Informatie over navigatiesystemen

Ben je door alle verschillende navigatiesystemen het spoor compleet bijster? navigatieBedenk bij je zoektocht naar een navigatiesysteem eerst goed in welke landen je het gaat gebruiken en wat voor beeldformaat je wenst. Ook zijn er navigatiesystemen waarbij je gratis meerdere malen per jaar de beschikking krijgt over de meest recente kaarten. Of wil je op je navigatiesysteem de beschikking hebben over de meest actuele verkeersinformatie?
Hier lees je waar je op moet letten bij de aankoop van een navigatiesysteem.

Bekijk alle Navigatie systemen

Motornavigatie

Naast de hierboven genoemde navigatiesystemen zijn er ook nog navigatiesystemen speciaal bedoeld voor het gebruik op een motor. Enkele kenmerken hiervan zijn dat deze waterbestendig zijn, dat er een headset gebruikt kan worden en dat het touchscreen ook goed te gebruiken is als er (motor)handschoenen gedragen worden.

Beeldformaat van het navigatiesysteem

Navigatiesystemen worden geleverd in diverse beeldformaten. Je ziet ook dat de schermen steeds groter worden. Het voordeel van een groter scherm is dat deze prettiger en duidelijker leesbaar zijn. Ook de bediening is door het grotere scherm prettiger.

Wat is TMC?

Het TMC signaal geeft informatie over de actuele situatie van het wegennet zoals files, vertragingen, gladheid, mist en de locaties hiervan.

Wanneer een navigatiesysteem is uitgerust met TMC kan het systeem op basis van dit TMC-signaal de route aanpassen en alternatieve routes berekenen. Met name files kunnen hierdoor makkelijker worden vermeden omdat het navigatiesysteem op eigen initiatief alternatieve routes aanbiedt. TMC werkt in de meest Europese landen en TMC is een gratis dienst.

 

Inbouw navigatiesystemen.

Een inbouwnavigatiesysteem is duurder in aanschaf, maar beschikt over een aantal mogelijkheden die uniek zijn ten opzichte van portable navigatiesystemen.

Inbouwnavigatiesystemen moeten vakkundig worden aangesloten op de interne bedrading van de auto. Ingebouwde systemen gebruiken een gyroscoop en speed pulse (een rechtstreekse verbinding tussen de snelheidsmeter van het voertuig en het navigatiesysteem) waardoor het systeem perfect blijft werken, zelfs als er geen GPS ontvangst is, zoals in tunnels en tussen hoge gebouwen.

Audio/Video aansluitingen op een navigatiesysteem.

Navigatiesystemen beschikken tegenwoordig vaak over uitgebreide audio- en videomogelijkheden. De portable systemen hebben hierbij vaak wel minder mogelijkheden dan de inbouwsystemen.

Bij inbouwnavigatiesystemen heb je daarnaast ook nog in diverse gevallen de beschikking over een cd- of dvd-speler, tuner of het kijken naar de televisie. Voor deze laatste functie heeft het navigatiesysteem wel een digitale tv-tuner nodig, als dit al mogelijk is dient men hiervoor meestal een optionele tv-ontvanger aan te schaffen welke aan te sluiten is op het navigatiesysteem. Er zijn trouwens ook al portable navigatiesystemen die de optie van tv-kijken hebben.

Bluetooth op een navigatiesysteem.

Bluetooth is ontwikkeld door een producent van mobiele telefoons die zocht naar een goedkope manier om via een radioverbinding communicatie tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. Door Bluetooth is het nu mogelijk om via je navigatiesysteem handsfree te bellen.

 

Beste navigatie systemen
Populairste navigatie systemen