Informatie over piano's

De piano is een veelzijdig instrument. Je kunt er alleen op spelen, maar ook met z’n tweeën. Je kunt er klassieke muziek op spelen, maar ook jazz of pop. Daarnaast kun je jezelf of een ander met akkoorden begeleiden bij het zingen. Als je nog niet precies weet welke stijl muziek bij je past of als je graag met anderen samen speelt, is piano een goede keuze. Ga je een piano kopen, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten.

Bekijk alle Piano's

Akoestische of elektrische piano

Als je een piano gaat kopen, maak je de keuze tussen een akoestische of een elektrische piano. Klonken elektrische piano’s in het begin nogal digitaal, tegenwoordig is die klank enorm verbeterd. Een akoestische piano heeft wel meer een typisch eigen klank, dus als je de klank erg belangrijk vindt, zal je sneller bij een akoestische piano uitkomen.

Een elektrische piano heeft verschillende voordelen. Zo neemt een elektrische piano net wat minder ruimte in, ze zijn over het algemeen minder diep. Daarnaast val je niemand lastig als je vaak wilt oefenen, want je kunt gewoon een koptelefoon opzetten en verder spelen. Bovendien hoeft een elektrische piano nooit gestemd te worden. Na de aanschaf heb je er dus ook geen kosten meer aan.

Wat zijn de verschillen tussen een elektrische piano en een keyboard?

Vaak denken mensen dat een digitale piano hetzelfde is als een keyboard. Maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Het grootste verschil is het aantal toetsen: een piano heeft er een stuk meer dan een keyboard. Speel je graag klassieke muziek, dan is een keyboard niet aan te raden, want in veel stukken heb je juist die hele lage en hoge noten nodig.

Een ander verschil zit in de aanslag van de toetsen. De toetsen van een akoestische piano moeten een hamer tegen de snaar laten slaan. Hoe harder je de toets indrukt, hoe luider de klank zal zijn. Bij een elektronische piano wordt dit nagebootst, dat heet de aanslaggevoeligheid. Een keyboard heeft dat niet, daar komt maar op één sterkte geluid uit. Ook gebruik je bij een piano pedalen bijvoorbeeld om het geluid te dempen of juist door te laten klinken. Een keyboard heeft geen pedalen. Bepaal bij het maken van je keuze wat je belangrijk vindt en wat voor muziek je van plan bent te gaan spelen.

Beste piano's
Populairste piano's