Naaimachine kopen: Tips voor de beste naaimachine

Inhoudsopgave

  1. Wat is een naaimachine?
  2. De eigenschappen van een goede naaimachine
  3. Verschillende soorten naaimachines
  4. Voordeel van een naaimachine ten opzichte van alternatieven
  5. Zo kies je de juiste naaimachine

Wil je een naaimachine kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk naaimachines op Kieskeurig.nl!

Wat is een naaimachine?

Een naaimachine is een apparaat waarmee je stof kunt naaien. Handig als je bijvoorbeeld zelf kleding of gordijnen gaat maken. Waar je vroeger alleen naaimachines met een slinger had, heb je tegenwoordig de keuze uit mechanische- of elektronische naaimachines.

De eigenschappen van een goede naaimachine

De moderne naaimachines beschikken over steeds meer opties en mogelijkheden. Het zorgt er niet alleen voor dat je gemakkelijker kunt naaien, ook de functies van de naaimachine worden er door uitgebreid. Als je de beste naaimachine wilt vinden voor jouw situatie, dan moet je vooraf bedenken welke features bij een naaimachine voor jou belangrijk zijn. We geven de belangrijkste eigenschappen hier overzichtelijk voor je weer.

Vrije arm

Bij een vrije arm-naaimachine beschikt het apparaat over een verwijderbaar hoekgedeelte, zodat je de machine gemakkelijk kan omvormen naar een ander naaioppervlak. Handig bijvoorbeeld bij het naaien van broekspijpen en mouwen.

Spoelsysteem

Soms is je garen op of heb je ander garen nodig. Het is dan makkelijk als je naaimachine over een snel te verwisselen spoel beschikt. Als je de spoel in de machine hebt gezet en de draad in de richting van de pijl hebt getrokken, kun je direct beginnen met naaien. Daarbij is het ook prettig als het spoelsysteem snel werkt. Dan hoef je, zodra de draad een paar keer om de spoel is gewonden en door de geleidingsgleuf is gehaald, alleen nog op start te drukken om te beginnen met naaien.

Knoopsgatfunctie

Een naaimachine met een automatische knoopsgatfunctie maakt knoopsgaten die exact bij de gebruikte knopen passen. Heeft het apparaat een 1-staps automatische knoopsgatenfunctie dan maak je in 1 stap uniforme knoopsgaten. Gaat het om zeer grote knopen dan is een 4-staps automatische knoopsgatenfunctie geschikt.

Overige mogelijkheden van een naaimachine

Een naaimachine kan ook een regelbare naaldstartpositie bevatten zodat je de naald links, rechts of in het midden kunt instellen. Met een naaldstoppositie kun je juist instellen hoe hoog de naald zich bevindt als je stopt met naaien. Handig als je de stof wil draaien bij het naaien van hoeken. Een automatische draadinrijger zorgt ervoor dat je met één druk op de knop de draad eenvoudig in de naald rijgt. Een naaimachine met een handgreep is gemakkelijker te verplaatsen, bijvoorbeeld als je hem wil opbergen.

Verschillende soorten naaimachines

Je kunt naaimachines niet alleen indelen op basis van naaimachinemerken. Handiger is om ze bijvoorbeeld onder te verdelen in mechanische en elektronische naaimachines.

Mechanische naaimachine

Een mechanische naaimachine doet nog het meest denken aan de ouderwetse naaimachine van vroeger. Alleen bevat dit apparaat in plaats van een slinger een elektrisch motortje en zijn ze vaak voorzien van een voetpedaal om de motor te laten draaien. Dit maakt het naaien een heel stuk makkelijker. Vaak beschikken ze ook nog over handige opties zoals bijvoorbeeld een automatische draadinsteker.

Elektronische naaimachine

Een elektronische naaimachine of computergestuurde naaimachine heeft een elektronische printplaat. Die printplaat zorgt ervoor dat de naaimachine wordt aangestuurd. Bovendien zijn elektronische naaimachines van nog meer gemakken voorzien. Je hebt de beschikking over een digitaal scherm waarop te zien is wat je gaat doen. Voordeel van een elektronische naaimachine is dat je erg secuur kunt werken. Ze zijn wel wat duurder in aanschaf en mocht er iets aan gerepareerd moeten worden, dan kunnen de kosten hoog oplopen.

Voordeel van een naaimachine ten opzichte van alternatieven

Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden als je kleding of ander textiel wil gaan naaien. In plaats van een naaimachine kun je er ook voor kiezen om met de hand te naaien. Voor een klein klusje zoals het aanzetten van een knoop is dat prima te doen. Gaat het om een complete jurk of blouse, dan werk je sneller en secuurder met een naaimachine. Je hebt ook de mogelijkheid om een naaiatelier in te schakelen. Dat kan voor een keer een geschikte optie voor je zijn, maar als je vaker kleding wil gaan maken ben je uiteindelijk wel stukken duurder uit. De investering in een naaimachine heb je na het zelf maken van een paar kledingstukken namelijk al terugverdiend.

Zo kies je de juiste naaimachine

Als je de beste naaimachine voor jouw situatie gaat kopen, is het van belang om te weten welke functies en eigenschappen je allemaal nodig hebt. Je keuze puur en alleen baseren op de bekendheid van naaimachinemerken is meestal wat minder verstandig. Daarnaast zal de beste naaimachine voor beginners over andere functionaliteiten beschikken dan de beste naaimachine voor gevorderden.

Allereerst is het van belang om te bepalen of je een mechanische of elektronische naaimachine nodig hebt. Ben je een fervente kledingmaker, maak je vaak gebruik van ingewikkelde patronen en beschik je over veel ervaring? Dan is een elektronische naaimachine de beste optie. Wil je daarnaast ook profiteren van veel gebruiksgemak, zorg er dan voor dat je naaimachine beschikt over een vrije arm en een snel te verwisselen spoel. 

Wat betreft je budget is het goed om te weten dat de machines met een hogere prijs vaak ook geschikter zijn voor intensief gebruik. Ze gaan dus langer mee, gaan minder vaak stuk en beschikken bovendien meestal ook over meer functies.

Nieuwste ontwikkelingen rondom naaimachines

Het zal je niet verbazen dat door alle technologische ontwikkelingen er ook op het gebied van naaimachines in de toekomst steeds betere machines zullen komen. Zo zijn ze makkelijker instelbaar, wordt de bediening steeds intuïtiever en bedenken fabrikanten steeds meer oplossingen en handigheidjes om eventuele problemen bij het naaien te verhelpen. Daarnaast wordt ook het design van de naaimachine steeds belangrijker. Een naaimachine mag gezien worden en dat vind je steeds vaker terug in de designelementen van het apparaat zelf.