuge met scherpe mesjes terecht. Door de centrifugale krachten en een zeefwand worden pulp en sap zorgvuldig van elkaar gescheiden.

  Het resultaat is een heerlijk vers sapje vol vitamines, maar zonder vruchtvlees. In een sapcentrifuge kun je zowel harde als zachte soorten groente en fruit persen.

  Bekijk en vergelijk
 • Hoe werkt een slowjuicer?

  Een slowjuicer kneust, maalt en perst fruit en groente op een lage snelheid. De gedachte hierachter is dat vitaminen en mineralen zo beter behouden worden. Net als bij een sapcentrifuge wordt ook in een slowjuicer het sap keurig gescheiden van het vruchtvlees.

  Bijkomend voordeel zou zijn dat je het sap uit een slowjuicer langer kunt bewaren dan sap uit een sapcentrifuge. In een slowjuicer kun je naast harde en zachte soorten groente en fruit ook tarwegras persen.

  Bekijk en vergelijk

Eigenschappen

Eigenschappen van sapcentrifuges en slowjuicers

Sapcentrifuges en slowjuicers zijn verschillende apparaten. Maar ze hebben wel een paar eigenschappen gemeen die belangrijk zijn om op te letten. We nemen ze even met je door.


Pulpcontainer

Elke sapcentrifuge en slowjuicer beschikt over een pulpcontainer, een bakje waarin het vruchtvlees en andere vaste restanten worden opgevangen. Het is handig als deze afneembaar is, dat maakt het schoonmaken namelijk een stuk makkelijker. Dat geldt helemaal als de pulpbak en andere onderdelen ook nog eens vaatwasserbestendig zijn.

Moment/puls-schakelaar

Het kan lastig zijn om sommige stevige groente- en fruitsoorten goed te snijden in de slowjuicer of sapcentrifuge. Een moment/puls-schakelaar zorgt ervoor dat dit op wisselende snelheden gebeurt. Daardoor worden ook deze stevigere ingrediënten goed gesneden en geperst.

Sapreservoir

De meeste sapmachines beschikken over een sapreservoir waarin het sap wordt opgevangen. Het is ook prettig als deze uitneembaar is. Dat maakt het inschenken makkelijker, maar ook het schoonmaken.

Let ook op de inhoud van het sapreservoir. Drink je het sap gelijk op, dan is een reservoir tot 1 liter meer dan genoeg. Maar wil je graag wat meer maken om later op te drinken, kies dan een machine met een groter sapreservoir.

Is er geen sapreservoir, dan dien je een glas onder de uitloop te plaatsen waar het sap direct inloopt.


Keuzehulp

Kun je het beste een sapcentrifuge of slowjuicer kopen?

Dat is de vraag die je bezighoudt als je besluit om zelf thuis gezonde sapjes te maken. We bespreken de verschillende discussiepunten en bekijken of er daadwerkelijk verschil is tussen beide apparaten.


Snelheid

Een sapcentrifuge verwerkt de ingrediënten op een hogere snelheid dan een slowjuicer. Er wordt gezegd dat bij een hogere snelheid meer voedingsstoffen verloren gaan. Daar is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd. In verschillende vergelijkingstest blijkt de voedingswaarde bij verschillende snelheden nagenoeg gelijk te zijn.

Warmte en frictie

Een ander veelgehoorde opvatting is dat er door hitte en frictie ook vitaminen en mineralen verloren gaan. Beide zullen hoger zijn bij een sapcentrifuge dan bij een slowjuicer. Maar ook hier geldt dat er ondanks de verschillen in hitte en frictie geen bewezen verschillen zijn in de voedingswaarde van het eindresultaat.

Verwerkingsproces

Het verwerkingsproces maakt wel degelijk verschil voor de kwaliteit van je sap. Maar welke machine beter is hangt vooral af van de ingrediënten die je gebruikt. Een slowjuicer haalt bijvoorbeeld het maximale uit fijne ingrediënten zoals bosbessen of tarwegras. Dat geldt ook voor groente en fruit waarbij je juist veel vitaminen en materialen uit de schil wilt halen. Een sapcentrifuge zal daarentegen weer meer sap weten te produceren van stevige ingrediënten zoals wortels.

Gebruiksgemak en houdbaarheid

Wil je ’s ochtends snel een vers sapje bij je ontbijt? Dan helpt een sapcentrifuge je het beste om vlot een glas vol vitaminen op tafel te zetten. Ben je minder ongeduldig en wil je juist sap dat wat langer goed blijft, dan is een slowjuicer weer interessant. Dat komt doordat er in een sapcentrifuge meer zuurstof in het sap komt, waardoor het minder lang houdbaar blijft.

Geluid

Ook niet onbelangrijk, want een luid apparaat in de keuken vindt niet iedereen even prettig. Als dit voor jou belangrijk is kun je het beste een slowjuicer kopen. Deze zijn namelijk een stuk stiller dan sapcentrifuges.

Prijs

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen zijn sapcentrifuges een stuk goedkoper in aanschaf dan slowjuicers.

Nu je weet wat de verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers zijn heb je vast al een idee welke machine voor jou het meest geschikt is. Kijk daarbij ook naar de verschillende eigenschappen waarover ze beschikken en je krijgt al een goed beeld van jouw ideale sapmachines. Al deze voorkeuren geef je makkelijk aan in onze handige vergelijker, waarna je direct jouw beste opties ziet.


Direct sapcentrifuges vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Kan het nog gezonder dan een sapcentrifuge of slowjuicer? Er zijn bedrijven die denken van wel. Want in de tijd tussen het oogsten van de groente en fruit en het moment dat jij het in je apparaat stopt kan er natuurlijk ook nog van alles gebeuren.

Het is dan ook mogelijk om speciale pakketjes met ingrediënten voor je juicer te bestellen. Zo weet je zeker dat deze biologisch verbouwd zijn, maar ook dat deze direct na het oogsten alvast deels versneden en vacuüm verpakt zijn.


Beste sapcentrifuges
Populairste sapcentrifuges