Luchtreiniger kopen | Tips en informatie

Wil je een luchtreiniger kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct luchtreinigers vergelijken Bekijk en vergelijk

Luchtreiniger kopen

Verzeker jezelf van zuivere lucht

Frisse lucht is van levensbelang voor ons allemaal. Logisch, want we ademen per dag ongeveer 22.000 keer. Maar hoe fris is de lucht binnenshuis eigenlijk? Dat valt best tegen. In sommige gevallen is de lucht in huis twee tot tien keer zo vervuild als de buitenlucht. Een luchtreiniger doet precies wat zijn naam belooft: het reinigen van de lucht binnenshuis. Het zuigt lucht uit de omgeving aan en reinigt die.

Ook als je snel last hebt van stof of pollen is een luchtreiniger aan te bevelen. Tabaksrook is eveneens uit de lucht te verwijderen met een dergelijk apparaat. Net als haar van huisdieren, nare geurtjes en in sommige gevallen bacteriën en virussen.

Wil je een luchtreiniger kopen, dan helpen we je daar graag bij. Met behulp van de informatie op deze pagina kun jij de beste luchtreiniger kiezen voor jouw situatie.

Direct luchtreinigers vergelijken

Eigenschappen

De eigenschappen van een luchtreiniger

Welke eigenschappen jouw nieuwe luchtzuiveraar moet hebben, hangt natuurlijk af van jouw specifiek situatie en verwachtingspatroon. Lees hieronder meer over de mogelijke features.


Capaciteit

De capaciteit is de hoeveelheid lucht in kubieke meters die de luchtreiniger in een uur kan verwerken. Het spreekt voor zich dat je een model met een hogere capaciteit nodig hebt als je hem in een grotere ruimte wilt gebruiken.q

Ionisator

Negatieve ionen kunnen zich vastklampen aan bijvoorbeeld stofdeeltjes in de vervuilde lucht. De ionisator zorgt ervoor dat de stofdeeltjes zwaarder worden en daardoor niet meer in de lucht terechtkomen.

Type filter

De meeste luchtreinigers hebben één of meerdere filters. De aangetrokken lucht gaat door de filters en wordt zo in het apparaat gereinigd. De gezuiverde lucht wordt vervolgens weer uitgeblazen.

Er zijn verschillende soorten filters. Zo zijn er vervangbare en permanente. De vervangbare moet je regelmatig vervangen, de permanente regelmatig reinigen. Daarnaast zijn er voorfilters, die bestaan uit grote vakjes met daartussen ogenschijnlijke rasters. De grootste vuildelen worden hiermee uit de lucht gefilterd.

Tot slot heb je nog het verschil tussen koolstoffilters, HEPA-filters en UV-filters. Dit zorgt ervoor dat er verschillende soorten luchtreinigers ontstaan. Daarover lees je meer onder ‘Soorten luchtreinigers’.


Soorten

Soorten luchtreinigers

Er zijn verschillende soorten luchtreinigers waar je uit kunt kiezen. Welke luchtzuiveraar het beste bij jouw situatie past, hangt af van je wensen en eisen. Lees hieronder meer over de diverse types, zodat je zelf je beste luchtreiniger kunt kiezen.


 • Met koolstoffilter

  Luchtreinigers met een koolstoffilter beschikken over een dikker filter met als inhoud actieve koolstof. Deze stof heeft de eigenschap allerlei stoffen aan zich te kunnen binden. Dat komt uiteraard goed van pas als je de lucht wilt zuiveren.

 • Met HEPA-filter

  De afkorting HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Een luchtreiniger met dit type filter kan luchtpartikels tegenhouden van een diameter van 0,3 micrometer (één duizendste millimeter), met een effectiviteit van 99,97% of meer. Zo worden de meeste stofdeeltjes en bacteriën uit de lucht gefilterd. Bacteriën hebben namelijk over het algemeen een diameter van ongeveer 0,3 tot 20 micrometer. Smog, rook en virussen worden niet altijd door een HEPA-filter gefilterd.

 • Met UV-filter

  Wanneer de luchtreiniger een UV-lamp heeft, noemen we dat een UV-filter. Dankzij het ultraviolette licht worden de bacteriën gedood. Het DNA van de organismen wordt vernietigd. In de huidige generatie luchtreinigers komen UV-filters echter maar weinig voor.

 • Met ionisator

  De meest veelbelovende vorm van luchtreiniging is ionisatie. Koop je een luchtreiniger die ioniseert, dan produceert het apparaat positief en negatief geladen ionen en verspreidt die in de ruimte. De ionen omsingelen de deeltjes die je wilt opruimen, waarna een chemische reactie ze onschadelijk maakt. Negatieve ionen hechten zich aan onder meer pollen, schimmels, sigarettenrook en stof en neutraliseren het schadelijke effect daarvan.


Vergelijking met een airco of ventilator


Als je stof, rook of pollen weg wilt blazen, kun je natuurlijk ook een ventilator gebruiken. Dat is een stuk goedkoper en hij biedt nog verkoeling ook. Het nadeel is echter dat je vrij dicht bij de ventilator moet gaan zitten om het effect te merken, want deze manier komt uiteindelijk alleen maar neer op verplaatsing van de deeltjes. Ze blijven nog wel in de ruimte zweven. Een luchtreiniger haalt ze ook daadwerkelijk uit de lucht.

Een airco is een goed idee als je de temperatuur van de ruimte goed wilt kunnen regelen, want daar is een luchtzuiveraar niet voor bedoeld. Met de deeltjes in de lucht doet de airconditioning echter vrijwel niets. Er is hooguit een filter geplaatst die de grote deeltjes eruit filtert, zodat het apparaat niet stuk gaat door deeltjes in het mechanisme. Verder is het alleen verplaatsing van lucht, inclusief alle deeltjes.


Keuzehulp

Zo kies je de beste luchtreiniger


Allereerst moet je weten hoe groot de ruimte is waarvan je de lucht wilt zuiveren (in kubieke meters). Op basis daarvan kun je eenvoudig de juiste capaciteit vinden die past bij jouw situatie.

Weet je al welke deeltjes je graag uit de lucht wilt halen? Dan kun je daar het juiste filtertype voor uitzoeken. Wil je ook een ionisator in de luchtreiniger? En heb je een voorkeur voor een permanent of vervangbaar filter?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste luchtzuiveraar kopen. De duurdere types hebben vaak een hogere capaciteit, betere reinigingskwaliteit en meer opties dan de goedkopere varianten.


Direct luchtreinigers vergelijken Eenvoudig luchtreinigers vergelijken

Nieuw

Nieuw: luchtreinigers die verkoelen en verwarmen


Luchtreinigermerk Dyson heeft een manier gevonden om naast het zuiveren van de lucht ook tegelijkertijd te kunnen verkoelen en verwarmen. Daardoor kun je nu de voordelen van een airco combineren met de voordelen van een luchtzuiveraar. Het apparaat is bovendien te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Deze nieuwe variant kost iets meer, maar je mag er ook iets meer van verwachten.


Beste luchtreinigers
Populairste luchtreinigers