Mp3-speler kopen | Tips en informatie

Wil je een mp3-speler kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vind de beste mp3-speler op Kieskeurig.nl!

Direct mp3-spelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Mp3-speler kopen

Mp3-speler kopen: handige tips en informatie

Altijd je favoriete muziek bij de hand, wie wil dat nu niet? Met een mp3-speler heb je altijd je persoonlijke muziekcollectie bij je. Ideaal voor tijdens het sporten, het reizen naar je werk of een lange wandeling. Het apparaat is lekker klein, zodat je ‘m makkelijk in je tas of jaszak stopt.

Maar waar moet je nu op letten als je een mp3-speler gaat kopen? Welke kenmerken zijn belangrijk en hoe weet je zeker dat je de beste mp3-speler kiest? Die vragen kun je beantwoorden na het lezen van dit artikel, waarin we je alles vertellen over mp3-spelers.

Direct mp3-spelers vergelijken

Eigenschappen

De eigenschappen van je mp3-speler

Op zoek naar de beste mp3-speler zul je zien dat elk model over specifieke eigenschappen beschikt. Deze bepalen in hoeverre de mp3-speler aan jouw persoonlijke wensen voldoet. De ene muziekliefhebber wil bijvoorbeeld veel cd’s op kunnen slaan, terwijl de ander het vooral belangrijk vindt dat de accu lang meegaat. We nemen de verschillende eigenschappen daarom even met je door.


Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van je mp3-speler bepaalt hoeveel muziekbestanden je in het geheugen het apparaat kunt opslaan. Er zijn drie soorten geheugens voor mp3-spelers:

• harde schijf: hierbij leest de mp3-speler de data van een harde schijf met behulp van een laser. Het voordeel is dat deze techniek veel opslagruimte biedt. Het lezen van de harde schijf kost echter ook meer stroom en gaat langzamer dan bij een flashgeheugen.

• flashgeheugen: hierbij is er geen fysieke schijf die gelezen moet worden, maar is de data opgeslagen in chips. Dat leest sneller en kost minder stroom, maar de opslagcapaciteit is kleiner dan bij een harde schijf.

• SD-kaart: een SD-kaart maakt gebruik van een vergelijkbare techniek als het flashgeheugen. Het voordeel is dat je een kaart met meer geheugen kunt plaatsen als je meer opslagruimte nodig hebt. Je mp3-speler moet dan wel over een kaartslot beschikken waar je de SD-kaart in plaatst.

Speelduur

Ben je veel onderweg, dan wil je er wel op kunnen rekenen dat je lang naar je mp3-speler kunt luisteren. Kijk daarom ook naar de speelduur van de mp3-speler. Deze geeft aan hoelang je naar muziek kunt luisteren voor je de speler weer op moet laden.

Display

Ga je naast muziek ook video’s afspelen, dan is het formaat van het display natuurlijk belangrijk. Maar ook als je een mp3-speler kiest die je bedient via een touchscreen is dit een aandachtspunt. Bij een te klein display bestaat dan de kans dat de bediening onhandig is.

Video

Hou je naast muziek ook van films en televisieseries? Dan is een mp3-speler die ook video’s afspeelt zeker interessant. Videobestanden hebben het mp4-formaat, dus let er dan op dat je mp3-speler ook mp4-bestanden kan lezen en afspelen.


Soorten

Soorten mp3-spelers

Wat betreft muziek heeft iedereen zijn eigen persoonlijke voorkeuren en dat geldt ook voor het gebruik van mp3-spelers. Ga je een mp3-speler kopen, dan kun je daar rekening mee houden door te bedenken welk soort mp3-speler het beste bij jouw voorkeuren past. Je kunt daarbij kiezen uit de volgende mp3-spelers:


 • Mp3-speler met bluetooth

  Wil je je muziek afspelen op andere apparaten, zoals een wireless speaker of je autoradio? Dan kun je je speler vaak aansluiten via een kabel, maar draadloos is natuurlijk nog makkelijker. Kies je een mp3-speler met bluetooth, dan verbind je deze eenvoudig met een ander apparaat. Dat apparaat moet dan natuurlijk wel bluetooth ondersteunen. Zelfs het type bluetooth-profiel maakt hierbij uit:

  • A2DP: de afkorting van deze techniek staat voor Advanced Audio Distribution Profile. Het is een speciale variant van bluetooth die geschikt is voor muziek en door veel apparaten ondersteund wordt.
  • aptX: een draadloze techniek die je muziek in de best mogelijke audiokwaliteit afspeelt. Er zijn echter wel minder apparaten die aptX ondersteunen dan A2DP.

 • Mp3-speler met radio

  Een andere populaire optie is de mp3-speler met radio. Daarmee luister je naast je eigen muziek ook net zo makkelijk naar je favoriete radiostation. Ook ideaal voor wanneer je niet thuis bent maar bijvoorbeeld toch die ene belangrijke sportwedstrijd wilt volgen.

 • Sport mp3-speler

  Over sport gesproken: er zijn zelfs speciale sport mp3-spelers. Die herken je allereerst aan het compacte formaat, ze moeten nu eenmaal niet in de weg zitten tijdens het sporten. Veel sport mp3-spelers beschikken bovendien over een clip waarmee je de speler makkelijk aan je kleding bevestigt. Loop jij zelfs bij slecht weer nog fanatiek je kilometers? Dan is het goed om te weten dat er ook waterdichte mp3-spelers voor het sporten zijn.


Mp3 of streamen?


Dat is een vraag die de laatste jaren steeds relevanter wordt. In plaats van mp3’s te downloaden kun je namelijk ook steeds makkelijker muziek streamen. Vaak in de vorm van een abonnement, waarbij je voor een vast bedrag per maand uit een enorm aanbod kunt kiezen.

Het is daarbij vooral de vraag of je dat bedrag de moeite waard vindt voor de hoeveelheid muziek die je luistert. Hou er wel rekening mee dat je naast je abonnement ook kosten kwijt bent aan het dataverbruik. Elke dag een uurtje muziek streamen kost je bijvoorbeeld al snel 1,5 GB per maand.

En hoe belangrijk vind je het hebben van een eigen muziekcollectie? Bij een mp3-speler bepaal je precies welke muziek je mee wilt nemen. Dat kan bij het streamen van muziek in zekere zin natuurlijk ook, maar het gebeurt regelmatig dat platenlabels hun albums weer van de streaming platformen verwijderen.


Keuzehulp

Wat is nu de beste mp3-speler?


Die vraag beantwoord je het beste door je eigen luistergedrag eens onder de loep te nemen. Ben je een echte muziekfreak die veel en vaak luistert? Dan is de opslagcapaciteit natuurlijk een belangrijk punt voor jou. Een lange speelduur is ook een aanrader, zo kom je nooit onverwacht zonder muziek te zitten.

Ben je wat betreft entertainment een allesverslinder? Dan is het wel zo prettig als je mp3-speler naast muziek ook andere media ondersteunt. Zo kun je onderweg ook eens lekker een filmpje kijken of naar de radio luisteren.

Is muziek voor jou vooral een extra energieboost tijdens het sporten? Dan is een sport mp3-speler de beste koop voor jou. Lekker klein en makkelijk te bevestigen, zodat je er tijdens het sporten geen last van hebt.

Met alle informatie die je nu hebt weet je meer dan genoeg om een mp3-speler te kopen die perfect bij jouw wensen en luistergedrag past. We maken het zelfs nog makkelijker voor je, kijk maar eens naar onze handige vergelijker voor mp3-spelers:


Direct mp3-spelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Er wordt wel eens gezegd dat de mp3 zijn langste tijd als geluidsdrager heeft gehad. Begrijpelijk, als je kijkt naar de opkomst van streaming, maar ook niet helemaal waar. Voor veel muziekliefhebbers is mp3 nog steeds de favoriete optie, vooral vanwege het feit dat je de muziek daadwerkelijk bezit.

Bovendien blijven de producenten van mp3-spelers ook kijken naar nieuwe mogelijkheden. Vooral in het high-end segment zien we steeds stijlvollere modellen uitkomen. Ook wat betreft de geluidskwaliteit blijven de prestaties vooruitgaan. De PonoPlayer die Neil Young op de markt bracht is hier natuurlijk het bekendste voorbeeld van.

Die kwaliteitsgroei geldt ook voor de accu’s, waardoor je steeds langer van muziek kunt genieten zonder je speler op te laden. Bovendien zien we zelfs nieuwe energiebronnen ingezet worden, zoals bij de mp3-speler die op zonne-energie werkt.


Beste mp3-spelers
Populairste mp3-spelers