Informatie over kandelaars

Een kandelaar is een ontzettend trendy item voor in huis. Er zijn kleine kandelaars – bijvoorbeeld voor op een sidetable – maar ook grote staande kandelaars. Ze zijn er in alle vormen en maten en van verschillende materialen. Wil je graag een opvallend exemplaar ga dan voor een echte design kandelaar. De kandelaar is de laatste tijd weer helemaal hip, neem bijvoorbeeld die prachtige koperen of houten dip-dye kandelaars! Op deze pagina kun je alles lezen over kandelaars voor in huis.

Bekijk alle Kandelaars

Geschiedenis

Een kandelaar is een houder voor – één of meerdere – kaarsen en wordt gebruikt voor verlichting, rituelen en decoratie. Tegenwoordig hebben de meeste mensen een kandelaar in huis als decoratief element, maar vroeger was hij heel nuttig als verlichting. Voordat er elektrisch licht was kwamen ze veelvuldig voor bij mensen thuis. Zo werd er vaak een kleine kandelaar naast het bed gezet en een grote staande kandelaar in de woonkamer. Meestal hadden kandelaars ook een bakje om het kaarsvet op te vangen. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, wanneer je goede kaarsen aanschaft zullen ze nauwelijks druipen.

Kandelaar kopen

Op zoek naar een mooie kandelaar voor je huis? Wij geven je hieronder een aantal tips waar je bij de aankoop op kunt letten. Het aanbod is enorm, dus het kan nog best lastig zijn om een keuze te maken. Natuurlijk gaat het er vooral om dat je hem zelf mooi vindt!

• Aantal armen:
Er bestaan kandelaars met verschillende aantallen armen. Zo zijn er kandelaars voor één kaars - leuk om er meerdere van te combineren – en zijn er ook kandelaars met meerdere armen. De meest bekende is de 7-armige Joodse       kandelaar, maar ze zijn er ook met bijvoorbeeld twee of drie armen.
Materiaal:
Kandelaars zijn er van veel verschillende materialen, bijvoorbeeld hout, metaal en zilver. Kandelaars van echt zilver of kristal zijn een stuk prijziger dan houten of glazen kandelaars. Kies het liefst voor een materiaal dat past bij de rest     van je interieur.
Stijl:
Kandelaars zijn er in veel stijlen. Zo zijn er klassieke kandelaars met ouderwetse ontwerpen en ook hele moderne           futuristische modellen.
Merk:
Misschien ben je op zoek naar een exemplaar van een bepaald merk. Er zijn veel bekende merken die kandelaars     ontwerpen. Op Kieskeurig.nl kun je gemakkelijk zoeken welke kandelaars een bepaald merk in de collectie heeft.

Materialen

Kandelaars zijn er van veel soorten materialen. Een luxe kandelaar is bijvoorbeeld gemaakt van echt zilver of kristal. Erg trendy zijn tegenwoordig de materialen hout en koper. Houd je van een moderne strakke inrichting dan kies je misschien liever voor RVS. Hieronder is iets meer te lezen over de materialen die het meest gebruikt worden voor kandelaars.

Hout:
Houten kandelaars zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Zo zijn er prachtige brocante kandelaars van hout,       maar ook moderne dip-dye varianten. Ze zijn er voor zowel stompkaarsen als normale kaarsen. Ze zijn meestal vrij laag en bedoeld om op een kastje of tafel te zetten.
Glas:
De glazen kandelaar heeft een hele klassieke uitstraling. Klassieke ontwerpen hebben vaak één, drie of vijf armen en daaronder hangen glazen decoraties. Glazen kandelaars zorgen voor een mooi lichtspel doordat ze het kaarslicht         weerkaatsen. Wel kunnen ze snel stukvallen, dus pas op met huisdieren en kinderen. Een nog mooiere versie is de       kristallen kandelaar.
Koperen:
Koper is het helemaal op dit moment. In de moderne woning mag een koperen kandelaar dan ook niet               ontbreken. Combineer hem met andere koperen accessoires om het af te maken.
RVS:
Roestvrijstaal heeft een moderne uitstraling. Een kandelaar van RVS past dan ook perfect in een strakke               minimalistische inrichting.
Zilver:
Een echte zilveren kandelaar is ontzettend chique en staat prachtig in een klassieke inrichting. Deze kandelaars zijn vrij moeilijk te verkrijgen, meestal moet je ervoor naar een antiekwinkel. Ook zijn ze flink aan de prijs en moet je ze af   en toe poetsen. Het is echt een item voor de liefhebber.

Trendy

Kandelaars zijn tegenwoordig weer helemaal hip. Veel bekende merken zoals Hay, Bloomingville, House Doctor en vtwonen hebben prachtige kandelaars in de collectie. Op dit moment zijn koperen kandelaars het bijvoorbeeld helemaal. Je kunt ze eventueel combineren met andere koperen woonaccessoires of een koperen lamp. Daarnaast zien we ook veel kandelaars gemaakt van metaaldraad in de kleuren, goud, wit, zwart en natuurlijk koper. Ook helemaal van nu zijn dip-dye kandelaars. Deze zijn meestal van hout gemaakt en zijn op een bepaalde plek – bijvoorbeeld de bovenkant of onderkant – in een neon of pastel kleur geschilderd.

Menora

De meest bekende kandelaar is waarschijnlijk de Joodse menora. De menora is een zevenarmige kandelaar en is meestal goud- of zilverkleurig. Het was het oude symbool van het Hebreeuwse volk en één van de oudste symbolen in het Jodendom. Deze kandelaar symboliseert de brandende bramenstruik die Mozes zag op de berg Sinaï. Een traditionele menora heeft zeven armen en tijdens het feest Chanoeka wordt een negen-armige kandelaar gebruikt.

Beste kandelaars
Populairste kandelaars