Deze Rowenta RR7975X vervangt een oude robotstofzuiger die we eigenlijk bijna niet gebruikten. Die - van een ander merk - was namelijk niet erg slim, reed maar een beetje wat rond en botste ook overal hard tegenaan. De Rowenta heeft een sensor waarmee hij obstakels herkent, er heel zachtjes tegenaan schampt en tegelijk de omgeving om zich heen verkent om dan zo op de meest efficiënt mogelijke route uit te komen om de ruimte te stofzuigen.
De werking van de app is ook briljant; aanmaken van een account kost meer tijd dan het instellen van de robot. 'smartlife' komt overal voorbij, dus blijkbaar wordt van de Tuya SmartLife home automation protocollen gebruik gemaakt. Ik vermoed dus dat je de robot ook zonder Rowenta app kunt gebruiken voor de basisfuncties. Misschien eens voor later om te proberen. De Rowenta app werkt echter briljant en je kan de vorderingen van de robot ook volgen inclusief het langzaam opbouwen van de hele map. Leuk. In de app kun je ook de zuigkracht instellen, waarmee je de robot - in eco modus - ook een heel stuk stiller kunt maken. De dwijlfunctie heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar de onderdelen zien er goed en veel-belovend uit. De oude robot was dan ook al een jaar of 7 oud en was de laatste generatie voor 'smart' series betaalbaar werden, maar deze Rowenta is meerdere stappen vooruit. Erg praktisch in de app is ook dat je een push notificatie krijgt als er iets mis is. Tijdens stofzuigen was de Rowenta in de knoop geraakt met een losliggende draad en dacht vast te zitten, dus ik kreeg een notificatie. Snelle check, kabeltje van de borstel losgehaald en doorgaan maar. De robot ging ook letterlijk verder waar die gebleven was en niet weer helemaal opnieuw beginnen.
Prima stofzuigcapaciteiten, reservoir is groot genoeg, handig om de zuigkracht in de app (zelfs per regio) in te kunnen stellen, goede smart-functies : al met al een top product maar wel ook voor een premium prijs en die prijs is dan ook gelijk mijn enige klacht over de RR7975WH.