Informatie over rekenmachines

Iedereen heeft er wel één thuisliggen, een rekenmachine. Rekenmachines heb je in vele varianten, elk geschikt voor bepaalde toepassingen en doeleinden. Hieronder worden de meest voorkomende soorten toegelicht.Bekijk alle Rekenmachines

Grafische rekenmachine

Een grafische rekenmachine is een machine met een rechthoekig scherm dat behalve getallen ook grafieken en tabellen kan weergeven. Deze rekenmachine wordt vooral gebruikt voor wiskundige toepassingen door scholieren en studenten. Het grote voordeel van de grafische rekenmachine is dat deze grafieken kan tekenen bij een ingevoerde formule. Grafische rekenmachines worden steeds geavanceerder, de processors worden steeds sneller, het geheugen wordt steeds groter en er zijn zelfs al apparaten met een kleurenscherm.

De keuze voor een rekenmachine voor het volgende schooljaar hangt af van wat het College van Toetsen en Examens voorschrijft. Voor het Centraal Examen 2017 / 2018 zijn de volgende grafische rekenmachinemachines in elk geval toegestaan:

Zakrekenmachine

Een kleine en eenvoudige rekenmachine bedoeld voor het maken van eenvoudige berekeningen.

Wetenschappelijke rekenmachine

De wetenschappelijke rekenmachine is een rekenmachine die vooral wordt gebruikt in het voortgezet onderwijs. Hiermee kan bijvoorbeeld met breuken en graden gewerkt worden maar ook vele andere wiskundige toepassingen kunnen er op berekend worden.

Financiële rekenmachine

De financiële rekenmachine is vooral bedoeld voor mensen die actief zijn in de financiële sector. De mogelijkheden van een financiële rekenmachine zijn zeer uitgebreid. Enkele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het maken van pensioenberekeningen, hypotheken en leningen. Maar ook aflossingsschema’s, afschrijvingswaardes, break-even- en cashflow-berekeningen kunnen ermee gemaakt worden.

Bureaurekenmachine

Een veelgebruikt model is de bureaurekenmachines. Dit zijn rekenmachines die groter qua model zijn en daardoor makkelijk in het gebruik. Ook het display is vrij groot. Een bureaurekenmachine beperkt zich vaak tot de ‘eenvoudige’ rekenfuncties. Naast de reguliere bureaurekenmachines heb je ook bureaurekenmachines die zijn uitgerust met een printfunctie. Op deze rekenmachines kan een telrol geplaatst worden waarop de berekeningen kunnen worden uitgeprint.

Valutaconversie

Met de functie valutaconversie kunnen eenvoudig omrekeningen gemaakt worden van of naar een bepaalde valutasoort.

Voeding

De voeding bij een rekenmachine kan op diverse manieren gebeuren. Het meest voorkomend is de voeding via batterijen of via licht (solar/zonne-energie). Bij voeding via batterijen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van knoopcellen. Het nadeel van rekenmachines die via zonlicht werken is dat ze lastiger te gebruiken zijn onder moeilijke lichtomstandigheden. Daarentegen heb je nooit meer het probleem van lege batterijen en werkt deze dus altijd mits er voldoende licht is. Daarnaast heb je ook nog de voeding via het lichtnet. Over het algemeen zijn alleen de rekenmachines met een printfunctie hiermee uitgerust.

Beste rekenmachines
Populairste rekenmachines