Informatie over prullenbakken

Prullenbakken (of meer officieel: afvalemmers) zijn er in vele verschillende soorten en maten. De prullenbak is allang geen standaard saai object meer: tegenwoordig speelt behalve functionaliteit ook design en kleur een grote rol.

Bekijk alle Prullenbakken

Inhoud

Maar het belangrijkste criterium bij een afvalemmer blijft natuurlijk toch wel de inhoud. Deze wordt over het algemeen aangegeven in liter.

Vorm

Ook de vorm kan een rol spelen bij de aanschaf van een prullenbak. De één geeft de voorkeur aan een rechthoekig model, terwijl een ander juist liever voor een rond model gaat. Maar ook ovale, vierkante of zelfs driehoekige modellen behoren tot de mogelijkheden.

Materiaal

Een afvalemmer kan gemaakt zijn van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn kunststof, chroom en roestvrij staal (rvs). Maar ook de vertrouwde rieten prullenmanden zijn nog niet uitgestorven.

Systeem

De manier waarop het afval in de prullenbak belandt, is een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden bij de aanschaf. We onderscheiden verschillende systemen.

Een open systeem betreft een prullenmand zonder klep of deksel. Bij een swingsysteem beschikt de afvalemmer wel over een klep of deksel, die met de hand bediend moet worden. Bij een prullenbak met een pedaal is de deksel te openen door met de voet op het pedaal te gaan staan. Dit heeft als hygiënisch voordeel dat je niet met je handen aan de klep hoeft te zitten waar al het vuil doorheen gaat. Tot slot is er ook nog het sensorsysteem, waarbij de afvalemmer vanzelf opengaat als je met je hand binnen een bepaalde straal van de deksel komt. Daarna gaat hij ook vanzelf weer dicht.

Afvalscheiding

Soms beschikt een prullenbak over twee aparte opvangbakken. Dit is bijvoorbeeld handig om gft-afval van de rest van het vuil te scheiden. De ene bak kan dan geleegd worden in de gft-container en de ander in de ‘normale’ kliko.

Beste prullenbakken
Populairste prullenbakken