Informatie over mountainbikes

Een mountainbike is de ultieme fiets om heerlijk te crossen door bossen, over bergen en onbegaanbare wegen. Met een mountainbike kun je fietsen op plekken waar je met een gewone racefiets niet kunt komen.
Andere termen voor deze fiets zijn ATB All Terrain Bike en MTB MounTainBike.

Door de speciale korte bouw en de strakke frames zijn mountainbikes zeer stevig en bestand tegen ruige omstandigheden.

Bekijk alle Mountainbikes

Framemaat

Bij de aanschaf van een mountainbike is het zeer belangrijk dat je de juiste framemaat kiest. De keuze van de framemaat is afhankelijk van je lichaamslengte. Om de juiste framemaat te kiezen dien je je binnenbeenlengte met 0.226 te vermenigvuldigen. Dan heb je de juiste framehoogte in inches. Bij mountainbikes is het gebruikelijk dat de framemaat in inches wordt vermeld. Eén inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Bij twijfel tussen twee framematen kan je de keuze laten bepalen hoe je de mountainbike hoofdzakelijk gaat gebruiken. Bij vooral sportief gebruik kan je beter de kleinere maat nemen en bij gebruik vooral om te toeren kan je beter voor de grotere framemaat gaan.

Banden

Een mountainbike kenmerkt zich door de dikkere, bredere banden met een grof profiel ten opzichte van de gewone fietsbanden. Deze banden zorgen voor extra comfort en grip tijdens het fietsen over onverharde wegen. De variatie in banden qua profiel is enorm. De keuze hiervan hangt nauw samen met het terrein waarop je wilt fietsen.

Het meest gangbaar zijn de mountainbikes met 26 en 29 inch wielen. 29 inch is gelijk aan die van ‘gewone’ fietsen en racefietsen. 29 inch bij mountainbikes is relatief nieuw. Vooral voor wat langere mensen zijn de 29 inch wielen een uitkomst. Nadeel van grotere wielen is dat de mountainbike wat minder wendbaar wordt. Vooral bij een technisch parkoers kan dit een nadeel zijn.

Vering

Deze vering van een mountainbike vangt de schokken op die het fietsen over ruw terrein met zich meebrengt. Dit maakt het mountainbiken comfortabeler.
De meeste mountainbikes beschikken over voorvering, dit wordt de hardtail variant genoemd. Full-suspension worden de mountainbikes genoemd die naast voorvering ook over achtervering beschikken. Full-suspension mountainbikes kom je niet heel veel tegen. Deze liggen ook aanmerkelijk hoger in prijs en zijn over het algemeen ook niet nodig. Alleen als je op terrein gaat fietsen waar de hardtail variant te weinig comfort biedt dan zou een full-suspension variant een oplossing zijn.

Versnellingen

Een mountainbike beschikt over het algemeen over 24 of 27 versnellingen, drie bladen voor en acht of negen bladen achter. Een mountainbike heeft ook hele lichte versnellingen. Hiermee kunnen zelfs zeer steile hellingen bedwongen worden.
De kwaliteit van de bewegende onderdelen van de mountainbike, ook wel groepen genoemd, verschilt sterk in kwaliteit en daardoor ook prijs. Het merk Shimano is hier marktleider in en deze hebben een ruim aanbod van groepen. Van groepen voor de beginner tot de professional.
Een groep bestaat uit een derailleur, crankstel, trapas, pedalen, shifters, remmen, ketting en cassette.

Beste mountainbikes
Populairste mountainbikes