Informatie over koelbox

Iedereen neemt wel eens een koelbox mee naar het strand of tijdens het kamperen. Vroeger kon je de inhoud van een koelbox alleen maar koelen door er koelelementen aan toe te voegen. Momenteel zijn er wat meer mogelijkheden. Kieskeurig.nl zet de aandachtspunten op een rij.

Bekijk alle Koelboxen

Aansluitingen

Tegenwoordig zijn er ook elektrische koelboxen. Deze koelboxen beschikken over een ingebouwd koelsysteem. Voor het aansluiten van de koelbox zijn er meerdere mogelijkheden. Dit kan de 230 volt aansluiting van thuis zijn, maar ook een 12 volt of 24 volt aansluiting in bijvoorbeeld een auto, vrachtwagen of op de camping. Ook zijn er tegenwoordig koelboxen die op gas werken, je kunt dan een gasfles aansluiten op de koelbox.

Vaak beschikken de koelboxen over meerdere van deze aansluitmogelijkheden zodat je zowel thuis als in de auto of caravan de koelbox kunt gebruiken. Indien er geen stroomaansluiting op de koelbox aanwezig is, of je geen gebruik van een van deze aansluitmogelijkheden kunt maken, kun je de producten gekoeld houden door koelelementen te gebruiken.

koelen

Een koelbox koelt de producten ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Hoe hoger de omgevingstemperatuur is, hoe meer de koelbox moet koelen. Het koelvermogen van een koelbox is vaak beperkt tot een aantal graden lager dan de omgevingstemperatuur is. Indien je de koelbox in een warme omgeving gebruikt raden we aan een koelbox te nemen die ten opzichte van de omgevingstemperatuur veel kan koelen.

Warmhouden

Naast het koelen van producten zijn er ook koelboxen met een warmhoudfunctie, op deze manier kun je eenvoudig warme producten meenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan soep, knakworstjes voor op brood, of een lekkere voorbereide stamppot.

Inhoud

Een ander punt om op te letten is de inhoud van de koelbox. De meeste koelboxen hebben een inhoud van tussen de twintig en de veertig liter. Voordat je tot de aanschaf van een koelbox overgaat is het goed om naar het gebruik te kijken om zo te bepalen wat de inhoud ongeveer moet zijn. Een goede indicatie is het aantal flessen, in een koelbox van twintig liter kunnen ongeveer zes flessen van anderhalf liter worden vervoerd. In een koelbox van veertig liter kun je ongeveer dertien flessen van anderhalf liter meenemen.

Beste koelboxen
Populairste koelboxen