Mediaspeler kopen| Tips en informatie

Wil je een mediaspeler kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk mediaplayers op Kieskeurig.nl!

Direct mediaspelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Mediaspeler kopen

Films en series van je computer naar je tv

Om je films en series te kijken ben je tegenwoordig niet meer afhankelijk van wat er op de televisie wordt uitgezonden. Er is steeds meer digitaal en on demand verkrijgbaar, zodat je kunt kijken wat je maar wilt op een moment dat het jou uitkomt. Vaak wel via je computer, maar met een mediaspeler kun je al die content ook op je tv bekijken. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat belangrijk is om een mediaspeler te kopen die aan jouw wensen voldoet.

Direct mediaspelers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een mediaspeler

Ga je een mediaspeler kopen, dan zie je al snel dat er verschillende modellen zijn met elk hun eigen kenmerken. Het is de moeite waard om je daar even in te verdiepen, want die zijn belangrijk om te bepalen wat voor jou de beste mediaspeler is. We nemen ze daarom even met je door.


Harde schijf

Bij een mediaspeler met harde schijf heb je de mogelijkheid om bestanden op te slaan in het geheugen van het apparaat zelf. Dat heeft als voordeel dat deze geen ruimte op je computer meer innemen en je computer niet aan hoeft te staan. Bovendien heb je ook minder last van laadtijden of vertragingen. Wil je een mediaplayer met harde schijf kopen, let dan ook op de capaciteit van die harde schijf. De ruimte in gigabyte (GB) bepaalt namelijk hoeveel bestanden je op kunt slaan.

Streaming

Onze thuisnetwerken zijn tegenwoordig zo snel dat het geen probleem is om een film in hoge kwaliteit van je computer naar je tv te streamen. Je mediaspeler moet dit wel ondersteunen en wordt in zo’n geval ook wel een streambox genoemd. Hou er bij de meeste mediaspelers wel rekening mee dat je computer aan moet staan als je naar je tv wilt streamen. Er zijn echter ook steeds meer mediaspelers die direct kunnen streamen via apps op je smartphone of tablet, zoals Netflix en YouTube.

Internetradio

Als je een grote digitale muziekcollectie hebt is een mediaspeler ideaal om deze over je stereo af te spelen. Maar er zijn ook mediaplayers met ingebouwde internetradio. Je hoeft de box dan alleen maar te verbinden met je draadloze netwerk om radiozenders van over de hele wereld te kunnen ontvangen.

Video-uitgang

Wat voor video-ingang heeft je tv? Op basis daarvan bepaal je namelijk ook welke streambox je kopen wilt. De meeste televisies beschikken tegenwoordig over een HDMI-ingang, die het meest geschikt is voor digitale bestanden. Heb je een wat oudere tv zonder HMDI, dan kun je kijken naar mediaspelers met een componentuitgang of composietuitgang (RCA).


Soorten

Soorten mediaspelers

Als je mediaspelers wilt onderverdelen in verschillende soorten kijk je naar de interface. Die bepaalt namelijk op welke manier je mediaspeler verbinding maakt met je televisie of stereo-installatie. Je kunt daarbij kiezen uit de volgende soorten:


 • Wifi (WLAN) mediaspeler

  Een mediaspeler met wifi maakt draadloos verbinding met je computer via je je thuisnetwerk. Je kunt dan bijvoorbeeld films of series opslaan op je computer die boven staat en deze beneden op je televisie bekijken. Je computer moet dan wel aanstaan op het moment dat je kijkt. Groot voordeel is dat je geen kabels hoeft aan te leggen tussen je tv en je computer.

 • Bluetooth mediaspeler

  Heb je geen draadloos netwerk in huis of heb je beperkt toegang, maar wil je toch draadloos kunnen streamen? Dan is een mediaspeler met Bluetooth een handige oplossing. Het bereik van deze mediaplayers is wel wat kleiner dan bij een speler met wifi-verbinding. Maar zolang je computer in dezelfde ruimte staat als je mediaspeler en je tv levert dat meestal geen problemen op.

 • USB mediaspeler

  Staan jouw favoriete series en films op een externe harde schijf of USB-stick? Dan is het natuurlijk slim om te kiezen voor een mediaspeler met USB-aansluiting. Zo nemen je media geen ruimte in op je computer en hoeft deze ook niet aan te staan wanneer je films of series wilt kijken.

 • LAN mediaspeler

  Een LAN mediaspeler maakt verbinding met je computer via een LAN-kabel. Je ziet dit meestal bij mediaspelers die gebruikt worden om muziek af te spelen. Het hoofdstation is dan via een LAN-kabel verbonden, maar verstuurt de muziek wel draadloos naar de verschillende speakers door het huis heen.


Waarom een aparte mediaspeler?


Je kunt tegenwoordig op zoveel verschillende manieren digitale bestanden bekijken en beluisteren, dus waarom zou je eigenlijk voor een aparte mediaspeler kiezen? Je kunt bijvoorbeeld best je smartphone even op je stereo aansluiten om muziek te luisteren. Of je laptop met een hdmi-kabel aan je tv koppelen om films en series te kijken.

Op zich geen probleem, maar best lastig als je elke dag muziek luistert en films of series kijkt. Je sleept steeds weer apparatuur van de ene naar de andere plek en bent constant in de weer met kabels. Een mediaspeler is in zo’n geval de ideale oplossing: één centraal apparaat voor de perfecte verbinding tussen de opslag van je digitale bestanden en het afspelen ervan.


Keuzehulp

Wat is nu de beste mediaspeler?


Na al deze informatie over mediaspelers is het tijd voor de volgende stap: bepalen wat voor jou de beste mediaspeler is. Zoals je begrijpt is dat vooral een kwestie van jouw eigen voorkeuren en de bijbehorende opties op het gebied van mediaspelers.

Wil je zo min mogelijk kabels in het zicht hebben? Dan is een streambox kopen een logische keuze. Je kunt daarbij kiezen tussen een mediaspeler met wifi of Bluetooth, die vervolgens draadloos verbinding maakt met je computer.

Laat je die computer liever uitstaan op het moment dat je muziek luistert of een filmpje kijkt? Dan is het slim om op zoek te gaan naar een mediaspeler met harde schijf. Je slaat alle media dan op de mediaspeler zelf op. Modellen waarop je een externe harde schijf of USB-stick aansluit zijn dan ook nog een optie.

Benieuwd uit welke mediaspelers je nu allemaal kunt kiezen? Nu je weet wat de mogelijkheden zijn hoef je alleen nog maar je voorkeuren in te vullen in onze handige vergelijker. Vervolgens zie je in een duidelijk overzicht welke mediaspelers allemaal aansluiten op jouw wensen.


Direct mediaspelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Trends

Wat zijn de nieuwste trends in mediaspelers?


De manieren waarop we media consumeren begint steeds meer door elkaar heen te lopen. Misschien heb je een blu-ray collectie, maar download je ook films en heb je een abonnement op een streamingdienst. Het is niet handig als je drie verschillende apparaten nodig hebt om dat allemaal op je tv te bekijken. Integratie van verschillende technieken is dan ook een belangrijke trend in medialand.

Zo heb je bijvoorbeeld al consoles waarmee je zowel fysieke als digitale media af kunt spelen. Het is niet ondenkbaar dat deze opties in de toekomst allemaal in de tv zelf verwerkt worden. Tot het zover is biedt de mediaspeler natuurlijk nog een prima oplossing. Helemaal aangezien deze ook een steeds betere beeldkwaliteit ondersteunt. Momenteel is Full-HD al de standaard, maar er duiken ook al steeds meer mediaspelers met 4K beeldkwaliteit op. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je films en series ook in deze kwaliteit zijn en je tv dit ondersteunt.


Beste mediaspelers
Populairste mediaspelers