Informatie over lattenbodems

Iedereen geniet graag een goede nachtrust en daarom is het belangrijk om te zorgen voor een bed dat lekker slaapt. De bedbodem bepaald voor het grootste deel het comfort van een bed, het ondersteunt namelijk het matras. Wanneer de bedbodem versleten is zal het matras daardoor ook sneller achteruitgaan. Dus koop je een nieuwe matras, vergeet dan ook de bedbodem niet! Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van lattenbodems, dus hoe kies je dan de juiste? Op deze informatiepagina kun je er alles over lezen.

Bekijk alle Lattenbodems

Bedbodems

Naast de lattenbodem zijn er ook andere bedbodems die je kunt kiezen om het matras te ondersteunen. De combinatie van de bedbodem en het matras bepaald het slaapcomfort van je bed, ze moeten elkaar versterken. Welk type bedbodem je kiest hangt af van de mate van ondersteuning die nodig is. Ook zorgt de ene bedbodem voor meer demping dan de ander en kan de mate van ventilatie verschillen. Hieronder beschrijven we een aantal soorten bedbodems.

Vlavro bedbodem:
Dit wordt ook wel een boardbodem genoemd. Het is eigenlijk gewoon een boardplaat met ventilatiegaatjes. Deze bodem is niet comfortabel en heeft een slecht ademend vermogen.
Spiraalbodem:
Deze bodems zijn herkenbaar aan de grote hoeveelheid ijzerdraden die allemaal aan elkaar verbonden zijn. Deze bodem kan geen individuele ondersteuning bieden.
Lattenbodem:
Bestaat uit een aantal losse latten in of op een houten frame. Het aantal latten bepaalt het comfort van het bed. Doordat de latten verschoven kunnen worden kan de bodem wel individuele ondersteuning bieden.
Schotelbodem:
Een schotelbodem bestaat uit een houten frame met daarop losse kunststof schotels, bijvoorbeeld met een rechthoekige vorm. Dit type bedbodem is goed vochtregulerend, want in de schotels zitten meestal openingen die       zorgen voor meer ventilatie. Daarnaast kunnen de schotels individueel bewegend, waardoor deze bodem meer               ondersteuning biedt.
Multi-motion bodem:
Deze bodem benadert het comfort van een boxspring door de montage van korte veren op een buigzame lat. Deze bedbodem heeft vering over het gehele vlak en heeft een goede ventilatie.
Boxspring:
Een boxspring is het meest luxe bed dat je kunt kiezen. In de boxspring zitten allemaal veren die naar boven of beneden kunnen bewegen, daardoor biedt het nauwkeurige ondersteuning.

Lattenbodem kopen

Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met latten erop of erin. Hoe meer latten de lattenbodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Deze ondersteuning ontstaat door de onafhankelijke beweging van de latten. Sommige bodems bieden de mogelijkheid de latten te verschuiven om zo te zorgen voor optimale ondersteuning. Hieronder staan een aantal punten waar je bij aankoop op kunt letten om de perfecte lattenbodem aan te schaffen:

Formaat:
Heb je een bodem nodig voor een eenpersoons- of een tweepersoonsbed?
Soort matras:
Lattenbodems zijn geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Heb je een binnen- of                               pocketveringmatras dan kun je beter een ander soort bedbodem aanschaffen.
Aantal latten:
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer                       ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast       wordt.
Montage van de latten:
Kies het liefst voor een bodem waarbij de latten doorlopen tot aan de buitenzijde van de bodem. Daardoor krijgt het lichaam over de hele breedte van het bed ononderbroken evenwichtige ondersteuning.
Materiaal:
De latten kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Het ene materiaal buigt beter dan het ander en biedt daardoor meer ondersteuning. Beukenhouten latten zijn vaak de beste keuze.
Zones:
Sommige lattenbodems zijn verdeeld in verschillende zones om het lichaam optimaal te ondersteunen.
Verstelbare lattenbodem:
Bij veel lattenbodems is het mogelijk de latten te verstellen om ze zo op je eigen lichaam aan   te passen. Op die manier stel je het bed zo in zoals je het zelf comfortabel vindt liggen.

Voordelen van lattenbodems

Ook al is een boxspring erg luxe, een lattenbodem kan soms toch een betere keuze zijn. Natuurlijk moet je wel opletten dat je een kwalitatief goede lattenbodem aanschaft om van alle voordelen te profiteren. Een groot voordeel is dat lattenbodems gemakkelijk zijn in onderhoud. Ook zijn ze - in tegenstelling tot boxsprings - minder vatbaar voor stof en vuil. Daarnaast kun je bij de meeste lattenbodems zelf de comfortzone instellen, zoals jij het prettig vindt liggen. Daarnaast zijn ze een stuk betaalbaarder dan boxsprings en hebben ze vaak een langere levensduur. Een lattenbodem gaat wel zo’n 10 jaar mee en vervangen is niet moeilijk. Verder ventileert een lattenbodem het matras goed, want het kan ademen tussen de latten door.

Lattenbodem instellen

 Het is het mogelijk om te kiezen voor een lattenbodem met verstelbare latten, waardoor deze aangepast kunnen worden aan de lichaamsbouw. Deze bodems hebben schuiven waarmee ingesteld kan worden of de bodem op een bepaald punt stugger of soepeler is. Wanneer je de schuiven naar het midden van de lattenbodem beweegt, wordt de lattenbodem stugger. Staan de schuiven bij de buitenste rand van de lattenbodem, dan is de lattenbodem soepeler ingesteld.

Elektrisch verstelbare bedbodem

 Veel mensen vinden het prettig om een verstelbare bedbodem te hebben. Hierbij kunnen bepaalde delen naar boven en naar beneden worden verplaatst. Er bestaan ook bedbodems waarbij dit handmatig gedaan kan worden, maar het is prettiger om een elektrisch verstelbare bedbodem te kiezen. Hiermee is de bodem heel gemakkelijk te verstellen naar hoe jij hem op dat moment wilt hebben. Met behulp van een afstandsbediening kunnen het hoofd- en voeteneinde – en soms ook het deel bij de nek - worden versteld. Het is uitermate handig wanneer je graag in bed een boek leest of televisie kijkt. Ook kan het voor mensen met rugklachten nuttig zijn om de bodem bij de benen iets omhoog te zetten om zo de rug te ontlasten. Ook is het handig wanneer iemand, bijvoorbeeld vanwege een blessure, een been omhoog moet houden.

Beste lattenbodems
Populairste lattenbodems