Informatie over projectieschermen

Een witte muur wordt wel eens gebruikt om het beeld van een beamer op te projecteren. Een muur zorgt er echter voor dat het contrast en helderheid van het beeld wordt verminderd. Met behulp van een projectiescherm kunt u het beeld projecteren op een vlakke en strakke ondergrond. Het projectiescherm zorgt voor een optimale weergave van het beeld en op deze manier heeft u geen kwaliteitsverlies.

Bekijk alle Projectieschermen

Varianten

Projectieschermen zijn er in twee verschillende varianten, namelijk de vaste en de mobiele projectieschermen.

Vast projectiescherm
Als u het scherm steeds op dezelfde plek wilt gebruiken is het aan te raden om een vast projectiescherm te gebruiken. U bevestigt eenmalig de ophanging van het scherm aan de muur en indien u het scherm nodig heeft kunt u het eenvoudig afrollen. U kunt hierbij kiezen tussen een elektrisch scherm of een scherm dat u met de hand moet bedienen.

Mobiel projectiescherm
Indien u het projectiescherm telkens op een andere plek gebruikt, kiest u voor een mobiel scherm. Dit scherm is eenvoudig op te rollen en zo veilig te vervoeren. Voor de ophanging van een mobiel scherm wordt meestal een statief gebruikt. U maakt de boven of onderkant van het scherm vast aan het statief en rolt het scherm uit, waarna u de andere kant van het scherm vastmaakt.

Formaat

Het formaat van het projectiescherm is van belang. Hoe verder u van het scherm zit, hoe groter het scherm moet zijn.

Hoogte

De afstand van de onderkant van het scherm tot de grond hangt af van de ruimte waarin het projectiescherm wordt geplaatst. Een projectiescherm in een vergaderomgeving zal bijvoorbeeld hoger moeten hangen dan een scherm in de woonkamer, omdat de zithoogte van de kijker verschilt.

Beeldverhouding

Projectieschermen zijn in drie beeldverhoudingen leverbaar: 1:1, 4:3 en 16:9. Een scherm met een verhouding van 1:1 is in de hoogte en de breedte even lang. Bij de verhoudingen 4:3 en 16:9 staan de eerste getallen voor de breedte en de tweede getallen voor de hoogte van het scherm. Deze projectieschermen zijn in de breedte dus groter dan in de hoogte. De beeldverhouding 16:9 noemen we het breedbeeld formaat. Steeds meer beamers projecteren tegenwoordig op breedbeeld formaat.

Beste projectieschermen
Populairste projectieschermen