Router kopen | Tips en informatie

Wil je een router kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk eenvoudig routers op Kieskeurig.nl!

Direct routers vergelijken Bekijk en vergelijk

Router kopen

Wat is een router?

De belangrijkste functie van een router is om een computer te verbinden met het internet. Als het hart van je netwerk zorgt de router ervoor dat meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet kunnen. Tegenwoordig worden routers met name gebruikt om draadloos van het netwerk gebruik te maken. Het maakt niet uit of je dan in de woonkamer of slaapkamer bent: je kunt op elke plek in de buurt van je router draadloos verbinding krijgen. De meeste routers beschikken over een DCHP-server die IP-adressen aan computers en laptops uitdeelt. Handig, want zo hoef je die zelf niet handmatig in te stellen. Daarnaast beschikken de meeste routers over een firewall, zodat je computer wordt beschermd tegen aanvallen van buitenaf.

Direct goede routers vergelijken

Eigenschappen

Welke eigenschappen heeft een router?

De meeste nieuwe routers werken met de zogeheten AC-standaard, waarmee een draadloze snelheid van in theorie 600 tot 5300 Mbit/s wordt beloofd. Dat is maar liefst zeven keer zo snel als routers die de oudere N-standaard bevatten. De meeste nieuwe apparaten (denk daarbij aan laptops, smartphones en tablets) ondersteunen de AC-standaard. De ene router is natuurlijk de andere niet en ze beschikken dan ook allemaal over een aantal eigenschappen die het verschil bepalen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld het aantal antennes, WPA, een firewall of de ondersteuning van virtuele servers. Hieronder leggen we deze en een aantal andere mogelijkheden verder aan je uit.


Antennes

Hoe meer antennes je router heeft, hoe sterker het draadloze signaal zal zijn. Beschikt je router over afneembare antennes? Ook dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je het bereik op bepaalde plekken in huis wilt verbeteren. Je schaft dan eenvoudig nieuwe antennes aan die je op je router kunt plaatsen.

Aansluitingen

Daarnaast bevatten routers ook een of meerdere aansluitingen. Een ethernet-aansluiting (met de aanduiding WAN) zorgt ervoor dat je de router aan kunt sluiten op de modemrouter die je van je internetprovider hebt ontvangen. Zitten er ook USB-aansluitingen op je modem? Veel mensen weten vaak niet wat ze daarmee kunnen doen, maar wat dacht je van het aansluiten van een back-upsysteem, een mediaserver of zelfs een centrale printer?

WEP-encryptie

WEP staat voor Wired Equivalence Privacy. Het is een al wat verouderde beveiligingsoptie die de informatie die je verstuurt via je draadloze netwerk versleutelt. Niemand kan de informatie dan lezen zonder over deze sleutel te beschikken. Als de WEP-encryptie uit meer bits bestaat, wordt het voor een hacker moeilijker om de sleutel te kraken.

WPA

De term WPA staat voor WiFi Protected Access en vormt een betere veiligheidsstandaard dan WEP. Dat komt doordat je er een uitgebreider wachtwoord mee in kunt stellen. Dus niet alleen een wachtwoord met letters en cijfers, maar bijvoorbeeld ook met leestekens en andere symbolen.

Filtering op MAC-adres

Elk draadloos netwerk beschikt over een uniek nummer. Dat nummer wordt het MAC-adres genoemd, ofwel het Media Acces Control-adres. Als je over een router beschikt die hierop kan filteren, dan houdt dat in dat alleen netwerkadapters met MAC-adressen die je vooraf hebt ingesteld, op jouw netwerk kunnen komen. Het is in principe veruit de makkelijkste en beste beveiliging om eventuele indringers buiten je netwerk te houden.

Virtuele servers

Ondersteuning van virtuele servers is handig als je zelf een website vanaf je eigen computer wil hosten. Het is ook toepasbaar als je een netwerkcamera direct vanaf het internet wil bekijken. De Virtuele Server-instelling zorgt ervoor dat je router weet dat het verkeer dat naar je toe komt, doorgestuurd mag worden naar de pc of server waar je website op staat of naar je netwerkcamera.

Blokkeren met URL-filtering

Beschikt de router over een mogelijkheid van URL-filtering, dan kun je een blokkering voor bepaalde websites instellen. De gebruikers van je netwerk kunnen die specifieke pagina’s dan niet bezoeken. Handig bijvoorbeeld als ook je kinderen via dit netwerk internetten.


Soorten

Verschillende soorten routers

Zoals je inmiddels zult begrijpen, bestaan er allerlei verschillende soorten routers. Overigens worden die verschillen niet alleen bepaald door de zojuist genoemde eigenschappen. Het verschil kan bijvoorbeeld ook zitten in het feit of ze alleen bedraad of ook draadloos zijn. Daarnaast zijn er routers die een combinatie zijn van een router en een internetmodem, zodat je deze apparaten niet los hoeft aan te schaffen. Er zijn ook vergelijkbare producten en alternatieven op de markt verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld een access point of een (managed) switch.


  • Access point

    Een access point is een draadloos toegangspunt dat ervoor zorgt dat je een wifi-verbinding kunt maken. In principe doet een access point dus niets anders dan een draadloos signaal uitzenden waarmee je een laptop, tablet of een ander apparaat kunt verbinden. Je sluit een access point aan op je bestaande router met een UTP-kabel. Vaak wordt een access point gebruikt als je bereik te kort komt.

  • Switch

    Een switch is een handig apparaat waarmee je van één bekabelde netwerkaansluiting meerdere aansluitingen kunt maken, zonder dat je aan snelheid verliest. De switch is de opvolger van de hub die de internetverbinding ook verdeelde onder de gebruikers, maar waarbij de snelheid ook gedeeld werd door het aantal gebruikers.


Keuzehulp

Kies de juiste router voor jouw situatie


Wat voor jou een goede router is, kan voor een ander een veel te uitgebreid apparaat zijn. Als je op zoek gaat naar de beste router voor jouw specifieke situatie, dan is het slim als je voordat je met je zoektocht begint eerst inzichtelijk krijgt welke functies voor jou belangrijk zijn. Ben je iemand die af en toe zijn mail checkt en een beetje op internet surft? Dan heb je aan een standaard router al snel voldoende. Stream je daarentegen het liefst uren achter elkaar de nieuwste films en video’s, dan kom je al snel uit op een router die over meerdere antennes beschikt en een sterker wifi-signaal afgeeft. Heb je kinderen in huis die ook regelmatig het internet opgaan, dan is een router met URL-filtering gewenst. Beschik je over een website die je vanaf je eigen computer wil hosten, zorg er dan voor dat je een router kiest met een virtuele server-instelling.


De prijs van een router


Vergeet bij het maken van een keuze voor een geschikte router natuurlijk ook de prijs niet. Over het algemeen geldt dat hoe meer opties en mogelijkheden je wilt, hoe duurder de router zal zijn die je nodig hebt. Dus ben je een hardcore gamer of onderdeel van een gezin waar meerdere draadloze apparaten samen veel gebruik maken van streamingdiensten, dan kom je al snel uit op een router die wat duurder is in aanschafprijs. Let wel op dat de behoefte aan sneller internet en meer datagebruik bij de meeste mensen nog altijd toeneemt.

Je hebt nu in ieder geval meer dan genoeg informatie over waar je allemaal op kunt letten bij het aanschaffen van een router. Onze handige vergelijker helpt je bovendien om een verantwoorde keuze te maken.


Direct routers vergelijken Vergelijk hier eenvoudig de beste routers

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van routers


Wifi heeft de toekomst, niet alleen op het gebied van draadloos internet. Ook dankzij The Internet of Things en Smart Homes (huishoudelijke apparaten die je via apps en je draadloze netwerk kunt bedienen) zal het gebruik van wifi alleen maar groter worden. Dat stelt natuurlijk ook hogere eisen aan de bijbehorende randapparatuur, zoals bijvoorbeeld een router. Het komt tegenwoordig dan ook steeds vaker voor dat mensen thuis een slecht wifi-signaal hebben. Dit ligt vaak aan de gebruikte router (of de locatie daarvan). Ook al hebben de fabrikanten van routers de maximumsnelheden verder opgekrikt, toch vindt er nog altijd te veel traffic plaats wat zorgt voor trafficjams. Er zal dus op zoek worden gegaan naar oplossingen om het wifi-signaal nog verder te verbeteren.


Beste routers
Populairste routers