Informatie over kinderwagens

Welke kinderwagen voor jou en je kind geschikt is hangt af van een aantal factoren. Wil je bijvoorbeeld kleine tochtjes door de stad gaan maken of een boswandeling? Bij het kopen van een kinderwagen is het handig om erop te letten voor welk terrein de wagen geschikt is. Op deze pagina vind je informatie en tips voor het aanschaffen van een kinderwagen.
kinderwagen

Bekijk alle Kinderwagens

Kinderwagenmodellen

Kinderwagens zijn in meerdere modellen beschikbaar: de buggy, de combi-kinderwagen en de duokinderwagen.

Buggy
Een buggy is een simpele kinderwagen en is zeer geschikt voor kleine tochten. In een buggy kun je kinderen vanaf ongeveer een half jaar oud vervoeren. Buggy's zijn meestal klein en compact en zijn goed op de fiets mee te nemen.

Combi-kinderwagen
Combi-kinderwagens zijnn kinderwagens waar, met behulp van een adapter, een reiswieg of autostoeltje op kan worden geklikt. Zo kun je de kinderwagen aanpassen aan de diverse groeifasen van je kind en aan verschillende omstandigheden. Hier vind je alle combi-kinderwagens.

Duokinderwagens
Er zijn kinderwagens die speciaal zijn ontworpen voor het vervoeren van twee kinderen. Bij duowagens zijn de zitjes naast elkaar of achter elkaar geplaatst. Als je een tweeling hebt, kun je kiezen voor een kinderwagen met twee gelijke zitjes naast elkaar. Nieuwere kinderwagens hebben een onderstel met de zitjes achter elkaar, die ook weer afzonderlijk aangepast kunnen worden. Deze modellen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het vervoeren van twee kinderen van verschillende leeftijden.

Kinderwagen met zitjes achter elkaar geplaatst
Kinderwagen met zitjes naast elkaar geplaatst

Tip
Controleer (voor aanschaf) of de wandelwagen opgevouwen in je auto past.

Extra functies bij kinderwagens

Verstelbare ruggensteun
Bij veel kinderwagens is het mogelijk om de ruggensteun te verstellen. Zo kan het kind tijdens de rit ontspannen zitten. Soms is het mogelijk om de kinderwagen in slaapstand te zetten, zodat het kind een dutje kan doen in de wandelwagen.

Verstelbare voetensteun
Als de wandelwagen van een verstelbare voetensteun is voorzien, dan kun je de steun aan het groeitempo van het kind aanpassen. Zo zit je kind altijd veilig en comfortabel in de wagen. Als de voetensteun niet goed is afgesteld, kan het gebeuren dat het kind met de beentjes over de vloer schraapt of helemaal opgevouwen zit.

Omkeerbare duwbeugel
Het is soms mogelijk om de duwbeugel van de kinderwagen om te keren. Een kinderwagen met een omkeerbare duwbeugel stelt je kind in staat om de wijde wereld in te kijken of met het gezicht naar je toe te zitten. Ook is het soms mogelijk om de duwbeugel in hoogte aan te passen. Zo kun je de duwbeugel ergonomisch afstellen en kun je de kinderwagen op een prettige manier voortbewegen.


Het onderstel

Het onderstel van een kinderwagen kan uit verschillende wielen zijn opgebouwd. Er bestaan kinderwagens met drie of vier wielen. Een kinderwagen met drie wielen is wendbaarder dan een kinderwagen met vier wielen en is handig voor bijvoorbeeld joggers die graag met hun kind op stap gaan. Tegenwoordig zijn er ook modellen met zes of zelfs acht wielen. Deze modellen hebben als voordeel dat ze nog stabieler zijn. Zwaardere kinderwagens zijn vaak voorzien van grotere wielen met luchtbanden. Een voordeel van een kinderwagen met luchtbanden is dat deze zeer geschikt is voor wandelingen op het strand of in het bos. Deze kinderwagens zijn echter minder wendbaar dan kinderwagens met kleine wielen. Een kinderwagen met kleine wielen of zwenkwielen is erg geschikt voor in de stad. Voor de langere stukken kunnen zwenkwielen bij de meeste kinderwagens ook vergrendeld worden. Tegenwoordig zijn er ook kinderwagens die voorzien zijn van met banden die met schuim of foam geïnjecteerd zijn. Het voordeel is dat deze banden niet lek gaan.

Accessoires

Bij de aanschaf van een kinderwagen zijn ook vaak handige accessoires inbegrepen. Je kunt denken aan een regenhoes, een extra kap of parasol tegen de zon of een voetenzak.Een boodschappennet of bagagemand die je onder de kinderwagen kunt bevestigen, is ook erg praktisch. Je kunt eenvoudig wat spullen opbergen en je hebt geen losse tassen aan het stuur van de kinderwagen hangen.


Beste kinderwagens
Populairste kinderwagens