Luchtontvochtiger kopen | Tips en informatie

Wil je een luchtontvochtiger kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct luchtontvochtigers vergelijken Bekijk en vergelijk

Luchtontvochtiger kopen

Wat is een luchtontvochtiger?

Een (elektrische) luchtontvochtiger is een apparaat dat vocht uit de lucht kan halen. Een luchtontvochtiger zuigt daarvoor vochtige lucht aan met behulp van een filter. Vuil en stofdeeltjes blijven achter in dit filter en de lucht gaat vervolgens door een verdamper die de lucht afkoelt en laat condenseren. De vochtdeeltjes grijpen zich vast aan het koude oppervlak van de verdamper en een lekbak die onder de verdamper is geplaatst vangt ze op. In plaats van een opvangbak kan er ook een permanente afvoerleiding worden aangesloten, net als bij een wasdroogsysteem. Tot slot gaat de ontvochtigde lucht verder door de condensator en wordt tot kamertemperatuur opgewarmd. Daarna laat de luchtontvochtiger de lucht weer vrij in de kamer. In principe werkt een luchtontvochtiger met een zelfde soort systeem als een airconditioner. Het enige verschil is dat er geen warmte wordt afgevoerd en dat de temperatuur in de kamer hetzelfde zal blijven.

In huis is een luchtvochtigheid van 40% tot 60% normaal. Als de luchtvochtigheid bij jou in huis hoger is, kun je een luchtontvochtiger gebruiken. Een teveel aan vocht in de lucht wordt meestal door condensvorming veroorzaakt. Condensvorming ontstaat als er in huis onvoldoende ventilatie is. Het gevolg is dan een slechte atmosfeer, muffe geurtjes, meubelschade en klachten rondom de gezondheid. Elektrische luchtontvochtigers worden op verschillende plekken in huis en voor verschillende doeleinden ingezet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de badkamer, de kelder, de keuken of de wasruimte in huis.

Direct luchtontvochtigers vergelijken

Soorten en eigenschappen

Soorten luchtontvochtigers en bijbehorende eigenschappen

Er bestaan allerlei verschillende soorten luchtontvochtigers. Ze hebben elk hun eigen features en eigenschappen. Die features bepalen wat je allemaal met je luchtontvochtiger kan, of wat er nu juist niet mogelijk is.


Maximale ontvochtiging

De meest gebruikelijke indeling van de verschillende soorten luchtontvochtigers is op basis van de maximale ontvochtiging in kubieke meters. Het geeft aan hoe groot de ruimte mag zijn die je met dat type luchtontvochtiger kunt ontvochtigen. Er zijn modellen die ruimtes tot 100 kubieke meter droger kunnen maken en types voor ruimtes die groter zijn dan 100 kubieke meter.

Snelheid van ontvochtiging

Kijk je naar de verschillende eigenschappen die elektrische luchtontvochtigers bevatten, dan komt allereerst de snelheid van ontvochtiging om de hoek kijken. Per 24 uur kan een luchtontvochtiger een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht halen.

Vochtigheidsgraad

Als de luchtontvochtiger een instelbare vochtigheidsgraad bevat, dan kun je de gewenste vochtigheidsgraad gemakkelijk zelf instellen. Een hygrometer in het apparaat meet dan continu de luchtvochtigheid.

Luchtreiniging

Sommige luchtontvochtigers beschikken daarnaast over een mogelijkheid tot luchtreiniging. Niet alleen wordt de lucht dan droger gemaakt, hij wordt ook schoner gemaakt zodat je profiteert van een nog gezonder leefmilieu.


Voordelen

Voordelen van een luchtontvochtiger


Als je een luchtontvochtiger in je woning gebruikt, profiteer je van verschillende voordelen. Plaats je de luchtontvochtiger in de kelder, dan kan hij schimmelvorming en muffe geurtjes tegengaan. Plaats je hem in de ruimte waar je altijd je was droogt, dan zal je merken dat je was extra snel droog is. Bevindt je luchtontvochtiger zich in de keuken, dan worden condensvorming en onaangename geurtjes voorkomen. Heb je een ruimte waar veel boeken en documenten staan, dan voorkomt een luchtontvochtiger aantasting van de vele papieren.

Er zijn ook nog alternatieven beschikbaar waarmee je de ruimte waarin je leeft kunt ontvochtigen. Zo heeft een airco eigenlijk precies dezelfde werking als een luchtontvochtiger, want die haalt ook vocht uit de lucht. Maar als het helemaal niet de bedoeling is om de lucht tegelijkertijd ook te koelen, heb je niet zo veel aan een airco. Bovendien is die vaak ook stukken duurder dan een luchtontvochtiger. Een luchtreiniger is vooral bedoeld om de lucht schoner te maken. Hij verwijdert onder andere pollen, sigarettenrook en stof uit de lucht en maakt bacteriën en virussen onschadelijk. De lucht wordt er alleen niet droger door. Heb je dus een apparaat nodig om de lucht in huis echt een stuk droger te maken, dan doe je er verstandig aan om voor een luchtontvochtiger te kiezen.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste luchtontvochtiger

Wil je weten wat de beste luchtontvochtiger is? Dan is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over waar je je luchtontvochtiger voor nodig hebt en hoe groot de ruimte is die je wilt ontvochtigen. Gaat het om een kamer van meer dan 100 kubieke meter? Dan kies je voor een model dat in elk geval dat formaat ruimte droger kan maken. Als je het belangrijk vindt dat de lucht ook snel droger gemaakt wordt, kijk dan goed naar hoeveel liter vocht het apparaat per 24 uur uit de lucht kan halen. Wil je zo weinig mogelijk omkijken hebben naar de luchtontvochtiger? Dan is een model met een instelbare vochtigheidsgraad erg handig. Je geeft aan hoe droog de lucht moet worden en het apparaat doet verder zijn werk.

Als je al deze vragen voor jezelf beantwoord hebt, kun je door naar de volgende stap in je zoektocht naar de beste luchtontvochtiger voor jouw situatie. Onze vergelijker maakt je keuze extra gemakkelijk, want je ziet precies welke modellen voor jouw selectie beschikbaar zijn en wat de bijbehorende prijzen zijn.


Direct luchtontvochtigers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen rondom luchtontvochtigers


Het belang van een gezonde, niet te vochtige lucht wordt door steeds meer mensen ingezien. De ontwikkelingen op het gebied van luchtontvochtigers gaan dan ook onverminderd door. De verwachting is dat apparaten in de toekomst duurzamer en energiezuiniger zullen gaan worden. Ook de integratie met andere apparaten (zoals een koppeling aan verwarmings- of aircosystemen) behoort zeer zeker tot de mogelijkheden. Voeg daar nog allerlei smarthome-oplossingen (zoals het instellen en regelen van je huishoudelijke apparaten via apps) aan toe en je zult begrijpen dat de toekomstige mogelijkheden eindeloos zijn.


Beste luchtontvochtigers
Populairste luchtontvochtigers