Informatie over laser printers

Een laserprinter maakt scherpe en duidelijke afdrukken en doet dat vooral heel snel. Daarnaast zijn de koster per pagina relatief laag. Laserprinters zijn tegenwoordig goed betaalbaar voor consumenten. Deze pagina beschrijft wat belangrijk is.

productgroep

Bekijk alle Laserprinters

Algemeen

Een laserprinter maakt gebruik van een speciale lasertechniek om tekst en afbeeldingen met behulp van een toner op papier te printen. Laserprinters staan bekend om hun scherpe en duidelijke tekstafdrukken en hun, in vergelijking met inkjetprinters, hoge snelheid. Zwart/wit-laserprinters worden steeds goedkoper maar een laserprinter die in kleur kan printen blijft nog steeds flink duurder.

Printkosten

De printkosten per pagina van een laserprinter zijn lager dan de kosten bij een inkjetprinter. Een toner voor een laserprinter is in aanschaf wel duurder, maar met een dergelijke toner kunt u veel meer prints maken dan met een inkjetcartridge. Omdat de kosten van een laserprinter per pagina lager zijn, is hij uitermate geschikt voor mensen die veel tekst printen. Om deze reden treffen we de laserprinter vaak aan in een kantooromgeving. Als je de printer aan gaat schaffen om er met meerdere personen mee te gaan printen, kun je letten op de aanwezigheid van een netwerkaansluiting.

Geluidsniveau

Als je de printer regelmatig gebruikt en hij staat in je directe omgeving te printen dan kan het geluidsniveau een belangrijke rol gaan spelen. Veel printers produceren een storende hoeveelheid geluid tijdens het printen. Dit geluidsniveau drukt men uit in decibel (dB). Om de term dB een beetje te begrijpen, is het goed om te weten dat een toename van 3 dB een verdubbeling van het geluid is. Zo maakt een printer met een geluidsniveau van 38 dB twee maal zoveel geluid als een printer met een geluidsniveau van 35 dB. Een laserprinter met een geluidsniveau van maximaal 35 dB wordt over het algemeen als zeer stil ervaren. Bij de productspecificaties van veel printers kun je het geluidsniveau van de printer terugvinden.

Snelheid

De goedkopere laserprinters halen bij een zwart/wit-afdruk een snelheid van 10 tot 20 printjes per minuut. Duurdere exemplaren halen makkelijk het dubbele aantal. Over een kleurenafdruk doet een laserprinter ongeveer vier keer zo lang. De snelheid van een laserprinter wordt o.a.bepaald door de aanwezigheid van een eigen processor en het interne geheugen. Bij een aantal printers kunt u het intern geheugen uitbreiden.

Alleen tekst of ook afbeeldingen?

De resolutie waarmee een laserprinter zijn afdrukken maakt, is minder van belang dan bij de inkjetprinters of de multifunctions. Als de laserprinter hoofdzakelijk wordt gebruikt voor tekstdocumenten kun je volstaan met een resolutie van 600 dpi. Als je ook regelmatig grafische documenten (bv. grafieken of schema's) afdrukt, kan een printer met een resolutie van 1200 dpi een interessante optie zijn. Deze hogere resolutie geeft een betere detailweergave en scherpte. Een andere optie die interessant kan zijn, is de mogelijkheid om automatisch dubbelzijdige afdrukken (duplex) te kunnen maken. Handmatig is natuurlijk altijd mogelijk.

Maandelijk volume

Bij de specificaties van de printers kom je ook de term “maandvolume” tegen. Met deze term wordt het aantal afdrukken per maand aangegeven waar de levensduur van de printer op gebaseerd is. Als je per maand meer dan 20.000 prints denkt te gaan maken dan zal een printer met een maandvolume van 5000 prints minder lang meegaan.

Papierlade

De meeste printers beschikken standaard over één papierlade maar bij een aantal printers kun je het aantal papierlades op een later tijdstip nog uitbreiden. Extra papierlades kunnen praktisch zijn als je regelmatig print op verschillende papiersoorten. Als elke papiersoort zijn eigen papierlade heeft, hoef je geen papier meer uit te wisselen.

Aansluitingen en besturingssysteem

Tegenwoordig kunnen bijna alle laserprinters zowel via usbworden aangesloten. In toenemende mate vinden we printers die middels een netwerk (bedraad of draadloos) kunnen communiceren. Bij het besturingssysteem kun je kijken of de printer geschikt is voor het door jou gebruikte systeem. Bijna alle printers zijn tegenwoordig geschikt voor Windows 7, Vista en XP en voor Mac OS X en Linux.

Beste laserprinters
Populairste laserprinters