Informatie over keyboards

Je kunt een keyboard een beetje vergelijken met een piano, maar het zijn twee instrumenten die op een aantal gebieden nogal van elkaar verschillen. De aanslag, de manier van spelen en de muziek zijn bij een piano bijvoorbeeld anders dan bij een keyboard. Zo speel je op een keyboard meestal met je linkerhand de akkoorden en met je rechterhand de melodie terwijl je op een piano met beide handen melodieën speelt. Als je keyboard kunt spelen, heb je wel een goede basis om later eventueel over te stappen naar een piano.

Bekijk alle Keyboards

Synthesizer

De synthesizer is familie van het keyboard, maar is wat geavanceerder als het gaat om de klanken en de bewerking van klanken. Een synthesizer wordt vaak gebruikt in een band of om muziek mee te componeren.

Midi keyboard

Via een MIDI-verbinding met een midikabel of usb-kabel, kun je een midi keyboard aansluiten op je computer. Door deze verbinding kun je signalen naar de computer sturen die door speciaal ontwikkelde software vertaald wordt in geluiden. Een midi keyboard wordt ook wel master keyboard genoemd. Hiernaast zie je een afbeelding van een master keyboard.

Als je goed wilt leren spelen op een keyboard is het belangrijk om te letten op de volgende dingen:

  • Aanslaggevoeligheid. Als een keyboard deze optie heeft, kun je door harder of zachter een toets aan te slaan verschil in sterkte aanbrengen in je muziek.
  • Het aantal octaven. Hoe meer octaven een keyboard heeft, hoe meer noten je ermee kunt spelen. Een keyboard met vijf octaven heeft in totaal 61 toetsen.
  • De klank. Elk keyboard heeft weer een andere klank. Het is handig om van tevoren even te luisteren of je de klank mooi vindt.
Daarnaast kun je kijken naar de prijs. Een keyboard voor beginners zal een lagere prijs hebben dan een keyboard voor gevorderden.

Gebruik

Door een keyboardstandaard te gebruiken kun je gemakkelijk de juiste hoogte instellen zodat je comfortabel kunt spelen. Daarnaast is het belangrijk om een goede keyboard bank of keyboard kruk aan te schaffen. De beste houding is rechtop zitten met een onderarm-lengte afstand van je instrument. Om je keyboard gemakkelijk mee te nemen kun je een speciale keyboardtas aanschaffen. Voor bescherming thuis is een keyboard hoes erg handig zodat je instrument stofvrij blijft.

Beste keyboards
Populairste keyboards