Kettingzaag kopen| Tips en informatie

Wil je een kettingzaag kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk kettingzagen op Kieskeurig.nl!

Direct kettingzagen vergelijken Bekijk en vergelijk

Kettingzaag kopen

Kettingzaag kopen: handige tips en informatie

Van houtblokken voor de open haard tot complete bomen, met een goede kettingzaag maak je ze kleiner in een handomdraai. Blaren op je handen na urenlang zwoegen met de bijl zijn daarmee voorgoed verleden tijd! En laten we eerlijk zijn, elke klus wordt vanzelf leuk als je er een kettingzaag bij gebruikt.

Reden genoeg om er eentje in je schuur te willen hebben dus. Maar waar moet je nu op letten als je een kettingzaag gaat kopen? Dat lees je in dit artikel, zodat je daarna alles weet om de beste keuze te maken.

Direct kettingzagen vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een kettingzaag

Een kettingzaag is natuurlijk meer dan een zaag die met een motor en een ketting wordt aangedreven. Er zijn allerlei eigenschappen die het gebruik makkelijker en vooral ook veiliger maken. We nemen ze hieronder even met je door.


Tweede handgreep

Een kettingzaag is een zwaar stuk gereedschap, dus die wil je goed vast kunnen houden als je ermee werkt. Een tweede handgreep zorgt dan ook voor extra houvast tijdens het zagen.

Terugslagbeveiliging

Wanneer je met de bovenkant van het zaagblad iets raakt, loop je gevaar op terugslag. De zaag wil dan als het ware omhoog bewegen, waardoor de kettingzaag naar achteren wordt geslingerd. De terugslagbeveiliging zorgt ervoor dat de kettingzaag direct afslaat bij een terugslag.

Kettingrem

De kettingrem zorgt er ook voor dat de zaag direct afslaat, maar deze kun je zelf handmatig activeren. Bijvoorbeeld wanneer er onverwacht iemand dichtbij je komt staan of er andere gevaarlijke situaties ontstaan.

Veiligheidsschakelaar

Wil je voorkomen dat de kettingzaag aangaat terwijl dat niet de bedoeling is? Kies dan voor een kettingzaag met veiligheidsschakelaar. Die zorgt ervoor dat de zaag niet onbedoeld kan worden ingeschakeld, bijvoorbeeld door kinderen.

Automatische oliesmering

Net als bij een fiets moet ook de ketting van een kettingzaag regelmatig gesmeerd worden. Beschikt de zaag over een automatische oliesmering, dan hoef je hier niet meer naar om te kijken. De ketting loopt dan nooit droog, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat er voldoende olie in het reservoir zit.

Zwaardlengte

Het zwaard van een kettingzaag is het gedeelte waarmee je zaagt. Hoe langer deze is, hoe groter de takken en boomstammen die je ermee kunt zagen. Hou er wel rekening mee dat een langere zwaardlengte ook meer gewicht aan de voorzijde van de kettingzaag betekent. Je moet dan wel wat sterker zijn om de zaag nog goed te kunnen bedienen.


Soorten

Soorten kettingzagen

Welke soort kettingzaag je kiest is afhankelijk van het soort werkzaamheden dat je ermee wilt uitvoeren. Je kunt daarbij kiezen uit de volgende soorten kettingzagen.


 • Elektrische kettingzaag

  De elektrische kettingzaag wordt het meeste rondom het huis gebruikt. Logisch, want je sluit deze zaag aan op het lichtnet maar je bent dus wel gebonden aan een (verleng)snoer dat je beperkt in je bewegingsvrijheid. Voordeel is dat dit type kettingzaag lichter van gewicht en dus makkelijker in het gebruik is. Ook is een elektrische kettingzaag vaak goedkoper in aanschaf.

  Bekijk en vergelijk elektrische kettingzagen
 • Accu-kettingzaag

  Een accu-kettingzaag werkt ook op elektriciteit, maar is draadloos. Je neemt ‘m dus makkelijker ergens mee naartoe, maar je bent wel afhankelijk van de accu. Zodra die leeg is moet je de accu weer opladen, wat wel een paar uur kan duren. Dit is overigens wel het stilste type kettingzaag.

  Bekijk en vergelijk accu kettingzagen
 • Benzine-kettingzaag

  Een kettingzaag op benzine levert je het meeste vermogen en is dus ook geschikt voor het zwaardere werk. Het apparaat zelf is daarentegen ook zwaarder en maakt bovendien flink wat lawaai. Groot voordeel is natuurlijk weer dat je geen snoer of accu nodig hebt en je dus vrij kunt bewegen. Het prijskaartje van een benzine-kettingzaag valt doorgaans wel hoger uit dan bij de andere soorten.

  Bekijk en vergelijk benzine kettingzagen
 • Tophandle kettingzaag

  Een tophandle kettingzaag is erg handig om precies te kunnen werken. Deze zaag is met één hand te bedienen en voorzien van een handgreep op de bovenzijde. Het apparaat zelf is van een lichter type en wordt veel gebruikt in de fruitteelt en boomchirurgie. Het is dan ook geen zaag voor het vellen van bomen of het zagen van brandhout.


Keuzehulp

Kettingzaag of handzaag


Misschien twijfel je nog of je wel echt een kettingzaag nodig hebt of dat je genoeg hebt aan een ouderwetse handzaag. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je de zaag nodig hebt. Zaag je alleen af en toe eens een plankje op maat tijdens het klussen? Of blijft het bij een enkele taak in de tuin? Dan red je je vast met een handzaag. Maar met een grote tuin of wanneer je eigen brandhout wilt zagen is een kettingzaag absoluut een welkom stuk gereedschap.


Wat is de beste kettingzaag?


Voor je die vraag kunt beantwoorden is het belangrijk om eerst te bedenken wat voor soort klusjes je met je kettingzaag wilt gaan doen. Dat bepaalt namelijk welk model voor jou het beste is. Denk daarom alvast eens na over onderstaande voordat je een kettingzaag gaat kopen.

Waar ga je de kettingzaag gebruiken?
In de tuin rondom je huis is een elektrische kettingzaag of een model met accu een goede keuze. Perfect voor dit soort lichter zaagwerk en ook nog eens makkelijker te tillen. Gebruik je de zaag intensief en wil je overal heen kunnen? Dan is een benzine-kettingzaag de beste optie.

Wat ga je zagen?
Er zit namelijk wel wat verschil in het vermogen van kettingzagen. Gaat het om snoeiwerk in de tuin en het omzagen van kleinere bomen tot een stamdikte van ongeveer 30 centimeter? Dan klaar je de klus prima met een elektrische (accu-)kettingzaag. Voor de echte dikke takken en grotere bomen ben je toegewezen op een benzine-kettingzaag. Daarbij is het ook aan te raden om goed te kijken naar de zwaardlengte.

Al klaar om je kettingzaag te starten? Nu je alles op een rijtje hebt gezet hoef je nog maar één ding te doen. Gebruik onze handige vergelijker om je voorkeuren in te vullen en je ziet direct welke kettingzagen het beste bij je passen.


Direct kettingzagen vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen in kettingzagen


De kettingzaag is zo’n klassiek stuk gereedschap, verandert daar nog wel iets aan? Jazeker, vooral op het gebied van accu-kettingzagen wordt er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Zo zien we dat lithium-ion-accu’s qua vermogen al dicht in de buurt van kettingzagen op benzine komen.

Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat accu-kettingzagen op dat vlak zelfs een voorsprong zullen gaan boeken. Daarbij gaan de accu’s ook steeds langer mee, waardoor deze kettingzagen aantrekkelijker worden als alternatief voor de zagen die op benzine werken.

Tot slot zijn er ook nog kettingzagen om steen en beton mee te zagen. Dit zijn watergekoelde zagen met zaagtanden van diamant en alleen bedoeld voor professioneel gebruik.


Beste kettingzagen
Populairste kettingzagen