Receiver kopen | Tips en informatie

Wil je een receiver kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct receivers vergelijken Bekijk en vergelijk

Receiver kopen

Beter geluid voor al je AV-apparaten

Een goede audioversterker kan het verschil maken tussen een intensieve muziek- of filmervaring en een matige. Daarom is een (AV-)receiver een uitkomst voor liefhebbers van audiovisueel entertainment.

Wil je een nieuwe receiver kopen, dan is het handig als je weet waar je op moet letten voor je tot een aankoop overgaat. Wij helpen je graag de beste receiver te kiezen voor jouw situatie.

Direct receivers vergelijken

Eigenschappen

Hier let je op bij het kopen van een receiver

Er zijn heel veel mogelijkheden als het gaat om een (AV-)receiver. Welke eigenschappen jouw nieuwe audioversterker moet hebben, hangt natuurlijk af van jouw wensen, eisen en budget. Lees hieronder meer over de features.


Aantal kanalen

Wil je graag een surround-opstelling maken, let dan op het aantal speakers dat je op de receiver kunt aansluiten. Dat noemen we het aantal kanalen. Zo ken je waarschijnlijk vast wel de 5.1-opstelling. Daarbij zijn er twee frontspeakers, één centerspeaker en twee zij-achterspeakers samen met een subwoofer voor de lage tonen. Zet je hier nog twee extra achterluidsprekers bij, dan spreken we van een 7.1-opstelling. Sommige receivers kunnen zelfs 9.1 aan. Ook zijn er receivers waar twee subwoofers op kunnen worden aangesloten. We spreken in dat geval over 5.2, 7.2 of 9.2.

Aansluitingen

De aansluitmogelijkheden van een receiver kunnen zeer uitgebreid zijn. Een duurdere receiver beschikt over het algemeen over meer aansluitmogelijkheden dan een lager geprijsde variant. Deze aansluiting zijn het meest gangbaar:

Netwerkaansluiting

Via een receiver met een netwerkaansluiting (ethernet) kun je internetradio beluisteren. Ook kun je vanaf je computer dan muziek streamen naar je receiver. Integreer daarvoor de receiver in het netwerk. Sommige modellen bieden de optie om dit draadloos te doen. Internetradio biedt je de keuze uit duizenden verschillende radiostations met muziek uit vele landen in alle genres.

Audio

Voor geluid zijn er analoge (RCA) audio-ingangen en -uitgangen, maar ook digitale audio-aansluitingen (optisch of coaxiaal). Bij de digitale aansluiting is er geen kwaliteitsverlies. Wil je het DTS- of Dolby Digital-signaal meesturen, dan heb je een digitale audio-aansluiting nodig.

USB

Wil je een mp3-speler of een usb-stick aansluiten om de muziek die hierop staat, af te spelen via de receiver? Dan heb je hiervoor een usb-aansluiting nodig.

Video

HDMI is tegenwoordig de meest gebruikte aansluiting. Een HDMI-kabel geeft zowel beeld als geluid digitaal door en vrijwel alle moderne randapparatuur beschikt over een HDMI-aansluiting. Ook kun je op de meeste AV-receivers een component-ingang en -uitgang vinden voor een hoogwaardige videoverbinding. Aansluitingen voor S-VHS en RCA (gele tulp) zie je steeds minder. Door de vele videoaansluitingen kun je veel apparaten via de receiver naar de tv laten lopen. Dus je hoeft nog maar één kabel vanuit de receiver op de tv aan te sluiten.

Platenspeleraansluiting

Ben je een echte vinylliefhebber, dan wil je graag een receiver met platenspeleraansluiting (phono). Zonder deze aansluiting heb je een voorversterker nodig die je aansluit op een willekeurige audio-ingang van de receiver.

Uitgangsvermogen

Het uitgangsvermogen van de receiver geeft aan hoe krachtig hij is. Het aantal watt staat er altijd bij. Dit getal verdeel je over het aantal boxen dat de receiver aanstuurt en dan weet je het vermogen per luidspreker. Heeft het apparaat dus 100 watt uitgangsvermogen en vijf boxen, dan is er 20 watt vermogen per luidspreker. Hoe hoger dit vermogen, des te beter de kwaliteit van het geluidsniveau. Als je tenminste goede speakers hebt.

Home theaterfuncties

Als je echt een thuisbioscoop of audio-ervaring wilt creëren, heb je de home theaterfuncties van je receiver nodig. Deze worden ook wel surround modes genoemd. Je kent vast wel DTS en Dolby Digital. Deze technieken bieden diverse functies, die je aan en uit kunt zetten. Luister je bijvoorbeeld naar een live-concert, dan kies je de mode Stadium of Live. Klassieke muziek klinkt vaak weer beter in de mode Hall. Zo wordt de geluidsweergave nog realistischer.


Soorten

Soorten receivers

Er zijn verschillende soorten receivers. Welke het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. We zetten de diverse types voor je op een rij, zodat je zelf je beste receiver kunt kiezen.


 • AV-receiver

  Een volwaardige AV-receiver met losse boxen biedt je topgeluid. Qua aanschafprijs zit je daarmee iets hoger dan bij alternatieven, maar voor veel mensen is die extra kwaliteit ook echt meer waard. In dit type versterker zit een tuner verwerkt, dus je kunt er ook radio mee luisteren. Ook andere apparaten, zoals je gameconsole en alle andere audio- en videoapparatuur, kun je aansluiten op je receiver. Daar komt de naam AV-receiver vandaan, want AV staat voor audio/video. Maak er een spin in het web van voor het verspreiden van het beste geluidssignaal!

 • Soundbar

  Vind je gemak en een lage prijs erg belangrijk, dan kun je ook voor een soundbar kiezen. Hierbij zitten alle boxen en aansluitingen in één apparaat. Je hoeft in dat geval geen kabels door de hele kamer te trekken en verschillende apparaten op elkaar aan te sluiten. Het uiterlijk van soundbars is ook mooier dan dat van receivers. Maar je levert wel in op kwaliteit, want ze klinken minder goed.

  Bekijk en vergelijk
 • Surround set

  Ben je vooral op zoek naar diepte in je geluid, dan is een losse surround set de oplossing voor je. Deze kun je echter ook combineren met een receiver als je het juiste model kiest, dan heb je helemaal topgeluid. Een surround set zorgt voor een optimaal geluid, waar je ook zit. De luidsprekers staan echt om je heen, vandaar de naam. De beleving is extra intens doordat het geluid dat van achteren hoort te komen ook echt van achteren komt. Je betaalt er iets meer voor, maar je hoort ook echt het verschil.

  Bekijk en vergelijk

Toch liever een soundbar of homecinemaset?


Eigenlijk is de receiver de overtreffende trap van de homecinemaset en soundbar. Een soundbar is makkelijker, mooier en goedkoper. Maar een homecinemaset biedt beter en ruimtelijker geluid. Combineer je die set met een receiver, dan heb je het beste geluid in een echte surroundmodus.

Liefhebbers van een goede geluidskwaliteit geven graag wat meer uit voor een goede receiver. Maakt de kwaliteit van het geluid je eigenlijk niet zo veel uit, dan kun je beter voor een soundbar kiezen.


Keuzehulp

Zo kies je de beste receiver voor jouw situatie


Allereerst moet je weten hoeveel kanalen je nodig hebt voor jouw ideale surroundopstelling. Is 5.1 goed genoeg of ga je liever voor 9.2? Aan de specificaties van de receiver zie je al snel of hij bij je past. Ook het aantal en type aansluitingen speelt mee, zeker als je veel apparaten hebt die je allemaal wilt aansluiten aan de receiver.

Hoeveel uitgangsvermogen wil je hebben? Zit er een ingebouwde cd-, dvd- of blu-rayspeler bij? Is draadloos streamen via Bluetooth of AirPlay mogelijk? Moeten er nog aanvullende opties als hometheaterfuncties op zitten?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste receiver kopen.


Direct receivers vergelijken Bekijk en vergelijk

Trends

De trend voor receivers: aansturing voor draadloze multi-roomspeakers


Diverse merken bieden nu al receivers aan die voorzien zijn van ondersteuning voor de nieuwste technologie: draadloze multi-roomspeakers. Hiermee kun je verschillende soorten speakers aansturen in diverse ruimten van je huis. En het mooiste is: je kunt alles bedienen via een app van de speakerfabrikant. Het volume regel je vervolgens centraal of per luidspreker.


Beste receivers
Populairste receivers