Informatie over memorecorders

Een memorecorder, ook wel voicerecorder genoemd, wordt in hoofdzaak gebruikt voor het opnemen van spraak. Ook zijn diverse modellen memorecorders geschikt voor het maken van muziekopnames.


afstandsbediening

Bekijk alle Memorecorders

Opslagmedium

Er zijn diverse manieren voor het opslaan van data. Tegenwoordig worden memorecorders met een intern geheugen het meest gebruikt. Dit interne geheugen kan oplopen tot 8GB. Hierop kunnen vele honderden uren aan spraak worden opgeslagen. Het aantal uren dat opgeslagen kan worden, is afhankelijk van het geheugen en ook van de opnamekwaliteit. Hoe hoger de opnamekwaliteit wordt ingesteld, des te minder uren kunnen er worden opgenomen.
Het grote voordeel van dit type memorecorders is dus de grote opslagcapaciteit. Ook kunnen er mappen worden aangemaakt zodat een bepaalde opname makkelijk teruggevonden kan worden.
Ook zijn er memorecorders waarbij het geheugen uitgebreid kan worden met een losse geheugenkaart.

Naast de memorecorders met digitale opslag zijn er ook memorecorders die hun opnames op band zetten. Hierbij maken we onderscheid in de reguliere cassettebandjes en de microcassettes. Het verschil tussen deze twee zit hem puur in het formaat. Uiteraard zijn de apparaten die met een microcassette werken compacter qua formaat. Het nadeel van memorecorders die met een cassette werken, is dat de opnameduur beperkt is. Ook is het terugvinden van een bepaalde opname lastiger en tijdrovender. Uiteraard liggen de memorecorders die met een bandje werken wel lager in prijs.

USB

Veel memorecorders met een intern geheugen beschikken over een usb-aansluiting. Via deze usb-aansluiting kunnen de gemaakte opnames naar de computer overgezet worden. In de computer kunnen deze opnames worden bewerkt en verstuurd.

Microfoon

Elke memorecorder beschikt over een microfoon. De kwaliteit van deze microfoon verschilt nogal per model. De duurdere modellen beschikken over het algemeen over een kwalitatief betere microfoon. Ook beschikken de duurdere modellen vaak over een stereomicrofoon welke vooral aan te raden is voor het maken van muziekopnames. In veel gevallen kan de gevoeligheid van de microfoon ingesteld worden.

Het kan raadzaam zijn om een losse microfoon op de memorecorder aan te sluiten. Hiermee kan de opnamekwalteit aanmerkelijk verbeterd worden. De keuze in losse microfoons is zeer uitgebreid. De keuze hierbij is afhankelijk bij wat voor gelegenheid deze gebruikt gaat worden. Bij het gebruik van een losse microfoon dient de memorecorder wel over een microfoonaansluiting te beschikken.

Overige info

De memorecorders die met digitale opslag werken, kunnen in veel gevallen ook gebruikt worden als mp3-speler en voor de opslag van foto's en video's. Ook beschikt een enkel model over een ingebouwde FM-radio. Diverse memorecorders die met digitale opslag werken, beschikken over een ingebouwde accu die opgeladen wordt via de usb-aansluiting van de computer. Ook kunnen ze geladen worden via het lichtnet, alleen dient de hiervoor benodigde adapter meestal los aangeschaft te worden.

Beste memorecorders
Populairste memorecorders