Parfum kopen: tips voor de lekkerste geur

Inhoudsopgave

  1. Wat is parfum?
  2. Parfum tot eau de toilette: Welke soorten luchtjes zijn er?
  3. Herengeuren en damesgeuren
  4. Waar moet je op letten als je parfum koopt?
  5. Hugo Boss, Calvin Klein, Versace: Wat zijn de top 10 parfum merken?

Iedereen vindt het prettig om lekker te ruiken. Maar: zoveel mensen, zoveel wensen. De een vindt een goedkoop parfum belangrijk, de ander kiest liever voor een geur van zijn of haar favoriete merk. Daarvoor kun je natuurlijk naar een parfumwinkel gaan, maar gelukkig kun je zowel dure als goedkope parfum online kopen. Wel zo makkelijk. Op Kieskeurig.nl vind je altijd een overzicht van de beste parfums en kun je makkelijk prijzen en aanbiedingen vergelijken. Wie weet zit er een leuke parfum aanbieding voor jou bij. Hieronder geven we je tips voor het kiezen van een luchtje dat het beste bij jou past, zowel qua prijs als qua geur.

Wat is parfum?

Parfum is van oudsher een mengsel van verschillende geurstoffen, meestal opgelost in alcohol. Het woord parfum komt van het Latijnse ‘perfumare’, dat ‘oproken’ betekent; oproken was in de klassieke oudheid dé manier om geuren te verspreiden. De geurstoffen in parfum bestaan meestal uit etherische oliën en plantenextracten. Dierlijke geurstoffen, zoals muskus, worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Toch kenmerkt een mannen parfum zich vaak door een dierlijke, stoerdere geur. Vrouwengeuren zijn vaak bloemiger en zachter.

In een online parfumerie kun je de parfum natuurlijk niet ruiken. Toch staat er meestal een duidelijke omschrijving bij van de basis-, hart- en topnoten die in de parfum aanwezig zijn. Bij het online parfum kopen is het dus handig als je weet of je bijvoorbeeld van citrusgeuren houdt, of juist van kruidige of houtige geuren. 

Ben je op zoek naar een mannenparfum of vrouwenparfum? Onder ‘Parfum dames’ en ‘Parfum heren’ staan alle geuren én hun eigenschappen voor je op een rij. 

Parfum kopen

Parfum tot eau de toilette: Welke soorten luchtjes zijn er?

Parfum of eau de toilette, wat is eigenlijk het verschil? Welnu, parfum bevat simpelweg meer geurbestanddelen dan eau de toilette: wel 20 tot 40 procent. Parfum heeft daarom doorgaans een sterkere geur en je hebt er minder van nodig. Wel is parfum om die reden vaak duurder dan eau de toilette, omdat het geconcentreerder is. Eau de parfum zit qua aantal geurbestanddelen tussen parfum en eau de toilette in. Eau de cologne bevat juist weer minder geurbestanddelen dan eau de toilette en is dus nog minder sterk.

Verreweg de meest verkochte geuren zijn een eau de toilette. Maar in de volksmond noemen we dat toch vaak parfum. Bij het kopen van een nieuw luchtje in een parfum webshop of parfum outlet is het dus belangrijk om goed op te letten of je een parfum of een eau de toilette in je mandje stopt. Zoek je heren parfum of dames parfum? Of oriënteer je je liever in de productgroep ‘Eau de toilette mannen’ of ‘Eau de toilette vrouwen’? Op Kieskeurig.nl kun je in het overzicht eenvoudig zien welke parfum mannen en vrouwen kunnen kopen, en kun je alle prijzen van aanbieders vergelijken.

Herengeuren en damesgeuren

Parfum kopen

Herenluchtjes of vrouwenparfum: mannenluchtjes ruiken anders dan vrouwenluchtjes. Herenluchtjes zijn doorgaans stoerder en kruidiger; vrouwenparfum is bloemiger en zachter. Fabrikanten gebruiken vaak terugkerende noten om met hun geurtjes mannen aan te spreken. 

Veel mannengeuren bevatten tonen van hout, ceder, groene peper en amber. Bij vrouwengeuren voeren vaak de zoete tonen zoals fruit of vanille de boventoon. Toch zijn er ook uniseksgeuren, die door zowel mannen als vrouwen gedragen kunnen worden. De bekendste is misschien wel CK One van Calvin Klein, ook nog eens een van de meest goedkope geurtjes.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat die zoete luchtjes vrouwen niet altijd aanspreken. Er zijn vrouwen die graag mannengeuren dragen, en mannen die vrouwengeuren dragen. Sommige vrouwen houden van een wat stoerdere geur en niet elke man vindt de houtige, kruidige tonen van herenluchtjes bij zichzelf passen. Maar voor zowel mannen als vrouwen geldt: te veel parfum kan erg indringend zijn.

Wees daarom zuinig met je flesje parfum of eau de toilette en zorg voor een subtiele hint. Meestal heb je aan een paar verstuivingen genoeg – liefst op plaatsen waar je hartslag goed te voelen is, zoals aan de binnenkant van je pols en in je hals, en liefst op een niet te droge huid: op een vettige huid blijft jouw favoriete vrouwenparfum of herenluchtje het langst hangen. 

Waar moet je op letten als je parfum koopt?

Op zoek naar een nieuw geurtje in je beautycase, toilettas of make-up-koffer? Zeker als je online een luchtje koopt, is het belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent en welke geur bij jou past. Je kunt daarom het beste een damesgeur of herengeur kopen die je al kent of in elk geval hebt getest in een parfumerie. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet. Bij het testen van parfum is het belangrijk om niet aan het flesje te ruiken: de diepere noten van een luchtje kun je alleen ruiken als je de geur op een geurstrip verstuift en even de tijd geeft om zijn werk te doen.

Op je huid testen werkt net zo: wrijf een geur nooit in, maar verstuif op vijftien tot twintig centimeter afstand een beetje parfum op je pols en wacht dan tien minuten om de geur in te laten werken. Pas dan kun je ruiken hoe de geur mengt met jouw eigen lichaamsgeur en of de geur bij je past.

Parfum kopen

Het is verder belangrijk om parfum niet op kleding of in je haar te spuiten: dat kan vlekken geven of de geur kan zich vermengen met de geur van je haarproducten. Ook is het aan te raden om niet meer dan drie of vier geuren achter elkaar te testen. Ons reukvermogen kan de verschillende noten dan niet meer onderscheiden. Beter is om dan van een paar geurtjes een miniatuur parfum te vragen. Als je je keuze hebt gemaakt, kun je op Kieskeurig.nl kijken of er bij een van de webwinkels korting op jouw parfum is. Zo vind je altijd de beste koop.

Hugo Boss, Calvin Klein, Versace: Wat zijn de top 10 parfum merken?

De top 10 damesgeuren en de top 10 herengeuren veranderen continu. Grote merken brengen regelmatig nieuwe geuren uit en daarom zijn de dames parfum top 10 en de heren parfum top 10 erg trendgevoelig. Toch zijn er de grote klassiekers die altijd wel ergens in de top 10 staan: Calvin Klein parfum, Versace parfum, Kenzo parfum, DKNY parfum en natuurlijk Armani parfum

Voor de wat vrolijkere, sportievere geuren zit je met Moschino parfum altijd goed. Op zoek naar een sensuelere of mysterieuze geur? Probeer dan eens Alien parfum of het klassieke Angel parfum van Thierry Mugler. De typische Armani geur is juist elegant en vol. Armani parfum heren doet het daarom vooral goed bij de mannen, hoewel Armani ook heerlijke bloemige geuren voor vrouwen maakt. VanGils parfum, zoals Strictly for men en Between sheets, is eveneens een merk dat niet meer weg te denken is uit de wereld van de mannenluchtjes. 

Maar de klassieker onder de klassiekers is toch wel Creed parfum van de familie Creed, gevestigd in Parijs en ’s werelds enige beursgenoteerde luxe parfumbedrijf. In ruim 200 jaar bracht de familie Creed al 64 parfums uit, en die zijn nog altijd razend populair. Maar goedkoop zijn ze zeker niet. Een flesje kost al gauw bijna 200 euro.

Ben je op zoek naar een goedkoop of betaalbaarder luchtje? Probeer dan eens FM parfum van de FM Group. FM Group koopt de geurbestanddelen in bij hetzelfde bedrijf als waar alle grote merken hun geurbestanddelen kopen. Het verschil is dat FM ze op de markt brengt zonder merknaam of dure verpakking. Hiermee wil het bedrijf parfum aanbieden van dezelfde kwaliteit als de grote merken, maar dan voor een fractie van de prijs. Ook kun je in plaats van bij de parfumerie bij de drogist vaak scherper geprijsde luchtjes kopen. 

Noa parfum van Cacharel en Christina Aguilera parfum prijken al jaren fier in menig top 10 lijstje, niet alleen vanwege hun klassieke, herkenbare geur, maar vooral vanwege de prijs. 

Parfum kopen

Nog goedkoper is Eau de Zwitsal. En nee, Zwitsal parfum is niet alleen bedoeld voor je baby; ook ouders vinden ‘m heerlijk. Die bekende Zwitsalgeur, wie vindt die nu niet lekker ruiken?In elke geval kun je op Kieskeurig.nl alle goedkopere luchtjes die gewoon de koop zijn bij de drogist handig met elkaar vergelijken en online bestellen. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.