Informatie over racefietsen

Een racefiets koop je niet zomaar even. Zo is de maatgeving bijvoorbeeld zeer belangrijk om optimaal te kunnen fietsen. Ook de gebruikte materialen en onderdelen zijn van doorslaggevend belang.

Wil je een racefiets kopen voor recreatie, veldrijden of wielrenwedstrijden? Lees hieronder meer over de aandachtspunten zodat je een goede keuze kunt maken.

Bekijk alle Racefietsen

Racefiets algemeen

Racefietsen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt een kant-en-klare racefiets kopen of alleen het frame. Dit frame kun je dan uitbreiden met een zogenaamde "groep".
Een groep is een hele set van onderdelen waarmee je het frame kunt afmonteren.

Wil je een racefiets die volledig past bij jouw wensen dan kun je het beste kiezen voor een los frame en deze uitbreiden met de onderdelen die geschikt zijn voor jouw fietswensen.

Damesracefiets

Een damesracefiets is niet een racefiets zonder bovenbuis zoals we gewend zijn bij de  gewone damesfietsen. De bovenbuis geeft het frame juist extra stevigheid die bij racefietsen juist gewenst is.

Omdat vrouwen andere verhoudingen hebben is het frame hierop aangepast. Vrouwen hebben bijvoorbeeld langere benen en een korter bovenlijf. Hierdoor zal de bovenbuis korter moeten zijn.
Door de smallere schouders zal het stuur op een damesracesfiets ook wat smaller zijn.

Wil je als vrouw lange ritten maken dan is een vrouwenracefiets eigenlijk wel een must!

Framemaat

binnenbeenlegte

De framemaat voor een racefiets kun je berekenen door jouw binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0,66.

Je binnenbeenlengte (b) meet je op door de maat te nemen vanaf je kruis tot de grond. Deze maat kun je het beste opmeten zonder je schoenen aan.
Stel dat je een binnenbeenlengte hebt van 79 cm. Je rekent de framemaat dan als volgt uit:                       

79 x 0,66 = 52,1 cm

Dit kun je dan afronden op 52 cm.

Daarnaast is de afstand van het zadel tot het stuur belangrijk. Deze afstand kun je beïnvloeden door een andere stuurpen te nemen. Een vuistregel is: zet je elleboog tegen de zadelpunt aan. Je vingers moeten dan het stuur kunnen aanraken.

Racefiets materiaal

Een frame van een racefiets bestaat vaak uit aluminium, staal of carbon. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

  • Carbon is het lichtste van allemaal, maar eenmaal stuk door bijvoorbeeld een val is het nauwelijks te repareren.
  • Aluminium frames zijn ook erg licht en kunnen niet roesten. Een aluminium frame is wel wat minder stijf dan een stalen frame en is minder sterk dan staal.
  • Een stalen frame is het zwaarst maar tevens het sterkste van allemaal. Staal vraagt wel iets meer onderhoud. Een kras in de lak kan voor roest gaan zorgen.